Politicienii de la Praga au criticat acordarea portofoliului Politica Regionala Romaniei, considerand ca Vera Jourova, comisarul desemnat de Cehia, ar fi fost mult mai potrivita pentru acest domeniu, relateaza Radio Praga in pagina electronica, citat de Mediafax.

Decizia presedintelui ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza comisarului desemnat de Cehia, Vera Jurova, portofoliul pentru Justitie, protectia consumatorilor si egalitate de gen a provocat surprindere, in conditiile in care Praga se astepta sa obtina un domeniu economic cu greutate in viitorul Executiv european.

De altfel, intr-o prima reactie in presa dupa anuntarea repartizarii portofoliiilor in Comisia Europeana, Vera Jurova si-a exprimat regretul ca nu a obtinut portofoliul Politica Regionala, pentru care se considera expert, mai ales ca a detinut functia de ministru al Dezvoltarii Regionale, sau cel al Transporturilor, pentru care a facut lobby Guvernul ceh.

Cateva ore mai tarziu, intr-un interviu pentru televiziunea ceha, Vera Jurova si-a declarat multumirea in legatura cu portofoliul primit de Cehia. "Este un portofoliu puternic si foarte interesant si, intr-un fel sau altul, are legatura cu viata de zi cu zi a tuturor cetatenilor UE", a afirmat Vera Jurova.

Premierul Bohuslav Sobotka, care a condus negocierile privind portofoliul pentru Cehia cu presedintele ales Jean-Claude Juncker, a exprimat o pozitie similara, afirmand ca acesta reprezinta o oportunitate pentru decizii asupra unor politici cu implicatii pentru milioane de persoane din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, partenerii de coalitie au criticat portofoliul repartizat Cehiei in viitoarea Comisie Europeana. Liderul miscarii de centru ANO, Andrej Babis, a declarat ca rezultatul este dezamagitor, in timp ce liderul crestin-democratilor a afirmat ca, tinand cont de marimea si pozitia sa, Cehia ar fi putut obtine mai mult.

La randul lor, politicienii din opozitie l-au criticat pe premierul Bohuslav Sobotka, afirmand ca portofoliul acordat reflecta modul in care este perceputa Cehia in UE. Ei au subliniat, de asemenea, ca portofoliile pentru care Praga a facut un lobby puternic au revenit Romaniei si Slovaciei si nu unor tari cu greutate in UE, cu care Cehia nu ar fi putut sa concureze.

Presedintele Milos Zeman a vorbit explicit despre un esec, afirmand ca, printr-un lobby sustinut, Praga ar fi fost in masura sa-si asigure portofoliul Politica Regionala, pentru care comisarul propus de Cehia era considerat expert.