Comisia Europeana va lansa in ianuarie 2014 un nou program pentru educatie, formare si tineret, care va sprijini studenti din tarile din sudul Mediteranei. Anuntul a fost facut de comisarul european Androulla Vassiliou, la "summitului" universitar organizat la Nicosia. In prezent, peste 200 de universitati din Africa de Nord, Orientul Mijlociu si UE sunt implicate in schimburi, iar universitatile din Franta, Italia, Spania, Germania, Egipt si Iordania sunt cele mai active din cadrul programelor existente, informeaza Comisia Europeana.

Incepand cu 2007, au fost alocate peste 140 milioane de euro pentru proiecte care le-au permis universitatilor din sudul Mediteranei sa creeze noi programe de invatamant, cursuri de formare pentru profesori, noi metode de predare si sa investeasca in echipamente. Pe langa aceasta suma, au fost alocate burse in valoare de 150 milioane euro unui numar de peste 4.500 de studenti din regiune, pentru a-i ajuta sa isi efectueze o parte a studiilor in UE, anunta Comisia Europeana.

In aceste schimburi sunt implicate peste 200 de universitati din Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Uniunea Europeana. Universitatile din Franta, Italia, Spania, Germania, Egipt si Iordania sunt cele mai active din cadrul programului.

Incepand cu 2004, aproape 800 de studenti si membri ai personalului didactic universitar din tarile din sudul Mediteranei au beneficiat, de asemenea, de finantare pentru programe de masterat si doctorat in cotutela.

Comisarul Androulla Vassiliou a declarat ca "de la lansarea sa in 2004, programul Erasmus Mundus a inregistrat un succes enorm. Imi face o deosebita placere sa anunt ca noul program ne va permite sa sprijinim un numar si mai mare de schimburi. Investitiile in tineret reprezinta cele mai bune investitii, in Europa si in tarile din sudul Mediteranei. Dorim sa sprijinim tinerii, care joaca un rol esential pentru schimbarile sociale si politice, precum si pentru prosperitatea viitoare a regiunii".

  • Pentru prima data, la programul Erasmus vor putea participa si universitati din afara Uniunii Europene, mai precizeaza Comisia.

Context

Programul Erasmus Mundus are rolul de a imbunatati calitatea invatamantului superior prin burse de studii si cooperare academica intre universitatile din Europa si cele din restul lumii. Programul ofera sprijin financiar institutiilor si burse persoanelor fizice.

Este disponibila finantare pentru:

  • masterate si doctorate europene in cotutela (inclusiv burse);
  • parteneriate cu institutii de invatamant superior din afara Europei si burse pentru studenti si cadre didactice universitare;
  • proiecte de promovare a invatamantului superior european in intreaga lume.

Finantarea alocata programelor Erasmus Mundus si Tempus a crescut considerabil ca urmare a "Primaverii arabe", informeaza Comisia Europeana. In 2011, programul Tempus a primit o finantare suplimentara de 20 milioane euro. Aceasta a condus la crearea a patru noi parteneriate universitare si acordarea unui numar de aproximativ 560 de noi burse pe langa cele 525 planificate initial pentru candidatii din sudul Mediteranei.

In 2012, bugetul pentru programul Erasmus Mundus a fost dublat, peste 35 milioane euro fiind disponibile pentru finantarea a 10 parteneriate. In urma acestei finantari, aproximativ 1.500 de studenti din afara UE si 400 de cetateni din UE vor primi burse pentru a studia in strainatate.

Noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport va promova in continuare cooperarea intre tarile din UE si tarile din sudul Mediteranei.