Un proiect ambitios de a aduce televiziunea pe telefoanele mobile a debutat in Marea Britanie, informeaza BBC News. Proiectul, denumit ?Instinct", se afla in derulare la Brunel University din Londra si este finantat cu 9,5 milioane de euro de catre Uniunea Europeana. Termenul pana la care va fi finalizat proiectul este anul 2010.

?Ar putea fi exact impulsul de care are nevoie telefonia 3G pentru a se impune", a spus coordinatorul proiectului, Dr. Thomas Owens.

Numele ?Instinct" reprezinta o abreviere a scopului final al proiectului: ?Retele IP, servicii si terminale pentru sisteme convergente" (IP-based Networks, Services and Terminals for Converging System). In proiect sunt implicati cercetatori din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Israel, Spania si Brazilia.

Daca va fi finalizat cu succes, ?Instinct" ar putea rezolva doua dintre cele mai mari probleme identificate de specialistii in 3G: cum sa fie aduse pe acelasi terminal mobil Internetul si televiziunea, si cum sa fie facute telefoanele 3G mai atractive pentru consumatori.

Reteaua de generatia a treia, asa cum mai este numita 3G, ofera posesorilor de telefoane mobile compatibile o serie de servicii care necesita conexiuni de mare viteza (la o medie de 384 kbps si cu un maxim de 2 Mbps). Este vorba de videoconferinte, mesagerie instant, e-mail, jocuri, transmitere de fotografii si documente.

?Pana acum, transmisia de semnal audio/video si Internetul nu prea au avut multe in comun", a comentat Dr. Owens, coordinatorul proiectului Instinct. ?Insa acest proiect va aduce la un loc aceste tehnologii si le va implementa in comunicarea mobila".

O oferta care sa cuprinda cam 50 de canale cu stiri, sport sau informatii meteo prezentate sub forma unor videoclipuri digitale de buna calitate si portaluri web usor de navigat de pe mobile, aceasta poate fi exact ceea ce isi doresc consumatorii, a adaugat Dr. Owens.

Televiziunea mobila, asa cum este numita noua tendinta a erei digitale, este posibila datorita capacitatilor tehnice deosebite oferite de reteaua 3G. Insa de la teorie la practica drumul este destul de lung, avand in vedere ca televiziunea pe mobil a mai fost incercata pana acum, insa niciodata cu mare succes.

Printre cele mai mari impedimente se numara asigurarea unei receptii de calitate atunci cand posesorul telefonului se afla in miscare (in masina, tren sau avion), problema alimentarii cu baterii pentru un timp cat mai lung, si dificultatea (sau lipsa de obisnuinta) in a privi un program de televiziune pe un ecran atat de mic.

Printre tarile care au experimentat pana acum televiziunea mobila se numara Coreea de Sud, Japonia si Norvegia. In Asia, ideea este mai veche si este chiar aplicata, insa costurile pentru utilizatorul final sunt prea mari pentru a permite o dezvoltare larga a tehnologiei, deocamdata.

?Televiziunea mobila este la indemana si in acelasi timp distractiva, insa foarte scumpa. M-am uitat doar 45 de minute si m-a costat 50 de dolari", a declarat un utilizator al serviciului din Coreea, citat de BBC News.

Si televiziunea publica din Norvegia a pus la punct un serviciu de televiziune pe telefonul mobil. Este vorba de un flux video (24 de ore din 24) cu programele televiziunii publice, dar si unele emisiuni la alegere, cum ar fi jurnale de stiri din ora in ora sau un show pentru pasionatii de masini. Taxa platita de utilizatorii finali se ridica insa la o valoare intre 30 si 50 de euro.

Costurile suportate de utilizatorii finali vor fi insa mult reduse daca proiectul "Instinct" va avea succes, scrie BBC News. Acest lucru este posibil pentru ca tehnologia la care lucreaza cercetatorii britanici permite transmisia de semnal de la o sursa unica catre mai multi receptori in acelasi timp.

Acest tip de apel este mult mai ieftin decat convorbirea telefonica dedicata, in care fiecare consumator stabileste o legatura unica cu sursa care transmite semnalul video.

Progresele tehnologice facute in domeniul retelelor 3G agita apele si pe piata operatorilor de telefonie. NTT DoCoMo, cel mai mare operator de telefonie mobila din Japonia, a inceput negocierile cu al doilea producator de mobile din lume, compania americana Motorola, pentru achizitionarea unor telefoane care sa suporte cele mai noi tehnologii wireless de mare viteza ale operatorului japonez.

In decembrie anul trecut, NTT DoCoMo a anuntat ca va plati 340 milioane de dolari catre sase companii producatoare de telefoane, inclusiv Motorola, pe o perioada de doi ani, pentru a le incuraja pe acestea sa fabrice noi modele de telefoane compatibile cu serviciile wireless ale companiei japoneze.

In Romania, patru companii au primit din partea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) licente de testare a infrastructurii 3G. Este vorba de Nokia, Alcatel, Ericsson si Siemens. "Licentele experimentale se acorda gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvente.

Titularii acestor licente nu au insa dreptul de a le folosi in scopuri comerciale", a stabilit MCTI. Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie acordate patru licente 3G prin licitatie. Costurile unei licente 3G in Romania se ridica la 35 milioane dolari, de aproximativ o mie de ori mai putin decat in Germania, acum doi ani.