Obtinerea postului de comisar european pentru Agricultura si gazduirea sediului Agentiei europene pentru energie sunt prioritatile Romaniei la nivelul relatiilor cu Uniunea Europeana pe termen scurt, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, in cadrul Reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Seful statului a declarat ca Romania nu poate "merge pe o singura carte": "Va trebui sa avem o varianta de rezerva", a spus el, intr-o declaratie transmisa in direct de televiziunile de stiri, dupa care a cerut presei "sa nu mentioneze ca pregatim si o varianta de rezerva".

"Romania trebuie sa obtina un portofoliu important. Asa cum am discutat deja si cu presedintele Comisiei Europene si cu alti lideri europeni, Romania vizeaza portofoliul Agriculturii, cu relevanta deosebita, mai ales in perspectiva politicii agricole europene, care este la un moment de cumpana", a notat Traian Basescu.

El a atras atentia diplomatilor prezenti la intalnire ca Romania sustine mentinerea politicii europene actuale in domeniul agriculturii: "In perspectiva urmatoarei crize, criza alimentara, ar fi inacceptabil ca noua politica agricola sa vizeze diminuarea resurselor acordate agriculturii".

'Demersurile noastre au inceput mult prea tarziu'

In ceea ce priveste sediul Agentiei Europene pentru Reglementare in Domeniul Energiei, Traian Basescu a recunoscut ca "demersurile noastre au inceput mult prea tarziu", insa mai exista sanse pentru realizarea obiectivului.

"Am propus amanarea deciziei pentru decembrie, avem sustinere consistenta, ne lipsesc doua voturi pentru a intra in turul doi. Cer diplomatiei sa obtina aceste voturi, si dupa ce se retrag televiziunile va spun si de unde putem sa le obtinem", a spus presedintele.

Prioritatea zero la nivelul relatiilor cu UE ramane insa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si exista toate sansele ca referendumul din Irlanda sa fie unul pozitiv, a mai spus Traian Basescu.