Traian Basescu a adus ieri acuzatii UN PSD+PUR si unor institutii ale statului, care, potrivit liderului PD, ar fi aservite politic partidului de guvernamant. Potrivit lui Basescu, dovada clara a fraudei a aparut luni, cand rezultatele numaratorilor partiale ale voturilor prezentate de BEC au fost suspecte in privinta datelor referitoare la voturile nule.

BEC, complicele PSD

In buletinele de la ora 9.00 de luni, BEC anunta o lupta stransa intre cele doua forte politice. La ora 12.00, diferentele dintre principalele formatiuni erau de 2-3%. Din acel moment, sustine Traian Basescu, a inceput operatiunea de fraudare. Urmatoarele rezultate partiale ar fi trebuit anuntate luni la ora 17.00. Ele insa au intarziat pana la ora 18.

45, cand diferenta dintre principalii candidati ajunsese la peste 6%. Potrivit lui Basescu, Adrian Nastase avea nevoie de rezultate bune, pentru a putea aparea la jurnalele televizate si a-si anunta iminenta victorie.

Frauda acuzata de Basescu s-a produs pe voturile nule. Conform statisticilor primite de la BEC, membrii ADA au observat ca intre orele 12.00 si 17.00 voturile nule au scazut "ilegal, inexplicabil din punct de vedere matematic si statistic". La Presedintie, voturi nule disparute si redirectionate au fost de 159.850, adica 2,25%, la Senat 111.849, adica 1,61%, iar la Camera Deputatilor 101.

205, adica 1,46%. Basescu a declarat ca cele aproape 160.000 de voturi nule au fost transferate la Adrian Nastase, iar cele ale camerelor redistribuite UN PSD+PUR.

160.000 de voturi furate

"160.000 de voturi furate de la nule si trecute la Adrian Nastase au dat un impact de 2,5 procente. In realitate, s-au furat circa 320.000 de voturi. Pentru ca, dintr-o data, din numarul de nule, dupa numaratoarea a inca doua milioane de voturi, acest numar in loc sa creasca cu un procent matematic mediu de 8%, care insemna inca 160.

000 de voturi, el nu numai ca n-a crescut, el a scazut dintr-o data cu 160.000 de voturi. In mod normal, trebuiau sa mai adauge 160.000. Deci, practic, 320.000 de voturi, care inseamna 5 procente, au fost mutate la Adrian Nastase in competitia cu mine", a explicat Traian Basescu.

Liderul PD a tinut sa precizeze ca, din acest moment, castigarea turului doi a devenit un obiectiv secundar pentru el. "Obiectivul nostru a devenit Romania", a precizat Basescu, dorind sa-si asigure alegatorii ca va lupta pentru ca votul lor sa conteze.

"In acest moment, noi suntem convinsi ca procesul electoral nu mai poate continua. Probabil ca tot procesul este alterat profund si reluarea alegerilor este o necesitate. Nu vedem cum se mai poate restabili corectitudinea alegerilor daca pe evaluarile noastre circa 300.

000 de voturi au fost fraudate prin turism electoral si alte sute de mii prin turismul IT condus de gasca de infractori ai lui Adrian Nastase", a declarat Basescu. "In raport cu ceea ce am constatat, noi cerem anularea alegerilor. Procesul e profund alterat", a mai adaugat el.

Liderul PD considera ca, in conditiile date, este justificata destituirea imediata a BEC "participant la frauda pregatita de PSD". In plus, liderul PD a cerut public arestarea imediata a directorului care a pregatit programul de numarare a voturilor, cel cu care s-a realizat presupusa fraudare.

Potrivit lui Basescu, organismele statului trebuie sa treaca imediat la supravegherea directiei de statistica si la sigilarea calculatoarelor.

Programul de numarare a voturilor - exersat in alegerile interne din PSD

Traian Basescu a precizat ca programul de numarare a voturilor folosit de BEC este acelasi cu cel utilizat in alegerile interne ale PSD. "Ei l-au testat intern, aveau nevoie de un asemenea test de dimensiuni mari, pentru a-i putea constata eficacitatea si, probabil, pentru a putea constata daca cei interesati din PSD de rezultate pot depista frauda", a comentat Basescu.

Liderul PD a mai adaugat ca nu intamplator director de campanie a fost ales Dan Nica, un om politic care stapaneste problematica IT.

BEC ii cere dovezi

Purtatorul de cuvant al BEC, Victor Pasca-Camenita, a cerut Aliantei PNL-PD sa demonstreze ca softul utilizat pentru stabilirea rezultatelor scrutinului din 28 noiembrie este fals si da rezultate eronate, in replica la acuzatiile lui Traian Basescu privind fraude la numararea voturilor. "Sa demonstreze ca acest soft este fals, ca da rezultate eronate", a cerut Camenita.

Potrivit declaratiilor sale, acest soft a fost folosit si la stabilirea rezultatelor alegerilor anterioare, legea mentionand obligativitatea ca el sa fie "certificat spre neschimbare de catre presedintele AEP". Purtatorul de cuvant al BEC sustine ca reprezentantilor Aliantei PNL-PD in BEC le-au fost predate din timp softul si documentatia necesara.

El a explicat ca numarul de voturi nule invocat de Alianta PNL-PD poate sa scada, "dar aceasta intr-un anumit moment al procesului, al stabilirii rezultatelor alegerilor la nivelul birourilor electorale de circumscriptie".

Potrivit lui Camenita, constatarea unor fraude in ceea ce priveste alegerile parlamentare poate fi stabilita de BEC, care trebuie sa fie sesizat in termen de 48 de ore de la inchiderea votarii. In acest caz, afirma vicepresedintele BEC, plangerile trebuie sa fie insotite de dovezi solide care sa probeze frauda.

El a dat ca exemplu de dovezi care pot fi folosite casete, listele permanente si listele speciale.

Mitrea: "Basescu nu stie sa piarda"

Uniunea PSD+PUR considera ca alegerile au fost corecte si lucrurile au mers normal si respinge acuzatiile de frauda ale lui Traian Basescu, a declarat ieri liderul Uniunii, Miron Mitrea, apreciind ca presedintele PD nu stie sa piarda si are un comportament primitiv ca politician. "Nu se pune problema de anulare a alegerilor in Romania.

Traian Basescu nu stie sa piarda, este presedintele PD si candidat si este disperat ca pierde", a spus Mitrea, adaugand ca scrutinul a fost cel mai bine organizat din ultimii 15 ani si are cele mai putine voturi anulate. El a spus ca, in calitate de ministru, garanteaza ca alegerile au fost corecte si ca neregulile s-au incadrat in marja de sub un procent, deci rezultatul votului nu este alterat.

Mitrea a respins acuzatiile lui Traian Basescu, explicand ca persoana care l-a informat pe acesta in legatura cu scaderea numarului de voturi anulate a confundat numarul de voturi anulate de la Camera Deputatilor cu voturile anulate de la Presedintie. Potrivit lui Mitrea, numarul de voturi anulate pentru Presedintie este mai mic decat cel de la Senat si apoi decat cel de la Camera Deputatilor.

"Nu poti sa compari numarul de voturi anulate de la presedinte cu cel de la Camera Deputatilor", a spus Mitrea. El a mai spus ca BEC nu poate sa dea publicitatii numarul de voturi anulate decat la sfarsitul numararii voturilor si ca datele pe care le are sunt din numaratoarea paralela efectuata de Uniunea PSD+PUR.

Mitrea a mai spus ca firma care a asigurat informatizarea este Net Consulting, aceeasi firma care a asigurat informatizarea Primariei Capitalei si a participat si la organizarea alegerilor locale, unde Traian Basescu a castigat primaria. Mitrea a mai spus ca toate partidele sunt in posesia proceselor-verbale si pot sa verifice singure daca exista o neregula.

El a mai spus ca Uniunea, ca partid care a castigat alegerile, nu se va amesteca in treburile BEC si ca BEC si Curtea Suprema de Justitie sunt institutiile care decid in legatura cu alegerile.