Comisarul european desemnat, Dacian Ciolos, si-a exprimat speranta ca agricultorii din Romania sa foloseasca eficient sprijinul financiar al UE, iar clasa politica sa asigure o stabilitate la conducerea sectorului agricol, conditie necesara pentru modernizarea agriculturii romanesti.

Intr-o declaratie pentru presa romana la Bruxelles, Dacian Ciolos a transmis un mesaj agricultorilor din Romania. El spera ca acestia "sa foloseasca in mod cat mai eficient sprijinul financiar si oportunitatile pe care UE si piata comuna le pun la dispozitie".

Asculta fragmente din declaratia lui Dacian Ciolos

El a avut insa si un mesaj pentru clasa politica din Romania, pentru autoritati. "Cred ca e clar pentru toata lumea ca, inainte de a folosi foarte bine oportunitatile oferite de UE, avem nevoie in Romania de o restructurare a agriculturii, de o modernizare a ei, care nu se poate face de la un an la altul, care nu se poate face cu schimbari de responsabili atat de frecvente.

Sunt convins ca va exista intelepciunea si vointa clasei politice din Romania pentru a asigura aceasta stabilitate in conducerea sectorului agricol, pentru a avea incredere in reprezentantii agricultorilor din Romania, in asociatiile profesionale, sa duca la bun sfarsit acest proces de modernizare a agriculturii", a mai spus comisarul roman desemnat.

Audieri grele

Ciolos a spus ca audierile au fost grele, dar n-a simtit ostilitate din partea nimanui, ci doar o mare deschidere in PE pentru un dialog si o dezbatere pe politica agricola comuna.

"A fost un examen dificil. Cred ca toata lumea este constienta de acest lucru, pentru ca este pentru prima data pentru mine cand sunt supus unui astfel de examen si, in al doilea rand, pentru ca e un sector complicat si complex. Iar aceasta complexitate a reiesit si din intrebarile puse, din comentariile facute", a aratat comisarul

El a mai spus ca a incercat sa aduca elemente de viziune, aratand ca in calitate de comisar desemnat are o astfel de viziune, dar lasand o marja de negocieri necesara. "Pentru mine a fost o discutie interesanta pentru ca am putut lua si pulsul asteptarilor din PE, mai ales privind viitorul acestei politici comune", a conchis el.