Volumul total al operatiunilor de pe piata valutara interbancara a inregistrat joia trecuta cea mai mare valoare de la inceputul anului, ajungand la 517,4 milioane euro. Precedentul record data din 11 mai, cand pe piata s-au tranzactionat 449 de milioane de euro.

Volumul cumpararilor de la clienti a inregistrat o valoare record de 120,1 milioane de euro, depasind astfel precedentul record (care data tot din 11 mai), de 104 milioane de euro.

Principala componenta au reprezentat-o tranzactiile interbancare, care au totalizat 397,3 milioane de euro.

Vanzarile bancilor catre clienti au inregistrat de asemenea aprecieri, dar de mai mica intensitate, crescand pana la 91,2 milioane de euro.

Comparativ cu media ultimelor saptamani, ecartul inregistrat joi este si mai mare. Volumele tranzactionate la sfarsitul saptamanii trecute depasesc de peste doua ori media de 212 milioane de euro, tranzactionate in perioada 17 - 24 iuie. Volumul operatiunilor interbancare a depasit joi de peste trei ori media ultimelor sedinte, in timp ce cumpararile de la clienti au crecut de 1,5 ori.

Contributia Bancii Nationale la aceste volume a fost substantiala. Dealerii apreciaza ca la interventia de joi BNR a atras 80, poate chiar 100 de milioane de euro. In ultima perioada banca centrala obisnuise piata cu interventii dese, in general de doua ori pe saptamana, valoare acestora variind in jurul a 40 de miliaone de euro.

Interventia de joi a fost singura pe care Banca Natioanla a efectuat-o saptamana trecuta. Jucatorii asteptau deci de mult timp sa-sI descarce pozitiile, majoritatatea asteptand ziua de interventie pentru a obtine un curs mai bun. Aceasta este sI una din cauzele volumelor mari, desI la interventiile precedente cresterile nu au fost nici pe departe la fel de mari.

Decizia BNR de a interveni joi a fost determinata cel mai probabil, apreciaza dealerii, de aparitia unui excedent de valuta substantial din relatiile bancilor cu clientii, fata de zilele precedente cand vanzarile fusesera mai mari.

Piata a umplut fara probleme "golul" facut de interventia masiva a bacii ventrale. Vineri, cursul a scazut din nou la 40.744 de lei/euro, cu 104 unitatI mai putin decat joi. Dolarul s-a depreciat la randul sau, cu 105 unitatI, pana la 33.643 lei. Practic, euro a teminat saptamana sub nivelul la care incheia saptamana 14 - 18 iunie (40.750 de lei/euro), dar cu 48 de unitati peste nivelul de luni.

Dolarul a terminat saptamana in pierdere, cotatia de vineri fiind cu 37 de unitati mai mica decat cea de la inceputul saptamanii. Din puncutl de vedere al evolutiei fata de cosul vautar, aceasta interventie puternica nu a produs practic nici un efect.

In aceste conditii, apare din nou intrebarea: de unde provine valuta care pare sa inunde piata valutara? Nici de acesta data nu exista un raspuns cert.

Potrivit lui Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului BNR, cea mai mare pondere din valuta de pe piata provine din repatrieri de la romanii care lucreaza in strainatate, intrarile de capital reprezentand a parte destul de mica. Potrivit unor estimari, a crescut atat numarul muncitorilor, cat si salariile acestora, ceea ce ar putea duce nivelul remiterilor spre 2,5-3 miliarde de euro anual.

Claudiu Cercel, directorul Directiei operatiuni de piata din cadrul BRD - SocGen, a subliniat recent ca "Romania receptioneaza influxuri semnificative de valuta pe toate segmentele: investitii directe, de portofoliu, transferuri curente, asistenta UE.

" De aemenea, considera Cercel, politica monetara extrem de stransa in raport cu inflatia creeaza apetit pentru creditul in valuta, inclusiv din partea actorilor care nu au activitate de export (acestia au nevoie de moneda locala astfel incat vand valuta pe care le-o pune la dispozitie creditul).

Totodata, dobanzile la depozitele in lei (real pozitive) determina o migrare a depozitelor din valuta spre moneda nationala.

Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank, sustine de asemenea teza intrarilor bazate preponderent pe remiterile munitorilor straini.

"Problema este ca pana la urma nu se stie clar de unde vine toata aceasta valuta si mai ales cat de sustenabila este in timp aceasta situatie de surplusuri fata de cerere si care tind sa duca in jos cursul.

Tot ce ajunge pe piata sunt in mare parte bani veniti in portofel, in sacosa, trimisi din afara si care nu trec prin banci; de la romanii care muncesc in strainatate, dar si pentru achizitii de terenuri si imobile devenite din ce in ce mai atractive".

Oricare ar fi sursa acestor intrari masive de valuta, cert este ca BNR nu doreste sI o apreciere nominala a leului, iar pentru a impiedica o asemenea sitautia este pregatita sa arunce in piata lei, pe care trebuie insa sa ii stranga de pe piata monetara, intrucat economia nu este inca pregatita sa absoarba aceste resurse.

Efortul bancii centrale creste continuu in acest context, dovada fiind si seria de licitatii consecutive organizate de banca saptamana trecuta, care au culminat cu cea de joi, ocazie cu care au fost atrase peste 16.000 de miliarde de lei.