Cursul euro a revenit peste 38.000 de lei, moneda unica fiind cotata ieri la 38.235 de lei, dupa ce vineri a suferit cea mai spectaculoasa depreciere. BNR a decis sa opreasca aprecierea monedei nationale si a intervenit pe piata valutara interbancara prin ordine de cumparare de euro, estimate de dealeri la o valoare cumulata de pina la 50 de milioane de euro.

Si cotatiile au urcat fara incetare, pina in apropiere de 40.000 de lei/euro.

Pierderile exportatorilor: 150 de milioane de euro

In mai putin de o luna, toti exportatorii au pierdut intre 7 si 10% din venituri. Pierdere ce insumeaza la nivelul unei luni de export 150 de milioane de euro, adica aproape dublu fata de valoarea Programului de sustinere si promovare a exporturilor pe intregul an 2004 cu fonduri de la bugetul de stat.

Cu alte cuvinte, ce le-a dat Guvernul cu o mina exportatorilor in acest an, BNR le-a luat cu amindoua miinile (adica de doua ori mai mult) intr-o luna, sustine Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Socul BNR din 3 noiembrie a fost amplificat de cel putin doi factori externi: prabusirea dolarului fata de moneda europeana si explozia pretului mondial la energie. Exportatorii acuza BNR ca a aruncat in spatele lor „toate ezitarile sale acumulate in politica dobinzilor si a cursului de schimb”.

Actuala intarire brusca putea fi prevenita daca BNR ar fi actionat constant dupa anul 2000 pentru reducerea intr-o mai strinsa corelatie a dobinzilor cu reevaluarea monedei nationale.

Se solicita masuri-soc pentru scaderea dobinzilor

Exportatorii atrag atentia ca diferenta dintre ratele dobinzilor la credite si cele la depozite in defavoarea acestora din urma este o marja unica in lume, care indeparteaza orice intreprinzator de la creditele investitionale. Efectele acestui cumul de socuri nu sint greu de apreciat: un deficit record al balantei comerciale.

Exista pericolul deteriorarii constante a structurii calitative a exporturilor si se poate ajunge la pierderea ireversibila a unor parteneri externi si chiar a unor piete intregi, avertizeaza ANEIR.

Asociatia solicita din partea BNR o masura-soc pe piata dobinzilor (care sa inlocuiasca actuala politica a pasilor marunti), iar din partea noii puteri legislative si executive - sa ofere o compensatie fiscala semnificativa pentru investitiile in competitivitate si pentru impozitarea excesiva a fortei de munca.

Scad economiile, cresc creditele in valuta

Datele furnizate de BNR arata ca in octombrie a avut loc, pentru prima oara in acest an, scaderea economiilor in valuta ale populatiei. Depozitele in valuta ale persoanelor fizice au scazut, in luna octombrie, cu 1%, pina la 96.615 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro la cursul BNR de la sfirsitul lunii).

De mentionat ca, in luna octombrie, inca nu fusese luata decizia BNR de a nu interveni pe piata. Este de asteptat ca situatia in noiembrie sa arate o scadere abrupta a economiilor in valuta ale populatiei, insotita de o majorare a depozitelor in lei. Comunicatul BNR arata un ritm de crestere peste dublu a creditului neguvernamental contractat in valuta fata de cel in lei.

Firmele si populatia isi pastreaza preferinta pentru finantarile in valuta, a caror dinamica se plaseaza mult peste cresterea imprumuturilor in lei si mentine ridicat ritmul de crestere a creditului neguvernamental. Creditul in valuta a atins 245.995 de miliarde de lei (6,019 miliarde de euro), cu 2,7% mai mult decit in septembrie.

Dobinzile mici la creditarea in valuta fata de cele la imprumuturile in lei, dublate de ieftinirea ratelor prin intarirea leului, vor conduce la o veritabila explozie a imprumuturilor in euro si dolari.