Dacian Ciolos este propunerea Romaniei pentru postul de comisar european, a anuntat luni premierul Emil Boc. Romania vizeaza portofoliul Agriculturii, dupa ce, de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, a detinut portofoliul pentru multilingvism.

Boc a mai precizat ca Romania asteapta semnarea Tratatului de la Lisabona de catre Cehia, eveniment dupa care presedintele CE va incepe sa-si constituie echipa de comisari.

Premierul Emil Boc anuntase anterior ca luni va face nominalizarea candidaturii Romaniei pentru postul de comisar european. "Obiectivul acestei sedinte de Guvern este nominalizarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european. Astazi vom face nominalizarea care va fi prezentata presedintelui", a declarat Boc.

Update: Comisia Europeana nu comenteaza in nici un fel nominalizarea lui Ciolos, a precizat pentru HotNews.ro Mark Gray, purtatorul de cuvant al CE, care a sugerat ca "decizia asupra momentului ales pentru acest anunt apartine strict partii romane".

PSD: Aceasta nominalizare compromite de fapt sansele lui Ciolos

"Consideram ca un asemenea anunt facut de un prim ministru care are mai putin de 24 de ore pana la demitere e de fapt o compromitere a sanselor lui Ciolos", a declarat social democratul Victor Ponta, daugand ca "ar fi utile alte doua sau trei propuneri, pentru a evita situatia ca Romania sa nu aiba o nominalizare".

Controverse privind nominalizarea si portofoliul agriculturii

Recent, surse din CE au declarat ca Romania nu are nicio sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene.

Presedintele Comisiei Europene a transmis autoritatilor romane ca este exclus sa primeasca portofoliul agriculturii, au declarat surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles pentru HotNews.ro. De altfel, oficialilor romani li s-au dat semnale clare de ceva vreme ca Romania nu va putea obtine un portofoliu care sa administreze un buget atat de mare, din cauza disfunctionalitatilor pe care le are tara atat in administrarea fondurilor cat si pe justitie. Pana joi, oficialii romani continuau sa sustina ca Romania are ca singura optiune de negociere numele lui Dacian Ciolos si portofoliul agriculturii.

Potrivit unor surse politice consultate de HotNews.ro, tactica de negociere la nivel european a Romaniei a fost simpla: noi nu avem o alta varianta, deci mergem cu agricultura pana la capat, sprijinind pentru orice alt portofoliu tarile care au si agricultura printre preferinte.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu spunea, in discursul sau in fata diplomatilor romani reuniti la Bucuresti la inceputul lunii septembrie, ca exista si o alta optiune, dar pe care n-o va spune. Intre timp, Theodor Stolojan a avansat ca variante extinderea, cercetarea si dezvoltarea regionala.