Uniunea Europeana a refuzat sa acorde Chinei statutul de economie de piata, la solicitarea emisa de Beijing in iunie 2003, se arata intr-un comunicat publicat, ieri, de Comisia Europeana si citat de Reuters.

"Deficientele ramase in patru domenii, care afecteaza derularea investigatiilor anti-dumping, inseamna ca nu este posibila acordarea statutului de economie de piata in acest stadiu", s-a indicat in comunicat. Comisia a precizat ca aceasta concluzie priveste exclusiv investigatiile privind protejarea comertului.

In 2003, numai 0,5% din exporturile chineze de bunuri in Uniunea Europeana au facut obiectul masurilor anti-dumping. China a solicitat oficial Comisiei statutul de economie de piata in luna iunie a anului trecut si a furnizat informatii suplimentare in luna septembrie si in anul curent, iar Comisia a acceptat sa ofere o evaluare preliminara pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru ca organismul executiv al UE sa acorde statutul de economie de piata, trebuie indeplinite o serie de conditii legate de influenta statului in economie, administrarea corporatista, legile care protejeaza proprietatea si reglementeaza falimentul, si de sectorul financiar.

"Aceasta evaluare preliminara nu este o judecata completa a stadiului de dezvoltare a economiei chineze, ci o analiza tehnica legata exclusiv de determinarea costurilor si preturilor companiilor in investigatiile privind apararea comertului", a semnalat Comisia.