"Procesul electoral nu mai poate continua, pentru ca intreg acest proces a fost alterat. Repetarea alegerilor parlamentare si prezidentiale este o necesitate", a afirmat, ieri, copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu.

Solicitarea socanta a lui Basescu de anulare a votului de duminica si reorganizarea unui nou scrutin vine in urma unor indicii prezentate de catre liderii Aliantei privind neconcordanta dintre datele privind voturile nule prezentate de catre Biroul Electoral Central. Basescu a precizat insa ca isi va continua cursa prezidentiala, in cazul in care alegerile nu vor fi anulate: "Vom merge inainte.

Imi voi continua campania. Dar acum nu mi se mai pare important ca obiectiv functia de presedinte. Obiectivul prezidential a devenit secundar in raport cu gravitatea fraudarii alegerilor. Trebuie salvata democratia in Romania, nu functia mea de presedinte".

Basescu a respins orice asemanare intre situatia din Romania si cea din Ucraina, unde opozitia protesteaza in strada, acuzand fraudarea alegerilor: "Nu fac nici o comparatie cu Ucraina. Noi am avut o revolutie in 1989, ucrainenii nu. Nu e nevoie sa iasa romanii in strada, e o chestiune de corectitudine.

In acest moment nu ma intereseaza rezultatul alegerilor, ci salvarea democratiei din Romania".

Calculele Aliantei si misterul voturilor "disparute"

Acuzatiile de fraudare a alegerilor, formulate de catre liderii Aliantei, pleaca de la neconcordanta raportarilor BEC in ceea ce priveste numarul de voturi nule. In mod inexplicabil, numarul buletinelor anulate a scazut in raportarile BEC de la orele 12,00 si 17,00. Astfel, la ora 12,00, la votul pentru presedinte, erau 392.447 voturi nule, iar la ora 17,00 - 232.597, adica cu 159.850 mai putine.

La Senat, la ora 12.00 erau 489.182 voturi nule, pentru ca, cinci ore mai tarziu, sa scada la 377.333, adica cu 111.849 mai putin. Si la Camera Deputatilor avem aceeasi situatie: in statistica de pranz figureaza 507.159 voturi nule, pentru ca, la ora 17,00, sa ramana doar 405.954, adica mai putin cu 101.205.

"Nu se poate ca, intre 12,00 si 17,00, cand au mai fost numarate inca doua milioane de voturi, numarul de voturi nule sa scada. In mod normal, buletinele nule ar fi trebuit sa fie mai multe, sau, cel putin sa fi ramas la fel, dar in nici un caz sa scada", a afirmat Traian Basescu.

El a acuzat partidul de guvernamant ca a manevrat trecerea acestor voturi nule lipsa la prezidentiabilul sau, Adrian Nastase, si la Uniunea PSD+PUR. Conform calculelor liderilor Aliantei D.A., prin micsorarea numarului de voturi nule, Nastase ar fi primit in plus 2,25% voturi, iar Uniunea PSD+PUR - 1,61% la Senat si 1,46% la Camera Deputatilor.

In plus, a spus Basescu, exista o dinamica a cresterii voturilor nule, de aproximativ opt la suta, care nu se mai regaseste in raportarile ulterioare ale BEC, ceea ce face ca frauda, de fapt, sa fie mai mare: "Pe langa cele aproape 160.000 de voturi nule care lipsesc, mai sunt si alte circa 160.

000 de voturi, care nu au mai aparut, intre orele 12,00 si 17,00, cand s-au mai numarat inca doua milioane de voturi. Asta inseamna 320.000 de voturi nule, adica cinci procente, care au fost adaugate la mine sau la Adrian Nastase. La mine nu se poate, pentru ca eu am scazut ca procente, deci au mers la Adrian Nastase. La fel s-a intamplat la Senat si la Camera Deputatilor".

Basescu a exclus ipoteza unei erori materiale, pentru ca, spune el, daca s-ar fi comis o greseala, fie ea ar fi fost reparata a doua zi, fie nu ar mai fi putut permite inchiderea "pe cheie" a proceselor-verbale. In plus, la BEC nu s-a primit nici o cerere de revalidare a unor voturi nule.

"A fost manevra din softul pus la dispozitia Institutului National de Statistica si il avertizez pe directorul firmei care a fost de acord cu asa ceva ca este infractor, alaturi de cei care care au pus la cale frauda prin soft", a spus Basescu. El a sustinut ca atat firma care a furnizat programul de computer, cat si softul au fost folosite de PSD la alegerile interne din septembrie.

Presedintele PD a cerut arestarea imediata a directorului respectiv, sigilarea computerelor INS, verificarea softului de catre specialisti independenti si destituirea Biroului Electoral Central, ca partas la frauda.

"Cer institutiilor statului, Politiei, serviciilor speciale, Justitiei, sa blocheze procesul de fraudare si sa restabileasca democratia, pentru ca avem de-a face cu furtul vointei poporului", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca va cere sprijin international in aceasta chestiune. Cei doi copresedinti ai Aliantei D.A.

, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, au transmis, ieri, la BEC o cerere de suspendare a cetralizarii rezultatelor si a repartizarii mandatelor, precum si de anulare a alegerilor din 28 noiembrie pentru presedinte si Parlament. Basescu si Tariceanu au formulat plangeri la Parchet si la Politie, acuzand fraude in procesul electoral.

Reprezentantii Aliantei in birourile electorale judetene nu vor semna procesele-verbale

Copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu, a anuntat, ieri seara, ca a cerut tuturor organizatiilor judetene ale Aliantei ca delegatii acestora in birourile electorale de circumscriptie sa refuze sa semneze procesele-verbale privind rezultatele finale ale alegerilor.

Basescu a sustinut ca, in cursul noptii de 29 spre 30 noiembrie, dupa ce reprezentantilor partidelor li s-a spus ca birourile electorale se inchid, la sediile acestora s-a continuat sa se lucreze. Liderul Aliantei a cerut, in consecinta, verificarea datelor din calculatoarele Birourilor judetene si ale celor din computerele Biroului Electoral Central.

Pe de alta parte, Traian Basescu a insistat pe faptul ca Alianta nu va cere alegatorilor sa protesteze in strada fata de fraudarea alegerilor. "Actuala Putere a ucrainizat tara. Noi aparam democratia.

Nici un apel al nostru nu va cere electoratului sa iasa in strada", a spus Basescu, sustinand ca Alianta este suficient de puternica pentru a apara democratia din Romania fara a recurge la astfel de mijloace.

Primele explicatii ale BEC si ale Statisticii, neconvingatoare

Cererea Aliantei D.A. privind anularea alegerilor pe considerentul fraudarii acestora printr-o scadere nejustificata a numarului de voturi nule a creat agitatie la Biroul Electoral Central.

Mai intai, ca raspuns la sesizarea lui Traian Basescu, reprezentantii Institutului National de Statistica (insarcinati cu centralizarea rezultatelor) au iesit in fata mass-media pentru a explica discrepantele cifrice indicate de prezidentiabilul liberal-democrat ca proba a fraudei.

Clementina Ivan Ungureanu, presedintele INS, si Gabriel Jifcu, secretar general al Institutului, au furnizat explicatii neconvingatoare. "Aceste diferente nu reprezinta doar voturile anulate, ci si pe cei care nu au introdus buletinele in urna, care au plecat cu el in buzunar, dar si completarile gresite ale proceselor-verbale de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Au fost multe cazuri in care presedintii de sectii au completat cu numarul de alegatori inscrisi pe lista si rubrica referitoare la prezenta la vot. S-a creat astfel o marire artificiala a prezentei la urne", a spus secretarul general Jifcu, precizand ca reanalizarea proceselor-verbale in chestiune s-a operat la sesizarea INS.

La randul ei, Clementina Ivan Ungureanu a anuntat ca nu exclude posibilitatea ca statisticienii sa-i actioneze in judecata pe liberal-democratii care-i acuza de complicitate la frauda.

Potrivit normelor legale, formularul-tip de proces-verbal cuprinde doua rubrici cu titraj identic - "Numarul de alegatori inscrisi in copia listei electorale permanente" - ceea ce i-a determinat pe unii presedinti de sectii sa le completeze cu aceleasi cifre. Or, reprezentantii INS sustin ca acest fenomen s-a produs pe scara larga, de ordinul a peste 100.000 de voturi.

Apoi, este greu de crezut ca numarul alegatorilor colectionari de buletine de vot poate atinge valori semnificative. In fine, legea stipuleaza ca eventualele nereguli sau neconcordante din procesele-verbale incheiate la sectii sunt corectate de Birourile electorale de circumscriptie judeteana si apoi trimise la Biroul Electoral Central, acolo unde opereaza statisticienii.

Imediat dupa conferinta de presa a tandemului de specialisti in statistica, a aparut pesedistul Dan Matei Agathon, reprezentantul partidului de guvernamant in BEC, care a spus, usor iritat, ca, pana la acel moment, nu se primise nici o cerere de anulare a scrutinului din partea Aliantei.

Avertizati ca termenul de depunere a contestatiilor expira aseara, la ora 21, aliatii s-au mobilizat si, la doar cateva minute dupa iesirea lui Agathon, la instanta suprema a aparut pedistul Dorin Iacob cu reclamatia. Pe la ora 18, doi membri ai partidului lui Gigi Becali soseau si ei cu o jalba de anulare a alegerilor, pe aceleasi considerente invocate de Alianta.

In acelasi timp, taranistul Remus Opris, depunator al mai multor contestatii, astepta, la randu-i, unda verde de la partid pentru o cerere de repetare a scrutinului parlamentar si prezidential. Ultimul pe lista, in jurul orei 19,30, a fost reprezentantul PRM Lucian Bolcas, care a cerut si el anularea scrutinului.