Inseamna rezultate financiare in crestere ale unei companii cotate la Bursa si castig pentru investitorii de la Busra? O analiza realizata de Ziarul Financiar arata ca in general cresterile de profit raportate de companiile listate inseamna pe termen scurt si un castig pentru investitori, iar profiturile mai mici inseamna de obicei scaderi ale preturilor de la Bursa.

Regula nu se respecta insa de fiecare data, astfel ca investitorii care detin actiuni ale unei companii care raporeaza profit in crestere se pot trezi a doua zi cu pierderi.

Printre cauzele lipsei de corelatie se numara neconcordanta rezultatelor cu asteptarile investitorilor, chiar daca directia este buna sau faptul ca unii dintre investitori profita de cererea crescuta pentru a vinde pachete de actiuni.

Relatia dintre rezultate si evolutia pretului s-a mentinut in linii mari si in aceasta vara odata cu prezentarea rezultatelor la sase luni, unii analisti considerand ca un accent s-a pus mai ales pe partea a doua a situatiei, adica societatile care au avut profituri in scadere au inregistrat in general si o scadere a pretului pe piata, in acelasi timp nemaifiind suficienta orice crestere a

profitului pentru un avans semnificativ al cotatiei. "Depinde de asteptarile analistilor. Trebuie facuta o diferenta intre ce companii raporteaza rezultate in crestere, iar daca rezultatele au crescut conteaza si cu cat au crescut. Chiar daca unele companii anunta profituri in crestere, uneori aceste rezultate sunt sub asteptarile pietei.

In orice caz, este greu sa generalizam, fiecare analist avand propriile lui criterii de evaluare", a comentat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj pe piata de capital a BRD - Soc Gen, BRD Securities.

Catalin Ciocan / Dan Zavoianu