PSD a evitat pina acum o evaluare a rezultatelor alegerilor, dorind ca aceasta analiza sa nu se faca "la cald, sub imperiul emotional", dupa cum spunea purtatorul de cuvint, Titus Corlatean. Totusi, vicepresedinti ai PSD au facut asemenea aprecieri "emotionale" sau au avut chiar "defulari", dupa cum le caracteriza liderul Adrian Nastase.

La patru zile dupa turul doi al alegerilor locale, Nastase anunta ca in perioada urmatoare PSD pregateste o serie de schimbari pentru a-si creste sansele de a avea succes la alegerile generale, fara a preciza natura acestora.

Comentind situatia politica dupa alegerile locale, Nastase a recunoscut ca, desi partidul de guvernamint s-a asteptat la o scadere a popularitatii, rezultatele alegerilor locale s-au plasat sub estimarile initiale.

In aceeasi zi, presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, a amenintat ca va demisiona din aceasta functie daca nu vor demisiona din functiile politice colegii sai care au realizat "contraperformante" la alegerile locale. "E o chestiune de principiu, eu imi dau demisia pentru ca nu pot fi alaturi de oameni de acest fel”, spunea Cozminca.

S-au inregistrat demisii doar izolat in citeva localitati din tara. La Vrancea, oamenii lui Marian Oprisan si-au dat in bloc demisiile, vrind sa dea un exemplu celorlalte filiale ca si "cea mai performanta" organizatie PSD la alegeri isi asuma unele esecuri.

"Electoratul s-a schimbat, Romania s-a schimbat, trebuie sa ne schimbam si noi", spunea, vineri, Adrian Nastase, care considera "foarte clar" ca sistemul de organizare centrala a partidului nu mai corespunde actualei faze de evolutie a scenei politice. "Conducerea centrala este prea difuza, iar criteriile de performanta sint prea vagi. Este nevoie de schimbarea structurii la virf.

Nu ma refer la oameni, ma refer la sistemul de conducere. Avem nevoie de modernizarea sistemului de management. Stiu ca presa asteapta taieri de capete. Vom analiza cu atentie modul de organizare a partidului, nu «cazuri»", a precizat liderul PSD.

Duminica, Ioan Rus a anuntat ca PSD Cluj va propune Delegatiei Permanente un proiect de descentralizare si "calibrare regionala" a partidului de guvernamint si va sustine ca orice negociere privind Transilvania sa se faca la Cluj sau in oricare alt oras din zona. "Trebuie sa avem curajul descentralizarii si in politica partidelor.

Cred ca si noi in PSD vom gasi calea calibrarii regionale a partidului. Este un imperativ pragmatic, s-au realizat obiective globale, acum vor trebui implementate modele pragmatice locale si regionale", a afirmat Ioan Rus.

In replica, Octav Cozminca a declarat ca pina acum nu se poate spune ca a existat in PSD o centralizare politica excesiva, aratind ca fiecare a avut autonomie in stabilirea strategiei pentru alegerile locale si nu a avut constringeri in actiune.

Delegatia Permanenta a partidului va analiza "barbateste si cu obiectivitate" oportunitatea proiectului propus de Ioan Rus si, in raport de rezultate, se va ajunge la o concluzie, a precizat presedintele executiv al PSD. El a aratat, insa, ca nu crede ca aceasta ar fi solutia, adaugind ca nu se pot realiza succese mai mari daca "se descentralizeaza esecurile".

Presedintele executiv, Octav Cozminca, nu a exclus, insa, posibilitatea efectuarii unor modificari in structura Delegatiei Permanente, a secretarilor executivi, a departamentelor partidului si a Consiliului National.

Mai radical, vicepresedintele Victor Ponta a anuntat ca va propune Delegatiei Permanente reorganizarea structurilor de conducere ale PSD dupa modelul celor de la organizatia de tineret, fara functia de presedinte executiv si cu numar mai mic de vicepresedinti. In formula promovata de Ponta, vicepresedintii ar fi reprezentanti ai regiunilor tarii.

Marti, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, vicepresedinte al partidului, a sustinut ca "decapitarea" organizatiilor sau gasirea vinovatilor acolo unde nu sint nu reprezinta o solutie politica pentru PSD. Popescu nu crede ca "numararea vicepresedintilor din partid" reprezinta solutia politica in acest moment.

Cu toate acestea, liderii filialelor de sector si presedintele executiv al organizatiei Bucuresti, Mircea Geoana, au fost schimbati concomitent cu aceste declaratii. Dan Ioan Popescu nu considera ca si el ar trebui sa-si dea demisia, pentru ca organizatia Bucuresti a avut rezultate "notabile".

Potrivit unor surse din partidul de guvernamint, conducerea PSD si-ar putea modifica structura, urmind sa fie redus cu numarul de vicepresedinti ai partidului si sa fie desfiintat postul de presedinte executiv.

In prezent, PSD are 18 vicepresedinti, insa unul din posturi este deja liber dupa ce Acsinte Gaspar a fost numit judecator la Curtea Constitutionala.

Postul de presedinte executiv, detinut in prezent de Octav Cozminca, ar putea fi desfiintat, mai ales ca acesta nu este prevazut in statutul partidului, iar Cozminca ar putea prelua functia de secretar general.

Modificarile in structura conducerii PSD trebuie apoi aprobate de Biroul Executiv Central si Consiliul National, care ar urma sa aiba loc in cursul lunii iulie.