Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri, la Saschiz, ca in Romania multa lume a ramas blocata in negocierile din 2004, dar ca de atunci lucrurile s-au schimbat de multe ori in Uniunea Europeana, iar cei ce doresc renegocierea capitolului pe agricultura trebuie sa vina cu propuneri.

Comisarul european Dacian CiolosFoto: Hotnews

"Se rediscuta capitolul pentru agricultura pentru ca tocmai reformam Politica Agricola Comuna, eu spun din 2010 asta, suntem deja in 2013. Deci cei care s-au trezit din 2010 au venit cu idei, au venit cu propuneri care sunt incluse in proiectul de reforma, care acum sper sa fie adoptat. Deci noi sau multa lume aici a ramas blocata in negocierile din 2004 dar de atunci lucrurile s-au schimbat de multe ori, lucrurile in Uniunea Europeana se schimba la fiecare cativa ani, dar trebuie sa fie prezenti agricultorii aceia care spun ca vor sa renegocieze capitolul pe agricultura", a spus Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

Comisarul european a aratat ca si-ar dori sa ii vada venind la Bruxelles pe cei care spun ca doresc negocierea capitolului pe agricultura, la intalnirile reprezentantilor agricultorilor din Europa, ca sa discute si sa-si spuna problemele acolo, nu doar in Romania.

"Au avut intr-o vreme (reprezentare, n.r.) si, din pacate, au abandonat si cred ca e important totusi sa fie prezenti pentru ca sunt instante in care se discuta lucrurile astea, nu doar aici cu Ministerul Agriculturii, ci si acolo, la nivel european", a subliniat Ciolos.

Comisarul european a mai spus, in urma vizitei sale in comuna Saschiz, ca problemele trebuie identificate pe plan local si rezolvate, in primul rand, pe plan national.

"Cele mai mari probleme trebuie sa si le identifice oamenii aici, pentru ca eu spun ceea ce observ, dar eu fiind la Bruxelles si urmarind 27 de tari nu pot sa spun in detaliu care sunt problemele pentru fiecare. De asta de altfel am si descentralizat gestiunea programului de dezvoltare rurala, nu Comisia Europeana le gestioneaza, ci aici Romania le gestioneaza. Si mie imi scrie multa lume la Bruxelles sa critice un lucru sau altul sau sa imi ceara modificarea unei proceduri sau a alteia, dar procedurile sunt elaborate aici, in Romania, de asta problemele trebuie sa le identifice cei responsabili aici, eu spun doar ceea ce pot sa constat", a aratat Dacian Ciolos.

Comisarul european pentru Agricultura a efectuat vineri o vizita in comuna mureseana Saschiz, unde a vizitat o fabrica de procesare a fructelor, construita de Fundatia ADEPT cu sprijin international si un centru de colectare a laptelui.