Producatorul de gaze naturale Gazprom va depune o oferta pentru preluarea societatii Distrigaz Sud, individual sau in consortiu cu firma olandeza Marco Industries, se arata intr-un comunicat al grupului rus, citat de Mediafax. Interesul este determinat de pozitia strategica a Romaniei in transportul gazelor naturale si al titeiului din Rusia catre Turcia si tarile din Balcani.

Potrivit comunicatului, imbunatatirea ratingului de tara si perspectiva aderarii la UE stimuleaza dezvoltarea economiei si, implicit, consumul de gaze, ceea ce face din Romania o destinatie atractiva pentru investitii. De asemenea, grupul rus considera ca poate deveni un partener strategic, in conditiile in care cererea din Romania va creste, iar rezervele nationale se diminueaza.

Posibilul partener al Gazprom pentru preluarea Distrigaz Sud, compania olandeza Marco Industries, detine, din anul 2002, combinatul de aluminiu Alro Slatina. "Aceasta pozitie ii confera experienta in a conduce companii din Romania", se arata in comunicatul Gazprom.

Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost scoase la privatizare in decembrie 2003, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% printr-o majorare de capital.

Investitorii au posibilitatea sa depuna oferte finale pentru ambele societati, dar nu pot prelua decat una pentru a nu se ajunge la o pozitie de monopol. Gazprom a depus oferte preliminare si neangajante pentru preluarea ambelor companii, alaturi de Gaz de France, Enel si Ruhrgas.