Meglena Kuneva isi aranjeaza un lobby european pe langa premierul bulgar pentru a-si continua mandatul in Comisia Europeana, insa premierul Boiko Borisov vrea ca ocupantul postului de comisar sa ii revina cuiva din propriul partid, GERB. Preferata pare Rumiana Jeleva, actualul ministru de externe.

In iunie, Financial Timesc publica un clasament cu cei mai influenti 30 de oameni din Bruxelles. Printre ei, comisarul bulgar pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva. Saptamanalul European Voice acorda anual premiile Europenii anului, avand si o sectiune de comisarul european al anului. In 2008, premiul acestei sectiuni i-a revenit Meglenei Kuneva. Portofoliul pe care l-a detinut a ajutat-o pe bulgaroaica sa devina cunoscuta si influenta in Bruxelles si nu numai, avand in vedere ca a fost un comisar foarte activ in acesti doi ani de mandat.

Nu este de mirare ca presedintele Jose Manuel Barroso si-ar dori-o si in urmatorul Colegiu si chiar a indicat asta in vara. Potrivit presei bulgare, pe asta se bazeaza si Kuneva, care se pare ca trage sforile la Bruxelles, pentru ca politicieni europeni sa faca lobby pe langa premierul bulgar pentru a mai prinde un mandat. Borisov va face prima sa vizita la Bruxelles ca premier in 9 septembrie, iar jurnalistii bulgari speculeaza ca s-ar putea, cu acea ocazie, sa se anunte si candidatul pentru postul de comisar european. Mai mult, Kuneva, aleasa eurodeptuat la alegerile din iunie, a refuzat sa isi preia mandatul, in Parlamentul European plecand urmatorul de pe lista, Stanimir Ilchev.

Borisov insa are alte planuri, cu atat mai mult cu cat Kuneva nu apartine partidului sau, iar NDSV, partidul liberal al actualului comisar, nici macar nu a trecut de pragul electoral pentru a intra in Parlament. Prin urmare, dorinta lui Borisov de a avea un comisar din propriul partid, GERB, pare justificata. Prin urmare, preferata pare actualul ministru de externe, Rumiana Jeleva. Ea a fost observator european din 2005, dupa care a fost aleasa ca eurodeputat pe lista GERB, iar la alegerile din iunie a fost chiar capul de lista al acestui partid pentru euroalegeri. Insa nici Jeleva, la fel ca si Kuneva, nu si-a preluat mandatul in Parlamentul European, preferand pozitia de ministru de externe in guvernul de la Sofia.

Articol realizat cu sprijinul retelei EurActiv.