Franta sustine Romania pentru postul de comisar european pe agricultura, insa "niciun stat nu-si poate revendica proprietatea asupra unui portofoliu", spune secretarul de stat francez al afacerilor europene, Pierre Lellouch intr-un interviu pentru Le Croix.

Oficialul francez a tinut sa inlature orice suspiciune privind sustinerea la presedintia Comisiei a altcuiva decat a portughezului Jose Manuel Barroso, aratand in mod clar ca el este optiunea Frantei. Lellouch a infirmat astfel orice zvon potrivit caruia premierul Francois Fillon ar putea fi o alternativa, o varianta de rezerva in cazul in care Parlamentul European il respinge prin vot pe Barroso.

Intrebat daca Franta tinteste portofoliul piata interna in Comisia Europeana, secretarul de stat francez a fost destul de eliptic, aratand ca poate exista si o alta optiune, insa negocierile intre presedintele francez si omologii sai din tarile europene, precum si cu presedintele Comisiei ar indica aceasta preferinta.

"Franta isi exprima dorinte. Ea sustine, de exemplu, Romania, care cere postul de comisar pe agricultura. Insa niciun stat nu-si poate revendica proprietatea asupra unui portofoliu. Comisia este independenta", a spus oficialul francez.

Sustinerea Frantei a fost facuta publica de presedintele Basescu inca de acum cateva luni, cand a vorbit pentru prima data despre preferinta Romaniei pentru portofoliul agriculturii. In ultimele zile insa, aceasta sustinere a fost exprimata si de partea franceza, prin ambasadorul francez la Bucuresti, intr-un interviu pentru RFI. Henri Paul a mai spus ca Franta considera ca Romania "nu mai trebuie sa primeasca un premiu de consolare", indicand faptul ca sustine acordarea unui portofoliu important.