David Miliband, ministrul de externe britanic, i-a anuntat pe socialisti ca renunta la ideea de a fi Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa. Printre alternativele vehiculate sunt fostul premier si ministru de externe italian Massimo D'Alema, iar in ecuatie a intrat si numele lui Adrian Severin. Sansele sale par insa reduse in conditiile in care liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, a declarat, citat de AFP, ca il sustine "cu tarie" pe italian, care pare sa aiba si sustinerea Germaniei.

Davbid Miliband era cel mai puternic candidat pentru postul de Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa, sau simplist spus ministru de externe al UE. O pozitie importanta, intrucat el devine si membru al Comisiei Europene, vicepresedinte al acesteia, de fapt. Socialistii europeni au fost foarte hotarati in a cere postul pentru grupul lor politic, iar David Miliband parea candidatul care a intrunit toate adeziunile. Insa el are planuri pentru politica interna, iar analistii britanici il crediteaza ca fiind viitorul lider laburist. Pentru viitorul mai apropiat, s-ar parea ca Gordon Brown are mare nevoie de Miliband in alegerile care vor avea loc in 2010, alegeri pe care laburistii le vor pierde, potrivit tuturor estimarilor. Totusi, Miliband va avea oportunitatea de a juca un rol esential in partid si, mai apoi, in politica interna din Marea Britanie.

In aceste conditii, sansele lui Massimo D'Alema cresc vertiginos, chiar daca - prin vocea ambasadorului polonez la UE - s-ar fi aratat ca tarile est-europene nu ar dori un comunist ca ministru de externe al UE. Totusi, Berlusconi a anuntat deja ca guvernul italian il sprijina pe D'Alema in candidatura sa si a inceput deja lobby-ul in favoarea fostului premier atat pe langa Angela Merkel, cat si pe langa Nicolas Sarkozy.

Mai este un element in plus: italienii ar fi indicat ca ar tinti postul de presedinte al Bancii Centale Europene, in momentul in care mandatul lui Trichet se va termina. Insa, daca ar obtine acest post important, ei nu ar mai putea ridica pretentii pentru postul de presedinte al BCE, dorit si de Germania. Potrivit presei internationale, Germania ar fi indicat deja ca il sprijina pe D'Alema.

Oricum, ocupantul acestui post va fi negociat si decis de catre liderii celor 27 de state membre - care au avut ocazia sa discute luni, la Berlin, si astfel de teme, chiar daca prezenta lor acolo era pentru a aniversa caderea zidului berlinului - impreuna cu Jose Manuel Barroso. Numai ca sustinerea declarata a unuia dintre liderii socialistilor nu este de neglijat.

Astfel, pretentiile lui Adrian Severin - aflat pe lista socialistilor cu posibili candidati pentru postul de Inalt Reprezentant - par umbrite de lipsa de sustinere. Mircea Geoana, liderul PSD, a cerut autoritatilor romane ca in negocierile la nivel european sa sustina acordarea postului de ministru de externe al UE lui Adrian Severin.