Tara rupta in doua

Negocierile pentru formarea viitorului guvern vor fi extrem de dure. Alianta D.A. a apelat oficial la sprijinul UDMR si PUR pentru constituirea majoritatii parlamentare necesare pentru formarea unui Executiv. Totusi si aceasta este extrem de fragila.

Traian Basescu a evitat "la mustata" capcana lipsei majoritatii parlamentare bazandu-se pe oportunismul alesilor Partidului Umanist Roman (PUR), condus de Dan Voiculescu. Acestia au parasit ieri barca PSD, cea care i-a propulsat in Parlament si s-au declarat brusc independenti. Altfel spus, disponibil pentru guvernare daca oferta este consistenta.

Cea mai simpla varianta care se prefigura ieri dimineata era aceea a unei coabitari politice dupa modelul Frantei si Ungariei. Acest lucru presupunea ca presedintele ales Traian Basescu sa ceara majoritatii parlamentare discutate anterior, formata din PSD+ PUR, UDMR si grupul minoritatilor altele decat cea maghiara, sa formeze guvernul.

Aceasta pozitie, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi fost una ideala pentru lupta anticoruptie si integrarea europeana. Deoarece un guvern de o anumita culoare, supravegheat de un presedinte de alta culoare politica, ar adopta o atitudine mai precauta in actul politic si va acorda mai multa atentie eradicarii coruptiei.

Numai ca experienta de la Consiliul General al Capitalei a dovedit ca o coabitare intre Basescu si o grupare legislativa adversara politic nu este posibila, ajungandu-se la blocaj. Acest blocaj se putea extinde si la nivelul actului guvernamental daca presedintele Basescu ar fi ajuns in situatia sa gireze actele unui Executiv constituit pe structura PSD.

Situatia parea fara iesire, Alianta DA avand posibilitatea sa formeze o majoritate parlamentara doar cu PRM, situatie inacceptabila din punctul de vedere al imaginii externe. Totusi Traian Basescu a gasit singura mutare disponibila pe esichierul politic facand mat PSD: a inceput negocierea formarii unei majoritati cu UDMR si cu PUR.

Partidul lui Dan Voiculescu, intrat in Parlament doar datorita PSD, nu a avut nici o jena in a rupe protocolul cu fostii aliati. Chiar vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a declarat ieri la Senat ca protocolul cu PSD nu mai este valabil deoarece acesta prevedea castigarea alegerilor prezidentiale. Astfel, se mai dovedeste inca o data ca in politica scopul scuza mijloacele.

in ciuda formarii majoritatii parlamentare Alianta D.A. nu se afla in cea mai confortabila postura. Alaturi de UDMR si PUR, viitorii guvernanti vor avea controlul Parlamentului la o limita foarte fragila. Noua coalitie va totaliza 171 de deputati din 332 si 70 de senatori din 137.

Aceasta coalitie va avea nevoie de toti parlamentarii la lucrarile celor doua Camere, altfel daca vor lipsi 5 deputati sau doi senatori legile nu vor putea trece. Chiar si o eventuala motiune de cenzura care ar putea conduce la caderea guvernului va depinde de doar sapte voturi.

in plus, noii aliati UDMR si PUR isi vor negocia "la sange" sustinerea parlamentara, avand in vedere ca de ei depinde formarea majoritatii. Cele doua partide vor solicita o suma consistenta de posturi, care va genera nemultumiri acute in tabara PNL-PD. Ramane de vazut cum va gestiona situatia Traian Basescu.

Pentru ca, inevitabil, de el va depinde stabilitatea politica a tarii pentru urmatorii patru ani. Astfel, si din acest punct de vedere ne aflam in fata unui paradox. Iliescu a fost blamat pentru faptul ca a condus, din umbra, guvernul, iar prin schimbarea politica survenita vom avea un presedinte care chiar si-a luat angajamentul sa se implice activ atat in Legislativ cat si in Executiv.

Mihai Valentin Neagu

PRM a decis cine este presedintele

Asa cum se vede si in diagrama alaturata, potrivit datelor furnizate de sociologi, la turul doi al prezidentialelor fiecare competitor a beneficiat si de voturi externe. Cel mai putin a castigat Adrian Nastase, aproximativ 3,5% in plus fata de primul tur, care a preluat 64% din voturile lui Marko Bela, al carui electorat s-a prezentat in numar mare la vot. Doar 15% au stat acasa.

in schimb, electoratul PRM, care s-a prezentat in numar de 50% la vot fata de primul tur a votat in proportie de 75% cu Basescu, adaugandu-i astfel in mod real peste 520.000 de voturi, adica aproximativ 5%. Basescu are de ce sa-i multumeasca lui Vadim Tudor.

Libertatea - 14 decembrie 2004