"Mizati pe leu!" Acesta a fost indemnul pe care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, l-a repetat in acest an ori de cate ori s-a ivit ocazia. In urechile multor romani, care au trait in anii precedenti adevarate drame din cauza inflatiei care le pulveriza economiile, aceste vorbe sunau mai degraba a propaganda in favoarea monedei nationale decat a avertisment.

Acestia se obisnuisera sa-si lege economiile de valuta considerand ca poate castigurile nu vor fi prea mari, insa in nici un caz nu vor pierde. Nici in cele mai negre vise multi nu si-au imaginat ca lucrurile se vor schimba drastic, dar ultima luna ne-a demonstrat ca totul este posibil. Euro si dolarul au luat-o puternic la vale, in timp ce leul a inceput sa urce ametitor.

Indicii ca moneda nationala are tendinta de a se intari au aparut in urma cu luni bune cand au existat primele semnale ca piata incepe sa fie inundata de valuta. Numai interventiile Bancii Nationale, care cumpara zilnic si mai mult de jumatate de miliard de euro de pe piata, au reusit sa mentina un curs previzibil care sa nu creeze socuri in economie.

Dar eforturile bancii centrale semanau cu aspirina care se administreaza din cand in cand unui organism bolnav, dupa care febra ar fi reaparut oricum. Acum, lipsa interventiilor zilnice ale bancii centrale se simte din plin. Pe piata valutara au aparut confuzia si dezordinea, stari care risca sa cuprinda, in scurt timp, intreaga economie.

Este interesant de remarcat ca generatorul acestei stari este tocmai BNR, institutie al carei rol este acela de a elimina volatilitatea de pe piata. Lasata de capul ei, piata demonstreaza singura cat este de ineficienta si de panicata. Mai degraba se manifesta ca o piata nesanatoasa care trece prin momente de criza specifice tarilor bananiere.

Administrarea cate unui "paracetamol" (cum a fost interventia BNR de ieri) nu insanatoseste "bolnavul" (piata), ci incearca sa mai linisteasca lucrurile pentru o perioada scurta. Dar in acest joc exista intotdeauna castigatori si perdanti. Printre castigatori pot fi socotiti cei care primesc salariile in lei si care, cel putin teoretic, ar avea o putere de cumparare mai mare.

Numai ca, la capatul lantului se afla importatorii care, desi platesc mai putina valuta pe marfurile aduse in tara, mentin in general preturile la nivelul actual. Asa ca, in pofida promotiilor si reducerilor de sarbatori, importatorii vor iesi mereu in castig.

Un efect pozitiv (dar nu se poate anticipa pentru cat timp) se manifesta in cazul persoanelor si firmelor care au luat credite in valuta si care platesc acum rate mai mici decat cele calculate in urma cu peste o luna. Preturile la carburanti, energie si utilitati ar putea scadea sau cel putin vor fi tinute pe loc, avand in vedere ca majoritatea sunt calculate in euro sau dolari.

De asemenea, un leu puternic i-ar indrepta pe romani spre economisirea in moneda nationala, dar va da un avant si mai puternic creditelor in valuta. Aici apare riscul ca, dupa un anumit interval de timp, valuta sa se reaprecieze si sa dea mari dureri de cap celor care au de returnat bani.

Dar cel mai greu loviti de intarirea leului sunt exportatorii ale caror produse se scumpesc prin diferenta de curs si pot deveni neatractive. Rau va fi si pentru firmele care au de incasat valuta de pe urma unor contracte si au de realizat acum plati in lei pentru salarii, impozite si alte taxe care se platesc la sfarsitul anului.

Pentru multe din micile companii care lucreaza astfel, pagubele vor fi imense. Nici romanii care au economii in valuta si au nevoie de bani in acest sfarsit de an lucrurile nu stau prea roz: sumele stranse valoreaza acum mai putin decat in urma cu o luna.

Dincolo de cazurile sectoriale, exista mai multe pericole la adresa economiei in ansamblu: importurile cresc, exporturile scad, iar statul trebuie sa umple cu tot mai multi bani prapastia care se casca intre ele. Ca sa nu mai vorbim de o "defectiune" brusca si o inversare a tendintei evolutiei cursului ce ar duce la o posibila criza financiara in urmatorii doi-trei ani.

Acest lucru s-a intamplat si in Ungaria, si in Polonia. Cat de adanca va fi criza depinde de modul in care va fi reglata economia si de cum va raspunde piata. Pana atunci, BNR nu poate decat sa mearga usor pe o sarma subtire si sa mai administreze, din cand in cand, cate un "paracetamol" pentru a reduce febra excesiva a pietei.