Ministrii de Interne vor discuta, joi, la JAI, despre "situatia la zi" a aplicarii dispozitiilor Schengen de catre Romania si Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor doua tari, in conditiile in care exista state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentantilor Permanenti, potrivit Mediafax.

COREPER II (Comitetul Reprezentantilor Permanenti) a stabilit formula finala a discutiilor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen la reuniunea Justitie si Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca ministrii de interne sa discute despre "situatia la zi" a dosarului, formula ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor doua tari.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Radu Stroe va participa la Consiliul JAI, unde participantii vor discuta despre "cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru Romania si Bulgaria".

Purtatorul de cuvant al Presedintia lituaniene a UE, Vykintas Pugaciauskas, a declarat, la 28 noiembrie, pentru Mediafax, ca discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II din 27 noiembrie, a fost amanata pentru 4 decembrie, dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre.

"Romania a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus "da", intrucat incercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adaugand insa ca depinde de Bucuresti, in cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din 5-6 decembrie.

Surse din cadrul Presedintiei lituaniene au declarat, marti, ca "oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut".

La solicitarea Mediafax, Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp.

"Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen".

Raportul MCV urmeaza sa fie publicat in ianuarie 2014.