Google, cel mai important motor de cautare pe Internet, a anuntat reducerea pretului estimat pentru mult-asteptata oferta publica initiala, inceputa vinerea trecuta, la 85-95 dolari/actiune, fata de estimarea anterioara a companiei, de 108-135 dolari/actiune.

Totodata, Google a anuntat ca detinatorii de actiuni au redus numarul de actiuni pe care intentioneaza sa le vanda cu mai mult de jumatate, de la 11,6 milioane de unitati la 5,5 milioane.

In schimb, compania va vinde, asa cum anuntase initial, 14,1 milioane de actiuni, aducand totalul la 19,6 milioane, cu aproximativ 25% mai putin decat valoarea vehiculata anterior in piata, de 25,7 milioane de actiuni.

Anuntul a fost trimis de Google tuturor ofertantilor inregistrati, ieri, la ora locala 2.53 dimineata, prin e-mail, si a fost apoi facut public si pe site-ul propriu dedicat ofertei publice de actiuni, ipo.google.com.

Din cauza reducerii pretului estimat per actiune, precum si a numarului total de actiuni care vor fi vandute, valoarea totala a ofertei publice nu va depasi 1,9 miliarde de dolari, desi asteptarile specialistilor ajunsesera anterior chiar la 3,3 miliarde de dolari.

In plus, valoarea totala estimata a companiei a fost revizuita negativ, la 26 de miliarde de dolari, cu 10 miliarde de dolari mai putin decat daca actiunile ar fi fost tranzactionate la pretul anticipat de 108-135 de dolari pe unitate, comenteaza BBC News.

Google intentiona sa incheie licitatia ieri la ora locala 4 p.m. (22.00, ora Romaniei), acesta fiind termenul solicitat Comisiei Americane pentru Operatiuni Bursiere (SEC), care trebuie sa isi dea acordul final asupra documentelor prezentate de Google.

Pentru a obtine aprobarea acestui nou termen, dupa ce marti SEC refuzase sa aprobe documentele companiei, Google urma sa mai adauge un amendament la cererea inaintata catre SEC, ieri in cursul diminetii.

Google a avertizat, in anuntul publicat pe site-ul sau, ca toate persoanele interesate de achizitionarea de actiuni ar trebui sa citeasca documentul revizuit ?cu atentie" si sa isi modifice ofertele in functie de informatiile cuprinse in acesta.

Compania incercase sa incheie licitatia inca de marti dupa-amiaza la ora 4 p.m., termen solicitat si Comisiei pentru Operatiuni Bursiere.

Insa la o ora si jumatate de la expirarea acestui termen, purtatorul de cuvant al SEC, John Heine, a declarat ca membrii Comisiei nu au luat nici o decizie finala pana la incheierea orelor de program, si ca nici mai tarziu in cursul zilei nu se va ajunge la o concluzie.

Daca SEC ar fi aprobat documentatia Google inca de marti, in aceeasi seara actiunile ar fi fost vandute iar actiunile ar fi inceput sa fie tranzactionate la bursa Nasdaq in cursul zilei de miercuri. In aceasta situatie insa, listarea la bursa va fi amanata cu cel putin o zi.

Conform oficialilor SEC citati de presa internationala, majoritatea companiilor isi anunta pretul final al actiunilor la aproximativ o ora dupa ce SEC le aproba dosarul, dupa care actiunile pot fi tranzactionate la bursa.

De obicei, companiile colaboreaza indeaproape cu SEC pentru a se asigura ca toate documentele sunt in ordine, iar aprobarea cererii va fi doar o chestiune de rutina, sunt de parere experti din piata. Reprezentantii SEC au refuzat sa explice din ce cauza procedura de aprobare a dosarului Google nu a mers atat de usor, si nici Google nu a facut vreun comentariu asupra situatiei.

Perioada de dinaintea lansarii ofertei de actiuni nu a fost deloc una linistita pentru Google. Compania a fost acuzata ca a incalcat procedura legala din timpul ofertei publice de actiuni de mai multe ori.

La inceputul acestei saptamani, Google si-a notificat eventualii investitori ca SEC si alte institutii de control federale au inceput sa investigheze conditiile in care compania a emis un numar de 28 de milioane de actiuni catre angajati si consultanti, actiuni care nu a fost inregistrate conform legii.

Saptamana trecuta un alt scandal izbucnise, atunci cand editia pe luna septembrie a revistei Playboy a publicat un interviu cu cei doi co-fondatori ai Google, Larry Page si Sergey Brin. Interviul, desi realizat in martie, a fost publicat abia vinerea trecuta.

In articol apareau declaratii legate de oferta publica initiala si de starea companiei, desi legea americana cere o "perioada de tacere" obligatorie din partea oficialilor companiilor, inainte de listarea la bursa.