Rezolvarea problemei coruptiei este esentiala pentru ca Romania sa fie pusa in pozitia de a fi competitiva la nivel global, a apreciat, marti, ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, dupa o intrevedere cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

"Am discutat despre investitii si despre construirea unui climat de investitii mai bun in Romania. Am fost de acord ca este absolut esential sa fie rezolvata problema coruptiei pentru ca Romania sa fie pusa in pozitia de a fi competitiva la nivel global. Acest lucru este fundamental nu doar pentru un sistem democratic solid, ci si pentru atragerea de investitii", a afirmat Crouch.

Intrebat ce crede despre masurile luate impotriva coruptiei, ambasadorul american a apreciat ca legile adoptate pina in prezent sint suficiente, iar constituirea PNA a fost "un aspect cheie".

Ambasadorul american a atras insa atentia ca, in acest moment, problema este aplicarea legislatiei. "Si, cum zicem noi in Statele Unite, juratii sint plecati la deliberari. Vom vedea in urmatoarele luni si ani daca mecanismele si puterile acordate institutiilor sint folosite pentru a stopa sau a reduce la minimum coruptia in Romania", a adaugat el.

La intilnire a fost abordata si problema adoptiilor, ambasadorul american aratind ca si-a facut clara "pozitia biunecunoscuta" in acesta problema.

El a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat SUA in razboiul impotriva terorismului, in Irak, Afganistan si in alte misiuni importante din Balcani, aratind ca a discutat pe larg si despre rolul pe care tara noastra trebuie sa-l joace in sud-estul Europei, pentru mentinerea stabilitatii in regiune.

La rindul sau, presedintele Senatului a afirmat ca a discutat cu ambasadorul american si despre "preocuparile imediate" ale Romaniei precum finalizarea negocierilor de aderare la UE, despre rolul pe care-l joaca Romania in regiune, fiind de asemenea abordata problema "perspectivei acordului privind imunitatea militarilor in fata Curtii Penale Internationale".

De asemenea, Vacaroiu l-a invitat pe ambasadorul SUA sa faca o vizita in judetul Arges (circumspriptia in care a fost ales senator), Jack Dyer Crouch II exprimindu-si speranta ca va reusi sa onoreze invitatia in luna septembrie.