Circa 60 de filme se vor intrece, incepind de marti, in cele trei sectiuni competitionale - lung-metraj, documentar si scurt-metraj - ale Festivalului International de Film Independent Anonimul, a carui prima editie va avea loc la Sf. Gheorghe - Delta Dunarii.

"Punem mare accent pe partea de competitie a festivalului. Recunoastem ca sint mai multe filme decit ne-am fi asteptat la inceput", a declarat, miercuri, Miruna Berescu, directorul festivalului, in cadrul unei conferinte de presa.

Trei jurii separate formate din critici de film au selectat 11 lung-metraje, 12 documentare si 36 de scurt-metraje, realizate de regizori cunoscuti sau debutanti.

Ele vor putea fi urmarite nu numai de publicul privilegiat care se va afla la Sf. Gheorghe in perioada 17-22 august, ci si de bucuresteni, intrucit organizatorii au de gind sa le proiecteze si in Capitala, in toamna.

Printre aceste productii se numara: "Alila" de Amos Gitai (selectie oficiala la Festivalul de la Venetia 2003), "Ana Y Los Ortos/Ana and the Others" de Celina Murga (Premiul de regie la Festivalul de la Salonic 2003, mentiuni speciale la Festivalurile de la Venetia si de la Buenos Aires 2003), "Buongiorno, note/ Good Morning, Night" de Marco Bellocchio (Premiul pentru cea mai buna

contributie individuala la scenariu, Festivalul de la Venetia 2003 si Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film al Academiei Europene de Film), "Spring, Summer, Fall, Winter...Summer" de Kim Kiduk (Premiul juriului FICC la Festivalul de Film de la Locarno si Premiul publicului la Festivalul de Film de la San Sebastian).

In ceea ce priveste documentarele, Valerian Sava, membru al juriului de selectie, sustine ca filmele alese sint "in mai mare masura filme de cinema", in timp ce tendinta la ora actuala este ca documentarele sa se apropie de televiziune.

Marea revelatie pentru criticul de film a fost un grupaj de filme de la Chisinau, din care a intrat, in cele din urma, in competitie "Pacat din pacat" de Violeta Gorgos.

Potrivit selectorilor Dana Duma si Iulia Blaga, sectiunea de scurt-metraje va aduce laolalta productii diverse: de animatie, experimentale, dar si clasice. In aceasta sectiune se afla si cele mai multe filme romanesti (mai mult de un sfert), in timp ce in competitia de lung-metraje nu a intrat decit o productie autohtona: "Examen", in regia lui Titus Munteanu.

Sorin Marin, presedintele Fundatiei Anonimul, a explicat alegerea localitatii tulcene ca locatie a festivalului prin caracterul aparte al zonei: "Daca v-as spune ca vreau sa schimb lumea, ati spune ca sint nebun, Da, sint nebun pentru ca vreau sa demonstram ca insemnam mai mult decit imaginea promovata de noi in lume. Cinematografia are un rol important in lumea contemporana.

Exista pericolul de a porni pe un drum gresit cu atit mai mult cu cit cinematografia este o afacere de mii de miliarde de dolari (...) Cind am ajuns prima data la Sf. Gheorghe, in urma cu opt ani, am stat doua zile si am avut senzatia la intoarcere ca trecuse o saptamina. E un pamint nou, cu energii bune. Am ales acest loc pentru ca este altceva... un loc bun si surprinzator".

Potrivit lui Marin, festivalul are si o miza ecologica. "Cu ocazia ocolului Pamintului in 80 de zile (o calatorie in care a fost promovat festivalul - n.r.), am realizat ca Delta este o minune a lumii. Iubind locul, facusem investitii imobiliare, in sensul ca am cumparat mult pamint pentru a conserva zona (...).

Am cumparat terenul pentru ca altii sa nu vina sa construiasca ceva urit, cum s-a intimplat in Vama Veche. Intr-un fel, am dorit ca Sf. Gheorghe sa reinvie spiritul Vamii".

Satul Cinema construit in localitatea din Delta cuprinde mai multe vile cu o capacitate de cazare de cite o suta de locuri. Pentru ca locurile acestea, ca si cele oferite de localnici sint epuizate, cei care doresc sa mearga la festival mai au doar posibilitatea camping-ului.

Sorin Marin spune ca povestea festivalului isi are inceputul acum 30 de ani: "Am cunoscut o doamna, Oteteleseanu, careia i-am facut o promisiune: sa pasesc in lumea filmului. Visam sa fiu actor. Zece ani mai tirziu vroiam sa devin regizor. Am facut insa Politehnica, m-am trezit in plina revolutie culturala, adica in anii '80, am plecat din tara, m-am intors dupa '89 cu afaceri.

In urma cu trei ani de zile m-am retras din afaceri. Ma intorc la film. Pe linga acest festival, vreau sa fac film in calitate de producator si regizor".

Presedintele Fundatiei Anonimul a precizat ca Festivalul Anonimul nu are nici o legatura cu DaKINO dincolo de faptul ca el insusi este "prieten cu Dan Chisu". "Am citit in presa ca Festivalul DaKINO s-a mutat la Sf. Gheorghe (...). Festivalul lui Dan Chisu isi va continua, probabil, existenta la Bucuresti, in toamna".

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc marti, cu filmul "Padurea spinzuratilor" de Liviu Ciulei (Premiul de regie la Cannes 1965). Regizorul este, de altfel, presedintele de onoare al festivalului.

Invitatul de onoare este Moritz de Hadeln, fost director al festivalurilor de film de la Berlin (1979 - 2001) si Venetia (2002 - 2003), care va prezida juriul sectiunii de lung-metraj. Acest juriu ii mai are in componenta pe Jean Rozat, Stephen Gallagher, Eduardo Antin si Eugenia Voda.

La sectiunea documentar, "juratii" vor fi Magda Mihailescu (presedinte), Andre Ceuterick si Cornel Mihalache, in timp ce la scurt-metraj, Pierre Eisenreich, Rasvan Popescu si Irina Margareta Nistor.

In cadrul programelor paralele vor fi proiectate, printre alte, "La Mala Educacion" de Pedro Almodovar (film prezentat in deschiderea Festivalului de la Cannes 2004) si "Coffee and Cigarettes" de Jim Jarmusch (sectiune Out of Competition Festivalul de la Venetia 2003).

Trofeul festivalului este in valoare de 10.000 de dolari. Pe linga acesta se vor mai acorda premii in valoare de 14.000 dolari - sectiunea lung-metraj, 6.500 dolari - documentar si 4.500 dolari - scurt-metraj.