Organizaţii mass-media şi ONG-uri din Bulgaria s-au pronunţat, miercuri, pentru modificarea art. 339 a din Codul Penal, in baza căruia reporterul Pro TV George Buhnici a fost trimis in faţa instanţei pentru folosirea unei camere ascunse, relatează Mediapool.

Art. 339 a se referă la folosirea de mijloace tehnice speciale destinate culegerii ascunse de informaţii, fără aprobarea necesară. Acest text din Codul Penal este considerat „absurd” şi „arhaic” de organizaţia internaţională Reporters Sans Frontieres şi Comitetul bulgar Helsinki.

Coaliţia mediatică bulgară (BMK), Comitetul bulgar Helsinki, Asociaţia operatorilor radio şi televiziune din Bulgaria şi reprezentanţi ai unor instituţii mass-media susţin, intr-o declaraţie dată publicităţii, miercuri, că efectele directe ale acestui articol constau in limitarea efectelor jurnalismului de investigaţie

şi a posibilităţilor de demascare a corupţiei.

Coaliţia mediatică bulgară se adresează tuturor celor care deţin dreptul la iniţiativă legislativă să acţioneze in favoarea modificării sau abrogării textului acestui articol din Codul Penal.

BMK precizează că această idee este imbrăţişată de unii parlamentari bulgari şi că a invitat la o discuţie publică mai mulţi membri ai Executivului de la Sofia şi ai Consiliului Audiovizualului.

Reprezentanţii acestor ONG-uri şi ai organizaţiilor mass-media din Bulgaria susţin că instanţa trebuie să-l achite pe George Buhnici, invocind faptul că acesta nu reprezintă un pericol public, absenţa unei definiţii adecvate a mijloacelor tehnice speciale şi interesul public in acest caz.

George Buhnici, reporter al postului de televiziune PRO TV, a fost arestat, pe 16 noiembrie, de poliţia de frontieră bulgară la punctul vamal de la Ruse, in momentul in care se intorcea in Romania. După trei zile petrecute in arestul poliţiei din Ruse, Buhnici a fost eliberat pe cauţiune, avind interdicţie de a părăsi ţara.

El a fost trimis in judecată, fiind acuzat de incălcarea articolului 339a din Codul penal bulgar, respectiv pentru deţinerea şi folosirea de mijloace tehnice speciale fără autorizaţia necesară.

Prima infăţişare in acest proces a fost fixată pentru data de 3 decembrie, la ora 9.30.

Potrivit unor specialişti in legislaţia bulgară, cazul Buhnici reprezintă o adevărată provocare pentru judecătorii bulgari, care vor trebui să ia o decizie extrem de dificilă.

Este pentru prima dată in Bulgaria cind un jurnalist este trimis in faţa instanţei pentru incălcarea articolului 339 a din Codul Penal bulgar, iar decizia pe care judecătorul o va lua va reprezenta un precedent in legislaţia bulgară.

Procuratura din Sofia a declanşat, recent, procedura judiciară in cazul a doi jurnalişti de la BBC care l-au filmat cu o cameră ascunsă, in luna august, pe preşedintele Comitetului Olimpic Bulgar, Ivan Slavkov, in momentul in care acesta işi dădea acceptul pentru mituirea unor membri ai Comitetului Olimpic Internaţional.

Procuratura a anunţat că autorii filmului difuzat de BBC au săvirşit infracţiuni prevăzute in art. 307 şi 339 a din Codul Penal bulgar.

Mai precis, cei doi ziarişti britanici sint acuzaţi de instigare la mită şi folosirea de mijloace tehnice speciale destinate obţinerii de informaţii secrete fără autorizaţia necesară.