Producatorii vor raspunde de acum inainte in mod direct pentru daunele cauzate de defectiunile produselor lor, conform unei legi aparute ieri in Monitorul Oficial.

Fabricantii de televizoare, de inghetata sau de mobila vor raspunde pentru televizoarele care explodeaza, pentru inghetata care imbolnaveste sau dulapurile care se rup si cad in cap.

De asemenea, furnizorii de energie electrica vor raspunde pentru televizoarele sau computerele stricate ca urmare a socurilor de tensiune, pentru ca legea include in categoria produselor care pot produce pagube prin defectarea lor si energia electrica.

Legea va mari foarte mult cererea pentru asigurarea de raspundere civila a producatorilor pentru produsele lor, o polita foarte putin cumparata acum la noi, spre deosebire de Occident.

In februarie anul acesta, un televizor abia cumparat a explodat din senin in fata unui copil care se uita la desene animate. Din fericire, copilul n-a fost atins, dar pagubele produse au fost de cateva zeci de milioane de lei.

Potrivit legii aparute ieri, Legea privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte, producatorul sau importatorul acelui televizor va trebui de acum sa raspunda nu numai pentru daunele materiale produse, dar si pentru vatamarile corporale sau daunele morale provocate de socul produs asupra copilului.

Aceste daune/despagubiri pot ajunge la zeci de mii de dolari sau chiar mai mult. In Occident, aceste sume pot ajunge la sute de mii sau chiar milioane de dolari. Legea, care se va aplica de acum in 30 de zile, transpune in Romania directivele Uniunii Europene privind raspunderea producatorului. Legile de acest tip sunt cele care vor mari costurile firmelor romanesti ca urmare a aderarii.

Am avut anul trecut cateva sute de plangeri privind produse cu defectiuni, dar din acestea doar 10-20 erau cazuri in care consumatorii suferisera daune de pe urma defectarii produsului. De cele mai multe ori, a fost vorba de produse electrocasnice si automobile.

Intr-un caz, din cauza exploziei unui cauciuc a fost avariata o masina , a spus Elena Moise, avocat in cadrul Asociatiei de Protectie a Consumatorilor.

Marile companii de electrocasnice au deja asigurare.

Din cate stiu sunt incheiate la nivel de grup asigurari pentru toate produsele noastre. De acest lucru se ocupa cei de la sediul central din Italia, iar asigurarile facute acopera si activitatea din Romania , Eugen Paturan, director de tara al Merloni Elettrodomestici, care detine marcile de produse electrocasnice Indesit si Ariston.

Aceeasi este situatia si la Electrolux Romania, filiala locala a producatorului suedez de electrocasnice. Probabil ca astfel de legi au aparut mai de mult in Europa de Vest, caci noi avem de mai mult timp incheiate asigurari pentru produsele noastre , adauga Carmen Georgescu, director de marketing si comunicare la Electrolux Romania.

Companiile de asigurari abia asteapta aceasta lege.

Cred ca asta e cea mai buna veste pe care am primit-o anul acesta. Erau informatii inca de acum un an despre aparitia acestei legi, si pot sa spun ca toata lumea o astepta. Citind legea mi-am dat seama ca a fost construita de o maniera sa raspunda cat mai bine realitatii , spune Mihai Lucanu, Financial Lines, Casualty & Marine Manager AIG Romania.

Viorel Vasilascu, directorul de asigurari generale de la Interamerican, spune ca va creste cererea de asigurari de raspundere civila a produsului. Trebuie discutat care vor fi limitele de asigurare , spune Vasilascu.

Asigurarile de raspundere civila au fost anul trecut o piata de circa 10 milioane de euro, adica sub 2% din toata industria asigurarilor, iar aceaste lege va fi un impuls major pentru cresterea pietei.

Este foarte probabil ca aparitia acestei legi, care simplifica si clarifica procedurile de actiune in justitie, cumulata cu cresterea constientizarii drepturilor consumatorilor si urmare a imbunatatirii nivelului de trai, sa duca la intensificarea litigiilor pe tema raspunderii civile a producatorilor , mai spune Mihai Lucanu de la AIG Romania.

Si Bogdan Andriescu, directorul general al companiei de brokeraj in asigurari Eos Risq, crede ca este o lege foarte buna , dar se declara sceptic asupra cresterii cererii. Se vede ca a fost impusa de UE. Va trebui (ca producatorii sau importatorii - n.red.) sa isi faca asigurare, dar nu cred ca se vor inghesui , spune Andriescu.

Prima de asigurare este de circa 0,4% la suta din valoarea raspunderii. In calcule intra si valoarea cifrei de afaceri a companiei.

De exemplu, pentru un producator de mobila cu afaceri de circa un milion de euro, prima de asigurare este de maximum cateva mii de euro. In cazul medicamentelor sau al produselor care intra in componenta mijloacelor de transport (auto, aerian, naval), riscurile sunt mai mari, deci si primele.

Din punct de vedere legislativ, legea consolideaza legislatia privind raspunderea producatorului intr-un singur pachet .

Si inainte de adoptarea si publicarea acestui act normativ persoanele prejudiciate aveau, potrivit dreptului comun, dreptul de a actiona in justitie producatorii produselor cu defecte pentru pagubele cauzate acestora de respectivele defecte.

Dar o data cu aparitia Legii 240/2004 a fost reglementata o raspundere speciala a producatorilor, situatia <> fiind usurata , comenteaza Ruxandra Bologa, Avocat Asociat in

cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Bologa este sceptica cu privire la recuperarea daunelor in cazul defectiunilor provocate de supratensiune sau intreruperea energiei electrice

Avand insa in vedere redactarea legii, s-ar putea ca aceasta protectie sa ramana doar la nivel pur teoretic, de vreme ce se poate interpreta ca supratensiunea nu poate fi considerata in sens strict ca fiind un defect al produsului/energiei electrice in sine, ci este generata mai degraba de anumite circumstante existente in retea.

Ramane de vazut care va fi interpretarea instantelor de judecata , a spus ea.

sorin.pislaru@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro