In urma publicarii, ieri, de catre un cotidian central, a unei scrisori deschise, a reporterului TVR, Alexandru Costache, prin care acesta din urma aducea grave acuze conducerii postului public de televiziune, Valentin Nicolau, presedinte-director general al TVR, este de parere ca spusele subordonatului sau sunt deosebit de grave.

Intr-un comunicat remis redactiei, Valentin Nicolau afirma ca "situatia trebuie clarificata urgent. Vom lua masurile care se cuvin, indiferent de cine este vinovat pentru situatia creata.

Chiar daca relatarile reporterului nostru se vor dovedi a fi reale, chiar si in parte, dar si daca acestea au fost doar o operatiune de intoxicare in care Alexandru Costache a fost folosit, acum, in plina campanie electorala", titreaza comunicatul TVR.

In materialul aparut in presa centrala, reporterul redactiei Stiri a TVR, Alexandru Costache, acuza conducerea Departamentului de partizanat politic si cenzura.

Exemplele oferite de jurnalist acopera o mare parte din plaja de activitati a unei redactii de profil, ele mergand de la accidente de circulatie, exemplificate prin incidentul in care a fost implicat unul dintre directorii de campanie electorala a PSD, Dan Andronic, pana la materiale comandate si interventia anumitor factori de decizie in transmisiunile in direct.

Constient de gravitatea acuzelor proferate conducerii TVR, Alexandru Costache a declarat presei ca "aceste demersuri nu au nici o legatura cu actuala campanie electorala". El mai spune ca nu a vrut decat sa deschida ochii telespectatorilor asupra unei practici hulite de toate mediile: cenzura.

Alexandru Costache recunoaste in fata colegilor sai de breasla cine este vinovat pentru aceasta cenzura: "Toti suntem! Pentru ca nu te cheama seful la el in birou si iti pune pistolul la tampla. De altfel, autocenzura este una dintre formele de cenzura din TVR. Pe de alta parte, stim bine cu toti ca este ceva peste capul sefilor nostri, care ii depaseste si pe ei.

Pana la urma, si ei sunt prizonierii unui sistem care s-a insinuat lin si acum ne strange de gat", mai spune reporterul.

"Redactorul TVR Alexandru Costache a trimis o scrisoare unui cotidian central, in care vorbeste despre cenzura in institutia in care lucreaza."

Prins cu mata-n sac

Ca urmare a declaratiilor facute presei, ieri, presedintele TVR, Valentin Nicolau, l-a invitat pe Alexandru Costache la o discutie. Comunicatul TVR precizeaza faptul ca "Sosit in biroul domnului Valentin Nicolau, in jurul orei 12.15, reporterul avea ascuns un reportofon pe care a incercat sa il porneasca pentru a inregistra discutia.

Aflandu-se intr-o evidenta stare de surescitare, manevra de a porni reportofonul a fost sesizata de catre Valentin Nicolau, care i-a cerut explicatii. Reporterul a scos reportofonul si, balbaindu-se, a explicat ca voia sa inregistreze convorbirea.

Presedintele-director general a solicitat prezenta celor aflati in secretariat, precum si a corpului de garda. Ofiterul de serviciu a preluat reportofonul si caseta, iar domnul Alexandru Costache, vorbind la telefon, a parasit incinta, nedorind sa astepte sosirea Politiei pentru a lua declaratii partilor implicate in incident", se mai precizeaza in comunicat.

Nedumeriri la nivel inalt

Presedintele TVR, Valentin Nicolau, spune "Nu credeam sa traiesc un asemenea moment. Fapta domnului Alexandru Costache este sub demnitatea unui om responsabil si nu are nici o legatura cu profesia de jurnalist.

Ce poate determina un om, un tanar, sa se coboare la asemenea practici murdare? Interesele din aceasta campanie electorala pot fi oare singurele explicatii pentru un asemenea gest?", se intreaba, retoric, Nicolau. Contactat de noi, in cursul zilei de ieri, Alexandru Costache a refuzat sa comenteze incidentul.