Jose Manuel Barroso a primit miercuri, prin votul secret din Parlamentul European, 382 de voturi, suficiente pentru a obtine un al doilea mandat in fruntea Comisiei Europene. Din acest moment, negocierile pentru noul Colegiu al Comisarilor intra in linie dreapta. In Romania, si PSD pare sa imbratiseze varianta Dacian Ciolos daca se va obtine portofoliul agriculturii, insa in caz contrar exista ca optiuni Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu sau Adrian Severin, au spus surse politice pentru HotNews.ro.

Potrivit Tratatului de la Nisa, candidatul la presedintia Comisiei necesita simpla majoritate a voturilor exprimate, iar scorul lui Barroso a fost de 382 voturi pentru, 219 impotriva si 117 abtineri din cele 718 voturi exprimate. Abtinerile nu sunt luate in considerare. Desi o victorie, Barroso nu are o sustinere puternica. A obtinut, totusi voturile a peste jumatate dintre eurodeputati, iar acest scor i-ar putea asigura linistea de a nu mai fi supus unui alt vot dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona, care prevede necesitatea unei majoritati absolute. In mandatul precedent, el a obtinut 413 voturi pentru, 251 impotriva si 44 abtineri.

Socialistii au decis marti seara sa se abtina de la vot, o miscare care i-a reusit si liderului lor, Martin Schulz, de a nu-si ostiliza PPE, grup de care depinde alegerea sa ca presedinte al PE in a doua jumatate de mandat.

Batalia pe comisar se inteteste. PSD pregateste alternative la Ciolos

Din acest moment se intra in linie dreapta pentru alcatuirea Colegiului Comisarilor, avand totusi in vedere ca formula completa nu va aparea decat pe la jumatatea lunii octombrie, dupa referendumul irlandez asupra Tratatului de la Lisabona si constituirea guvernarii in germania, care va rezulta dupa alegerile din 27 septembrie.

Barroso a anuntat deja in discursul de miercuri din Parlamentul European, ca o concesie facuta liberalilor pentru a le castiga voturile, infiintarea a trei noi portofolii:

* un portofoliu pentru justitie, drepturi fundamentale si libertati civile care sa includa drepturile cetatenilor si minoritatilor, ca o reflectare a faptului ca UE este o comunitate de drepturi si valori.

* un portofoliu pentru afaceri interne si migratie, inclusiv securitate. Una dintre principalele atributii ale acestui comisar va fi sa dezvolte o politica a migratiei cu adevarat comuna, promovand integrarea imigrantilor legali, lupta impotriva imigratiei ilegale si a activitatilor infractionale rezultate din asta, precum si solidaritatea intre statele membre.

* un portofoliu comisar pentru actiuni climatice, care sa reflecte faptul ca acum schimbarile climatice sunt o provocare care trebuie abordata prin toate politicile noastre. Un comisar pentru schimbari climatice va da un semnal puterni si in restul lumii ca Europa este serioasa in actiune.

In privinta Romaniei, coalitia oricum zbuciumata pe tot felul de probleme pare sa fi gasit consensul in privinta portofoliului agriculturii si a lui Dacian Ciolos. Acesta este perceput acum ca un candidat propus de PDL, mai ales ca el conduce si o comisie prezidentiala pe agricultura, la Cotroceni, insa Ciolos este un independent politic care intruneste si adeziunea PSD. Au exprimat-o clar atat ministrul de externe Cristian Diaconescu, dar si eurodeputatul social-democrat Ioan Mircea Pascu.

Pe de alta parte, surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca PSD lucreaza la niste variante proprii, in cazul in care Romania nu va obtine portofoliul agriculturii. Acestea ar fi Mihai Tanasescu, reprezentantul romaniei la FMI, Cristian Diaconescu - ministrul de externe si Adrian Severin - eurodeputat, vicepresedinte al socialistilor si democratilor din Parlamentul European.