Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania mai are sanse la obtinerea postului de comisar european pentru agicultura, dar sansele au scazut in lipsa unui ministru de Externe, transmite NewsIn. Seful statului a vizitat duminica Targul de Turism si pe cel dedicat agriculturii Indagra Farm.

  • "Sigur ca mai avem sanse (la obtinerea postului de comisar european pentru agricultura, n.r.), insa ni le-am redus singuri neavand un ministru de externe. Pentru obtinerea acestui post aveam nevoie, totusi, de o politica de aliante," a declarat presedintele Traian Basescu.

Guvernul l-a nominalizat, la 12 octombrie, pe Dacian Ciolos pentru functia de comisar european. Ministrul interimar de Externe, Catalin Predoiu, explica atunci ca sunt si alte state care merg pe candidaturi unice.

  • "As vrea sa adaug ca, in ceea ce priveste desemnarea comisarului, fiecare stat are o strategie. Mai sunt si alte state care merg pe candidaturi unice. Alte state au desemnat mai multe persoane. Deci fiecare isi construieste o strategie corespunzatoare a propriilor interese. Mai sunt si situatii in care statele isi anunta public o anumita candidatura si de fapt in negocieri diplomatice, dupa cum am constatat direct foarte recent, merg pe o alta varianta. Este un proces care se desfasoara prin negocieri intense mai degraba la nivelul UE. Nu trebuie scapat din vedere ca mandatul de comisar nu este unul national. Comisarul reprezinta Comisia, deci nu este un mandat national si trebuie sa avem in vedere acest lucru cand luam in discutie subiectul", a atras atentia Catalin Predoiu.