Renuntarea Danutei Hubner la postul de comisar european in favoarea celui de europarlamentar a inseamnat aparitia in Comisia Europeana a unui inlocuitor: Pawel Samecki. La inceputul verii, se considera ca a fost trimis "pentru incalzire", el urmand sa fie propunerea poloneza pentru viitoarea Comisie. Insa are un concurent puternic, un economist potrivit pentru portofolii pe care le-ar viza Polonia, piata interna sau concurenta.

Acum cateva luni, numele vehiculate in Polonia privind viitorul comisar european erau Danuta Hubner, Jacek Saryjusz Wolski (fost presedinte al comisiei de politica externa din Parlamentul European) si Janusz Lewandowski. Dupa alegerile europene si obtinerea unui loc - asigurat aproape din start - de Hubner in Parlamentul European, precum si dupa obtinerea presedintiei comisiei de dezvoltare regionala din PE, a fost mai mult decat evident ca Hubner nu intentiona sa-si continue activitatea in Comisie.

Ea a trebuit insa inlocuita, pana la finalul mandatului actualului Colegiu, iar inlocuitorul este Pawel Samecki. La acea verme s-a spus ca este trimis acolo "pentru incalzire", urmand sa continue si in viitoarea Comisie. Totusi, in iunie la Varsovia a aparut informatia ca Janusz Lewandowski va fi optiunea poloneza. Ceea ce inseamna ca Samecki va trebui sa plece.

Lewandowski a fost presedintele comisiei de buget din Parlamentul European incepand cu 2004, cand a fost obtinut primul mandat in PE, iar la euroalegerile din iunie a obtinut un nou mandat, pe lista partidului de guvernamant din Polonia, Platforma Civica, membru al PPE. El este acum membru al comisiei de buget din PE si este considerat un economist foarte experimentat.

Ar fi persoana potrivita pentru ambitiile poloneze in ceea ce priveste portofoliile pe care le tinteste. In iunie, presa de la Varsovia scria ca optiunile ar fi buget, piata interna sau intreprinderi si industrie. Totusi, potrivit unor informatii mai recente, din septembrie, se pare ca Polonia ar fi negociat pentru piata interna si concurenta.

Potrivit unor surse guvernamentale poloneze consultate de HotNews.ro, se pare ca autoritatile de la Varsovia au primit indicii de la Bruxelles ca ar fi indicat sa solicite portofoliul programare financiara si buget, avand mari sanse sa il obtina. Polonezilor li s-ar fi aratat ca nu sunt suficient de puternici sa obtina piata interna, iar in privinta concurentei, problemele cu privatizarea santierelor navale nu ii face favoriti in obtinerea acestui portofoliu.