articol preluat din Libertatea

Schimbare la 180 de grade pe scena politica. Dupa ce Traian Basescu a anuntat ieri ca va forma o majoritate parlamentara a Aliantei D.A. cu sprijinul UDMR si PUR, la nici 24 de ore dorinta sa a intalnit primele piedici. PUR nu este dispus sa-si tradeze aliatul PSD, iar UDMR ramane alaturi de fostii aliati.

in cursul zilei de luni, inainte de anuntarea rezultatelor oficiale, PUR a dat un balon de oxigen Aliantei Dreptate si Adevar, afirmand intr-un comunicat ca este un "partid independent", care poate forma grupuri parlamentare proprii si care poate negocia cu oricine.

La cateva ore dupa comunicat, Traian Basescu, presedintele ales, a iesit cu o declaratie publica si a invitat PUR si UDMR sa participe la formarea unei coalitii guvernamentale alaturi de Alianta D.A. Astfel se putea realiza o majoritate parlamentara fragila care sa incerce sa guverneze la o diferenta de doar sapte voturi in Camerele reunite ale parlamentului. Ieri, lucrurile sau schimbat radical.

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a avansat, marti, propunerea ca PSD, PUR, UDMR si minoritatile nationale sa formeze o majoritate parlamentara, care sa invite la un "guvern de larga concentrare nationala proeuropeana" celelalte formatiuni politice.

"Dupa parerea noastra, formarea noului guvern ar trebui, in interesul Romaniei si al romanilor, sa se desfasoare in doua etape: intr-o prima etapa, foarte curand, probabil ca vom anunta formarea unei majoritati parlamentare alcatuite din PSD, PUR, UDMR si reprezentantii nationalitatilor conlocuitoare, urmand ca foarte rapid sa se puna in aplicare o propunere a Partidului Umanist, si anume

formarea unui guvern de larga concentrare nationala proeuropeana, care sa permita o stabilitate politica pe urmatorii patru ani si care sa elimine riscul ca Romania sa rateze integrarea in UE in 2007", a spus liderul umanist.

Explicand propunerea de guvern de coalitie, Voiculescu a aratat ca aceste etape, ambele "rapide", presupun ca, in- tr-o prima faza, PSD, impreuna cu PUR, UDMR si cu reprezentantii minoritatilor sa formeze "o voce comuna, un bloc", care sa invite la guvernul de larga concentrare nationala celelalte partide parlamentare.

intrebat daca in aceasta structura ar avea loc si PRM, el a spus ca in aceasta privinta hotararea va fi luata prin consens de reprezentantii PSD, PUR, UDMR si ai celorlalte minoritati nationale.

"Daca propunerea noastra pentru un guvern de larga concentrare nationala proeuropeana nu va functiona, sigur ca vom vedea cum putem actiona, interesul major fiind o guvernare stabila, un climat politic stabil, care sa nu puna in pericol integrarea europeana", a mai spus Voiculescu, raspunzand unei intrebari legate de o eventuala strategie pentru situatia in care propunerea PUR nu va fi agreata

de celelalte formatiuni politice. intrebat pe cine ar prefera in functia de premier al viitorului guvern, Dan Voiculescu raspuns: "imi pare rau sa va spun ca, dupa parerea noastra, un prim-ministru foarte bun pentru acest guvern de care vorbim ar fi domnul Adrian Nastase".

Chesionat daca, in opinia sa, presedintele ales Traian Basescu ar accepta o asemenea propunere, el s-a declarat "convins" ca acesta va pune in prim-plan "interesul national". "Sigur ca este greu de presupus ca domnul Basescu o sa-l accepte premier pe domnul Adrian Nastase", a continuat el.

Vicepresedintele PD Radu Berceanu nu a disperat ieri dupa declaratiile liderului PUR Dan Voiculescu, care a aratat ca partidul sau va sustine in continuare PSD pentru formarea majoritatii parlamentare. Berceanu l-a citat pe liderul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, care sustine ca va continua sa negocieze cu toate formatiunile politice pentru a forma o majoritate parlamentara in jurul PNL-PD.

Aceeasi teza a negocierilor pentru apropierea Aliantei D.A. si a partidelor mici, dar necesare, UDMR si PUR, a fost sustinuta si de proaspatul senator PD Vasile Blaga. "Declaratiile de astazi ale lui Dan Voiculescu sunt o continuare a declaratiilor de luni. Noi vom avea discutii cu PUR, varianta PSD+PUR+UDMR nu asigura o majoritate parlamentara", a spus ieri Blaga.

UDMR vrea sa guverneze alaturi de PSD si de PUR

Marko Bela a confirmat, dupa conferinta de presa a liderilor umanisti, ca UDMR va participa alaturi de PSD si PUR la alcatuirea majoritatii parlamentare si a guvernului. "Asa cum am mai spus, avem o intelegere cu Uniunea Nationala PSD+PUR. in zilele urmatoare vom incepe discutiile cu cele doua partide pentru realizarea unui program comun de guvernare.

Dar prioritatea noastra este formarea majoritatii parlamentare", a declarat liderul UDMR.

Liberalii vor sa riste un guvern minoritar

Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri seara, dupa ce s-au mai potolit valurile facute de pozitia adoptata de PUR si UDMR, ca nu doreste sa formeze un guvern alaturi de PSD. Astfel, declaratia lui Tariceanu lasa loc speculatiilor potrivit carora PNL-PD vor incerca, doar pentru satisfacerea orgoliilor proprii, sa formeze un guvern minoritar care sa pice in Parlament.

Pentru ca fara umanisti si maghiari, Alianta nu are decat 112 deputati din 332 si 49 de senatori din 137. Singura solutie pentru formarea unei majoritati ar fi aceea cu PRM, insa si acesta varianta este exclusa. Nici macar revenirea la o colaborare cu UDMR si PUR nu ar aduce o majoritate, deoarece sunt asteptate dezertari din partidul lui Corneliu Vadim Tudor, care pot inclina iarasi balanta.

Grupul minoritatilor nationale condus de Varujan Pambuccian (foto) va sustine ca de obicei pe cei care vor putea forma guvernul.

Libertatea