Presedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, s-a declarat "ingrozit" de faptul ca in Romania "libertatea de exprimare este din nou amenintata", referindu-se la plangerile penale depuse de USL impotriva a 14 persoane, lideri ai PDL, si a presedintelui suspendat Traian Basescu, precizand ca "inventarea dusmanilor natiunii" era o practica a Partidului Comunist.

Joseph DaulFoto: Hotnews

El a facut un apel la Comisia Europeana pentru a se asigura ca "valorile europene si drepturile fundamentale sunt respectate in Romania".

Declaratiile lui Daul:

  • Sunt ingrozit. Nu pot sa cred ca intr-un stat membru al Uniunii Europene, dupa mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou amenitata. Istoria recenta a aratat ca toate formele de totalitarism incep cu represiunea politica si ingradirea dreptului la opinie. Dezbaterea politica intre autoritati si opozitie ar trebui sa aiba loc in spatiile publice, nu in birourile procurorilor.
  • Aceaste noi evenimente care au loc in Romania sparg toate limitele normale ale democratiei si trimit un semnal extrem de negativ in ceea ce priveste angajamentul recent afirmat al autorităţilor române de a respecta pe deplin statul de drept si principiile democratice.
  • Inventarea dusmanilor natiunii, asa cum facea Partidul Comunist, nu este altceva decat o forma de retorica radicala, in care vina este atribuita, nu celui care ia o decizie proasta, ci aceluia care atrage atentia asupra ei.
  • Guvernul de coalitie din Romania submineaza independenta institutiilor democratice din tara, iar acum ia in vizor pe cei care ar putea sa impiedice preluarea puterii.
  • Fac un apel la conducerea politica romaneasca sa revina la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare. Reiterez invitatia adresata prim-ministrului Ponta de a participa la urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European, astfel incat sa isi poata exprima punctul de vedere cu privire la aceste derapaje de la valorile europene.
  • Fac apel la Comisia Europeana pentru a se asigura ca valorile europene si drepturile fundamentale sunt respectate in Romania."