Ce sectoare vor creste in urmatorii ani intr-un ritm suficient de mare pentru a merita o investitie? Este o intrebare pe care si-o pun permanent oamenii romani de afaceri iar raspunsul actualizat poate fi gasit si intr-o analiza a Ziarul Financiar asupra investitiilor straine pe primele sase luni ale acestui an.

Banci si asigurari, energie, auto, constructii, metalurgie, siderurgie si, eventual, multe din industriile conexe acestor sectoare. Acesta este topul preferintelor investitorilor straini. Iar verdictul lor este greu de ignorat din moment ce este insotit de cateva sute de milioane de dolari.

Din totalul de 79 de societati comerciale care au beneficiat in primele 6 luni ale anului de investitii straine de capital (majorari de capital sau investitii de la zero) de peste 1 milion de euro, 11 companii, adica 14%, apartin sectorului bancilor si asigurarilor.

Pe locul doi ca pondere se situeaza sectorul energetic si petrolier, cu 9 companii insemnand 11% din total, urmat pe locul trei, cu o pondere de 5%, de 5 companii din domeniul auto. Investitii importante au fost atrase si de industria de constructii si materiale de constructii.

Ponderi semnificative sunt detinute de siderurgie si metalurgie, doua sectoare carora nu li se mai dadea nici o sansa in urma cu doi - trei ani.

Tendintele conturate dupa primul trimestru confirma estimarile multor analisti iar cauzele atractivitatii unui sector sau a altuia sunt diverse. In cazul serviciilor financiare se poate vorbi de un grad scazut de dezvoltare care nu poate determina decat cresteri pe viitor.

La piese auto nu mai este un secret ca Romania a devenit, datorita costului scazut al fortei de munca si pozitiei geografice, un paradis al producatorilor de profil.

Metalurgia si siderurgia au fost stimulate puternic de privatizari si de conjunctura economica mondiala favorabila, preturile in sector crescand cu 50 - 100% datorita cererii de pe pietele asiatice.

"Sunt doua forte care influenteaza structura investitiilor: oportunitatile oferite de sectoarele respective si programele de privatizare. Este evident ca sectorul financiar este foarte slab dezvoltat in Romania comparativ cu tarile din zona si in mod clar vor urma cresteri.

Necesitatea modernizarii sectorului energetic este de asemenea un motiv evident al prezentei investitiilor in aceasta zona", spune analistul economic Matei Paun.

Doina Popescu, director de investitii pentru Romania al fondului american AIG New Europe Fund considera ca situatia investitiilor straine dupa primul semestru al anului contureaza o tendinta care nu se va modifica esential in urmatorii ani.

"Incep lucrari de infrastructura foarte mari, care vor atrage investitii nu numai in constructii ci si in materiale de constructii. Vor veni privatizarile CEC si BCR, care vor mentine sectorul bancar in topul investitiilor. In energie, privatizarile abia au inceput, programele mari de investitii la fel.

Cred ca serviciile per ansamblu, nu numai cele financiare, vor atrage multe investitii ca numar, chiar daca nu si ca valoare", afirma Doina Popescu.

Investitiile straine de azi arata directia in care va merge economia romaneasca de maine

In ultimii doi ani, majoritatea fondurilor de investitii din Romania au cautat intens oportunitati de a plasa bani in sectorul serviciilor financiare (leasing, consumer finance), al materialelor de constructii sau in retail.

"Cred ca si in urmatorii ani se va mentine tendinta conturata pana in 2004. Mizam pe investitii importante in industria lemnului, industria componentelor auto, productia de electrice si electrocasnice, servicii financiare, adica sectoare cu un grad mare de valoare adaugata", spune Alexandru Popa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Valoarea totala a investitiile straine atrase de Romania in primele sase luni ale anului este de circa 450 de milioane de euro.

Bancile, asigurarile si sectorul energetic au atras impreuna un sfert din totalul companiilor care au efectuat investitii de peste 1 milion de euro in Romania in primele 6 luni ale anului.

Ca valoare a investitiilor, cei mai multi bani au mers catre sectorul constructiei de automobile si al pieselor auto, in care au ajuns 35% din investitii, adica 158,6 milioane de euro. Principalul "vinovat" pentru aceasta situatie este grupul francez Renault, care a majorat capitalul Automobile Dacia cu 108,4 milioane de euro.

Bancile si asigurarile au atras capital in valoare de aproximativ 41 milioane de euro, adica 10% din total, activitatile petroliere si energetice au atras impreuna capital strain in valoare de 25,8 milioane de euro, iar siderurgia a atras 26 milioane de euro, adica 5,8% din investitii.

"Investitiile in banci si asigurari cresc pentru ca economia creste, iar sistemul financiar, foarte dinamic, este primul care reactioneaza.

Impulsul pentru investitorii in asigurrai este si apropiata liberalizare a pietei asigurarilor, conform negocierilor de aderarare la UE", spune Cristian Fugaciu, directorul general al sucursalei romanesti a celui mai mare companii de brokeraj de asigurari din lume, Marsh.

Fugaciu crede ca in topul atractivitatii vor ramane in continuare serviciile financiare, energia si petrolul

Daca in cazul sectorului financiar intrarile de capital nu mai surprind, aparitia metalurgiei si siderurgie in top ar fi fost considerata imposibila in urma cu nu foarte mult timp.

Situatia la nivel mondial in aceste domenii s-a schimat insa radical in ultimii doi ani datorita revirimentului pietelor asiatice, in special China, unde euforia constructiilor a dublat pretul otelului.

Datorita conjuncturii favorabile, jucatorii internationali au prins curaj si s-au extins considerabil in Romania. In numai doi ani, LNM Holdings, al doilea producator mondial de otel, a cumparat Petrotub Roman, Tepro Iasi (producatori de tevi) si Siderurgica Hunedoara dupa ce in 2001 a preluat Sidex Galati.

Grupul rus TMK a cumparat CS Resita si Artom Slatina (tot producator de tevi).

Multe investitiile noilor proprietari au fost efectuate in primele sase luni ale acestui an, fapt care explica pozitionarea sectoarelor in top.

In sectorul alimentar si in constructii s-a inregistrat acelasi numar de intrari noi de capital strain. In primul sector s-au investit 16,2 milioane de euro, bani din afara Romaniei, iar in cel de-al doilea de doua ori mai putin, adica aproximativ 7,3 milioane de euro.

Din punct de vedere al numarului de companii care au atras investitii straine de peste 1 milion de euro, metalurgia detine o pondere in total de 5%, constructiile si industria materialelor de constructii - 5%, sectorul alimentar - 5%, siderurgia, aflata la egalitate cu sectorul medical - 4%. O pondere importanta au avut-o si companiile din domeniul vestimentar - 3%.

Din punct de vedere geografic, regimul fiscal a fost din nou un element decisiv pentru orientarea fluxului investitiilor.

Astfel, multi investitori straini au ales sa vina in Romania prin companii inregistrate in Cipru si Olanda.

Olandezii sunt primii in top, cu 11 companii care au investit pe piata autohtona mai mult de 1 milion de euro. Cipru a fost a doua tara reprezentata semnificativ, printr-un numar de 7 companii.

Astfel, 14% din investitii au ca provenienta fonduri olandeze, cipriotii fiind pe locul doi, cu 9% din prezente, urmati de Statele Unite ale Americii, cu 6 companii reprezentand 8% din total.

In fruntea topului sectorului bancilor si al asigurarilor se afla austriecii de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, cu o investitie in valoare de 10,2 milioane de euro, urmati tot de doua grupuri austriece: Porsche Bank Romania, care a primit investitii de 10 milioane de euro, si HVB Bank Romania, cu o investitie de 5,4 milioane de euro din partea bancii - mama.

Alianz-Tiriac, singura companie de asigurari din top 5, a inregistrat participatii suplimentare straine de peste peste un milion de euro.

Prima companie din topul investitiilor straine in petrol si energie este Feral Tulcea, cu o investitie straina de 8 milioane de euro, urmata de Alstom Power Romania SRL, cu o investitie de 6 milioane de euro.

Pe locul trei se afla compania petroliera MOL din Ungaria, care a efectuat o investitie de 2,7 milioane de euro in filiala romaneasca. Butan Gas International se situeaza pe locul 5, cu o investitie de 1,4 milioane euro.

In domeniul auto, Automobile Dacia Pitesti este lider, cu o investitie de 108 milioane de euro, urmata de Salonul Auto Victoria, unde s-a efectuat o investitie de 42,7 milioane de euro, si de producatorul de anvelope Michelin Romania.

In acest sector, investitorii s-au orientat nu numai catre constructie si echipamente, ci si catre investitii in showroom-uri si design interior, cazul Faurecia Seating Talmaciu SRL, apartinand companiei Faurecia, al treilea producator european de componente pentru automobile, care a investit 1,2 milioane de euro.

Industria pieselor auto a atras investitii straine de sute de milioane de euro in ultimii ani iar multe grupuri internationale au anuntat alte proiecte importante care se vor finaliza pe termen mediu si lung.