Inprimul sau interviu in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala (insemnand in principal fonduri europene), acordat EurActiv.ro,Corina Cretu si-a exprimat indoiala ca Romania poate ajunge la absorbtia de 80% despre care vorbeste ministrul Eugen Teodorovici"desi au fost facute progrese foarte mari in ultimii ani". Teodorovici a declarat acest obiectiv inca de la preluarea mandatului, la finalul anului 2012 si l-a reluat in mod repetat in ultima perioada, logica fiind ca, daca se pastreaza dinamica cresterii ratei de absorbtie, tinta este realizabila.

Corina CretuFoto: Parlamentul European

Iata declaratia integrala a Corinei Cretu pe acest subiect :

EurActiv.ro: Ce intentionati sa faceti pentru a mai salva absorbtia fondurilor UE 2007-2013, in ultimul an in care se mai pot atrage finantari?

Corina Cretu: Exista 5 state membre, intre care si Romania, care au absorbit mai putin de 50% din fondurile alocate pentru 2007-2013. Imi propun sa organizam un grup de lucru pentru a ajuta acest tari. Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani. In orice caz, din punctul meu de vedere, noi, Comisia Europeana si serviciile Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) incercam sa lansam niste instrumente de ajutorare, de asistenta tehnica, inclusiv sa trimitem economisti in acesta tari, pentru ca sunt bani importanti care altfel se pierd. Este important ca fondurile sa se cheltuie in aceste tari care sunt mai putini dezvoltate. Provin dintr-o tara in care sapte din opt regiuni sunt dintre cele mai putin dezvoltate, deci pentru mine consider ca este o obligatie morala sa ma axez asupra acestor tari care au cea mai mare nevoie de fonduri europene. Dar fara a face niciun fel de rabat de la calitate.

Citeste interviul integral pe Uelive.euractiv.ro