Romania trebuie sa-si lase deschise si alte variante de portofolii pentru postul de comisar european. O spune, la RFI, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean.

Social-democratul crede ca, in general, statele care vor sa continue cu portofoliul detinut in prezent obtin acest lucru. Titus Corlatean face aluzie la cazul Danemarcei, care nu va renunta prea usor la postul de comisar european pe Agricultura.

"Nu este simplu. In general, comisarii europeni care doresc sa-si continue mandatul si au si sprijin - in speta e vorba de statele nordice, e vorba si de alte state cu greutate din Uniunea Europeana - cam obtin acest lucru. Deci negocierea nu va fi deloc simpla", declara presedintele Comisiei de politica externa din Senat.

Titus Corlatean apreciaza ca Bucurestiul nu trebuie sa se rezume la portofoliul Agriculturii: "Eu urez succes negociatorilor romani care au primit acest mandat pentru portofoliul Agriculturii, dar e bine sa ne lasam deschise si alte optiuni".

Senatorul PSD considera ca argumentele impotriva Romaniei vor cantari si ele destul de greu. "Romania este un stat nou intrat in Uniunea Europeana, nu ne-am miscat stralucit in domeniul agriculturii si asta o constatam noi, ca simpli cetateni in Romania. Deci argumente sunt mai degraba de ordin politic eventual, de sprijin din partea unor state, dar nu neaparat in ceea ce priveste performantele pe fond", conchide Titus Corlatean.

Premierul Emil Boc a declarat marti, 1 septembrie, ca Romania va fi invitata oficial sa numeasca un candidat pentru postul de comisar abia dupa ce Executivul comunitar isi va alege un nou presedinte. Asa cum s-a convenit la nivelul coalitiei, candidatul Romaniei va fi Dacian Ciolos, Bucurestiul dorindu-si postul de comisar pentru Agricultura.

Totusi, ocuparea acestei functii nu este un obiectiv destul de usor, dupa cum recunoaste premierul, pentru ca Danemarca, tara ce detine in prezent portofoliul Agriculturii doreste sa ocupe in continuare acest portofoliu.

Seful Guvernului spune ca la capitolul atuuri Romania se poate baza pe sprijinul Frantei, Germaniei si Poloniei. Totusi, opozitia de la Bucuresti atrage atentia ca state la fel de puternice din blocul comunitar nu vor lasa pe mana Romaniei un portofoliu cu o miza atat de mare.