articol preluat din Evenimentul Zilei

Cine va forma viitorul guvern? Alianta are prima sansa, PSD sustine ca acest drept i se cuvine. Ieri a fost ziua negocierilor febrile. Cu PUR, UDMR si, probabil, PRM. Voiculescu si Marko Bela negociaza la singe. Isi vind scump pielea de pe pozitia de jolly-jokeri. Voiculescu si-a intors din nou fata catre PSD, dar si-a lasat loc de buna ziua si la Alianta. La fel si Marko Bela.

Pe acest fond de incertitudine maxima, PSD striga ca a cistigat alegerile parlamentare, pretinzind ca poate forma o majoritate in parlament cu PUR si UDMR. Ceea ce nu este inca foarte sigur. Alianta, in schimb, a inceput sa joace, indirect, cartea alegerilor anticipate.

La limita, Alianta propune un guvern minoritar (adica fara sprijin PUR si UDMR) care, daca ar fi invalidat de parlament, ar deschidea calea alegerilor anticipate. Or, pentru UDMR si PUR nu-i foarte sigur ca dupa anticipate vor mai intra in parlament. Alianta isi joaca o carte importanta.

Pe de alta parte, Iliescu ar fi spus, la o intilnire cu jurnalistii straini, ca anticipatele pot fi “o aventura periculoasa”. Semn ca PSD-ului nu i-ar prea conveni. De aceea, Iliescu & PSD si PUR au invitat la “guvern de uniune nationala”. Visul lui Ion Iliescu. Evident ca Alianta a spus “pas”, insa e de asteptat ca PSD sa contraatace, acuzindu-l pe Basescu ca trece peste “interesul national”.

In orice caz, desemnarea guvernului e la mina presedintelui. Iar Basescu nu prea are de unde alege: ori va reusi sa-i convinga pe cei de la PUR si UDMR, si atunci se poate bizui cit de cit pe o majoritate in parlament; ori va risca un guvern minoritar, care ar putea fi demis in orice clipa. Iar pasul urmator ar fi alegerile anticipate.

Declansate acum, ele ar putea, teoretic, sa intareasca Alianta, dar la fel de bine s-ar putea intoarce impotriva ei. PSD ar putea relua teza “destabilizarii tarii” si e greu de evaluat in acest moment cit de mult va conta ea pentru alegatori. (Dan Tapalaga)

Dupa ce a primit vestea ca a cistigat alegerile prezidentiale, Traian Basescu a purtat o discutie la telefon cu presedintii celor doua partide vizate de Alianta pentru formarea majoritatii parlamentare, Dan Voiculescu (PUR) si Marko Bela (UDMR), ne-au declarat surse din Alianta.

Basescu le-a comunicat personal ca nu va aproba formarea unui guvern care va contine “persoane corupte sau compromise” si ca, din acest motiv, le deschide calea pentru a se alatura Aliantei.

Potrivit surselor noastre, initiativa discutiei telefonice i-a apartinut lui Traian Basescu, acesta dorind sa le transmita lui Marko Bela si lui Dan Voiculescu care sint riscurile daca persista in ideea de a forma guvernul cu PSD.

Surse din Alianta sustin ca Basescu a mentionat ca, in cazul in care PUR si UDMR ramin cu PSD, el, ca presedinte al statului, va propune aprobarea de catre parlament a unui guvern minoritar, format exclusiv de Alianta PNL-PD.

In cazul in care acest guvern va cadea fara sustinerea UDMR si PUR, Basescu le-ar fi spus liderilor celor doua partide ca va uza din nou de prerogativele sale de presedinte si va repropune parlamentului un nou guvern, constituit tot din membrii Aliantei. Daca ambele incercari ale presedintelui vor esua, atunci se va ajunge inevitabil, conform Constitutiei, la organizarea de alegeri anticipate.

“In acest caz, prin reluarea alegerilor, PUR va risca sa nu mai intre in parlament, lucru care este clar in defavoarea acestui partid. PUR trebuie sa reflecteze ce e mai bine sa faca”, mentioneaza surse din Alianta.

Boc: “Vom propune parlamentului chiar si un guvern minoritar”

Teoria guvernului minoritar a fost confirmata public de presedintele executiv al PD, Emil Boc. “Vom propune parlamentului chiar si un guvern minoritar, care sa puna in practica lupta anticoruptie”, a declarat Boc. Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu ar fi urmat sa aiba intilniri separate cu Dan Voiculescu si Marko Bela in cursul zilei de ieri.

Potrivit unor surse din Alianta, discutiile sint in faza incipienta, “discutii de principiu”, iar cei doi parteneri de Alianta nu merg la intilniri cu un plan de oferte pentru PUR si UDMR. “Asteptam sa vedem care sint cererile acestora”, au precizat sursele noastre, “iar in urmatoarele zile se va analiza si care va fi deschiderea noastra”. (Alina Mihai)

Batalia pentru 69 la Senat

Negocierile pentru formarea majoritatii parlamentare la Senat, asta insemnind 69 de parlamentari din totalul de 137 de alesi, au agitat serios pesedimea din Camera Superioara, in conditiile in care nici una dintre cele doua forte politice - Alianta PNL-PD (cu 49 de senatori) si PSD (cu 46 de senatori) - nu are necesarul de 69 de voturi pentru a intruni majoritatea pe care fiecare se straduieste

sa o obtina. Mai incinsi, pesedistii din Senat au demarat de ieri negocierile, contind pe cei 20 de parlamentari ai UDMR si pe cei 11 ai PUR.

Nici cu acestia insa PSD nu are majoritate, lipsind inca doua voturi, situatie in care PSD apeleaza si la PRM. Ieri, la Senat, vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a avut o discutie de o jumatate de ora cu seful PRM, Corneliu Vadim Tudor, fiecare dintre ei avind, la finalul intrevederii, o varianta proprie. “Avem posibilitatea formarii unei majoritati parlamentare.

La Senat e o problema de doua posturi. In principiu, sint rezolvate. Avem mai mult de trei”, a declarat Vacaroiu, refuzind sa explice daca voturile lipsa vor veni de la PRM. Si Vadim Tudor s-a eschivat.

“Vor sa plece unii de la noi? N-au decit sa plece, sa ne scape de uscaturi”, a afirmat acesta, tinind sa adauge ca PRM-ului “i se cuvin” cite o functie de secretar si doua-trei functii de presedinte de comisii la fiecare dintre Camere.

Senatorul PRM Mihail Lupoi, despre care se vorbeste ca e unul dintre cei care va sprijini PSD in Senat, a precizat: “Ati inteles gresit. Nu plec la PSD. Daca interesele tarii o cer, probabil ca vom fi mai multi si probabil ca voi fi intre ei”, a preconizat Lupoi, referindu-se la posibilitatea de a sustine majoritatea parlamentara alaturi de PSD.

Chiar si asa, PSD nu reuseste sa aiba insa o majoritate confortabila in Senat, in conditiile in care la fiecare lege organica va fi obligatorie prezenta tuturor celor 69 de parlamentari. (Adriana Istodor)

PSD sustine ca a cistigat alegerile parlamentare

PSD considera ca a cistigat alegerile parlamentare. Dan Nica, lider al partidului, a declarat ieri ca “Uniunea Nationala PSD+PUR a cistigat alegerile parlamentare, iar Traian Basescu le-a cistigat pe cele prezidentiale”. Din cite stim noi, nici un partid politic nu a obtinut peste 50% din voturile electoratului, astfel ca doar despre Traian Basescu se poate spune ca a cistigat alegerile.

Din cite se stie pina la ora actuala, nu exista nici un protocol intre partidele politice prezente in parlament care sa asigure majoritatea necesara formarii unui guvern. “PSD, alaturi de PUR si UDMR, are deja constituita o majoritate parlamentara si este gata sa se prezinte in fata parlamentului pentru sustinerea unei formule guvernamentale”, a afirmat Dan Nica.

Cu toate acestea, liderii partidelor invocate de Nica nu s-au exprimat in mod clar in favoarea unei colaborari cu PSD. “Asa cum noi am respectat optiunea romanilor pentru presedinte, credem ca e normal ca si cei din Alianta PNL-PD sa tina cont de dorinta romanilor privind formarea viitorului guvern”, mai spune Dan Nica.

Spre deosebire de alti reprezentanti ai partidului, Nica nu vorbeste nimic despre un guvern de larga coalitie. Purtatorul de cuvint Titus Corlatean spune insa ca PSD s-a pronuntat mereu in favoarea unei colaborari intre toate partidele parlamentare.

“Colaborarea politica in sens mai larg este fireasca si necesara pentru Romania, dar celelalte forte politice, inclusiv presedintele ales, trebuie sa tina seama de majoritatea parlamentara si de guvernul care se formeaza”, a declarat Corlatean, citat de Mediafax. Acesta a salutat in numele partidului sau declaratia facuta ieri de Dan Voiculescu, liderul PUR, referitoare la apropierea de PSD. (C.

S.

)

Iliescu, obsedat de guvernul “de uniune nationala”

Presedintele inca in functie Ion Iliescu a explicat ieri ca, dupa informatiile sale, liderii PSD (Adrian Nastase), PUR (Dan Voiculescu) si UDMR (Marko Bela) s-au intilnit pentru a stabili impreuna o majoritate parlamentara, iar “ceea ce s-au inteles ramine valabil”. Intrebat daca PSD va face guvernul, Ion Iliescu a spus ca “este greu de facut pronosticuri”.

In opinia sa, “cea mai inteleapta” formula ar fi “o largire a spectrului, a frontului conlucrarii intr-o echipa guvernamentala”.

Presedintele in exercitiu a insistat asupra faptului ca aceia care formeaza o majoritate parlamentara “oarecum fragila” au decis sa mearga impreuna. Pe de alta parte, Iliescu s-a aratat favorabil ideii unui guvern de uniune nationala. Intrebat daca aceasta varianta este exclusa, el a raspuns: “Nu, din contra, dar ea trebuie concretizata. E greu de formulat acum”. (Cristian Oprea)

“Premierul Geoana”, inlocuit cu Mitrea?

Presedintele in exercitiu al Romaniei a dat ieri un nou semnal ca Mircea Geoana e pe cale sa nu mai fie candidatul PSD pentru functia de prim-ministru. Intrebat daca ministrul de externe ramine varianta unica a PSD pentru functia de premier, Iliescu a raspuns: “In conditiile date, si aceasta chestiune e luata in discutie. Eu nu vreau sa ma pronunt”.

Seful statului a evitat un raspuns clar in privinta variantei Miron Mitrea pentru functia de prim-ministru: “Deci orice speculatie acum e nepotrivita. Vom vedea”. Aproape in acelasi timp, Mircea Geoana declara, pentru Mediafax, ca el este in continuare varianta PSD pentru functia de prim-ministru.

Intrebat daca el crede ca va fi prim-ministru al viitorului guvern, Geoana a raspuns ca ipotezele si discutiile pe aceasta tema purtate dupa turul intii al alegerilor ramin valabile. (C.O.)

Cameleonul PUR, cind cu PSD, cind cu Alianta, cind la gramada

La o zi dupa ce PUR isi anunta “independenta politica si doctrinara”, liderul acestui partid, Dan Voiculescu, a iesit la rampa cu o propunere contradictorie: formarea unei majoritati parlamentare alcatuite din PSD, PUR, UDMR si reprezentantii celorlalte minoritati. Ideea avansata de Voiculescu nu inchide insa usa negocierilor nici cu Alianta D.A.

Conform liderului PUR, majoritatea PSD-PUR-UDMR ar urma sa invite celelalte formatiuni la ceea ce el a numit un “guvern de larga concentrare nationala proeuropeana”.

Mai mult, Voiculescu nu a spus cu cine se va alia PUR in cazul in care propunerea sa nu va fi viabila: “Daca propunerea noastra pentru un guvern de larga concentrare nationala proeuropeana nu va functiona, sigur ca vom vedea cum putem actiona, interesul major fiind o guvernare stabila, un climat politic stabil, care sa nu puna in pericol integrarea europeana”.

Intrebat daca exista deschidere din partea PUR pentru o colaborare cu Alianta D.A., Dan Voiculescu a spus ca “la Partidul Umanist exista deschidere pentru orice fel de colaborare care este in interesul Romaniei, inclusiv cu Alianta”.

“Dupa parerea noastra, formarea noului guvern ar trebui, in interesul Romaniei si al romanilor, sa se desfasoare in doua etape: intr-o prima etapa, foarte curind, probabil ca vom anunta formarea unei majoritati parlamentare alcatuite din PSD, PUR, UDMR si reprezentantii nationalitatilor conlocuitoare, urmind ca, foarte rapid, sa se puna in aplicare o propunere a Partidului Umanist, si anume

formarea unui guvern de larga concentrare nationala proeuropeana, care sa permita o stabilitate politica pe urmatorii patru ani si care sa elimine riscul ca Romania sa rateze integrarea in UE in 2007”, a spus presedintele PUR.

El a sustinut ca aceste etape, ambele “rapide”, presupun ca, intr-o prima faza, PSD, impreuna cu PUR, UDMR si cu reprezentantii minoritatilor sa formeze “o voce comuna, un bloc”.

Voiculescu a lasat in suspensie si posibilitatea ca PRM sa participe la aceasta structura, afirmind ca, in aceasta privinta, hotarirea va fi luata prin consens de reprezentantii PSD, PUR, UDMR si ai celorlalte minoritati nationale.

Intrebat pe cine ar prefera in functia de premier al viitorului guvern, Dan Voiculescu a raspuns: “Imi pare rau sa va spun ca, dupa parerea noastra, un prim-ministru foarte bun pentru acest guvern de care vorbim ar fi domnul Adrian Nastase”. “Sigur ca este greu de presupus ca domnul Basescu o sa-l accepte premier pe domnul Adrian Nastase”, a adaugat Voiculescu.

Pe de alta parte, intrebat daca l-ar sustine pe Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de premier al viitorului guvern, Dan Voiculescu a spus ca PUR va sustine orice formula care asigura stabilitatea politica.

“Daca un guvern condus de Calin Popescu-Tariceanu va avea o majoritate confortabila in parlament, care sa ne dea certitudinea ca nu dupa trei sau noua luni va trebui sa schimbam guvernul si nu dupa inca sase luni sa schimbam primul-ministru, asa cum s-a intimplat intr-o perioada, noi nu avem nici un fel de vot impotriva unui prim-ministru nominalizat de domnul presedinte Traian Basescu”.

(Oana Dobre)

Ev. Zilei