Batalia pe comisarul european seduce si in alte tari UE, calculele sunt facute in vederea mentinerii portofoliilor sau pornind de la bunele performante ale celor care au ocupat postul in ultimii cinci ani. HotNews.ro va prezenta, pe baza informatiilor din presa si ale colegilor jurnalisti din tarile europene, discutiile din alte state membre. In tarile baltice lucrurile par oarecum lipsite de surprize, cu exceptia Letoniei.

Lituania - Algirdas Semeta este fostul ministru de finante lituanian, pana acum putin timp, cand a fost trimis sa o inlocuiasca in Comisia Europeana pe Dalia Grybauskaite, comisar pentru buget, care a devenit presedinta Lituaniei. La Vilnius se spune ca trimiterea lui Semeta este pentru a se asigura ca Lituania va pastra postul de comisar responsabil cu programarea financiara si buget si in comisia urmatoare si ca el va continua si in Comisia Barroso II.

Estonia - La Tallin pare sa existe ideea acceptata de toate partile ca Siim Kallas va fi pastrat la post la Bruxelles, un semnal care i-a fost dat Estoniei chiar din capitala europeana, care a indicat clar ca il agreeaza pe Kallas si ca ar trebui pastrat. Acesta reprezinta Partidul reformei, un partid liberal, aflat la putere intr-o coalitie minoritara. Asa ca estonienii se asteapta la ceva turbulente politice, insa nu inainte de numirea comisarului.

Letonia - Acum cinci ani, Letonia a trimis-o pe presedinta parlamentului de la Riga, Ingrida Udre, care n-a facut fata audierii din PE si autoritatile letone au fost obligate sa o retraga si sa il trimita pe diplomatul Andris Piebalgs, comisar pe energie. Acum el este unul dintre cei mai buni si mai influenti comisari. Numai ca el a spus ca nu vrea un al doilea mandat, deci iese din discutie ca propunere a Rigai in comisia Barroso II. Acum sunt patru candidati, favoritul fiind fostul ministru al justitiei, Solvita Aboltina, liderul partidului naflat la guvernare, New Era. Insa la guvernare este o coalitie si in Letonia, asa ca si alte partide au candidati. Partidul Popular il vrea comisar pe ministrul de externe, Maris Riekstins. Partidul de opozitie, Society for Different Politics, are si el candidatul propriu, un fost ministru de externe, Artis Pabriks. Exista si un candidat surpriza, Inna Steinbuka, care lucreaza deja in institutiile europene. Ea lucreaza la Eurostat, unde conduce Directoratul pentru statistici economice si regionale. Ea ar putea fi candidatul de compromis, fiindca nu este membra niciunui partid.