Cea de-a treia runda a negocierilor dintre Alianta „D.A.” si UDMR s-a desfasurat la 3 ore dupa anularea ceremoniei de semnare a protocolului tripartit PSD-PUR-UDMR. Din declaratiile negociatorilor se poate trage concluzia ca liderii Uniunii sint acum mai aproape de PNL si PD decit de PSD.

Ieri seara, Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat „multumit” de mersul negocierilor, afirmind ca „exista sanse reale pentru gasirea unei solutii politice in care sa se regaseasca vointa electoratului din scrutinele din 28 noiembrie si 12 decembrie”.

Ca si omologul sau liberal, liderul UDMR Marko Bela a subliniat faptul ca o formula de guvern stabil, care sa evite alegerile anticipate, reprezinta principalul obiectiv al formatiunii sale.

Bela a aratat ca trebuie rezolvata contradictia dintre intentiile lui Traian Basescu de a nominaliza un premier al Aliantei si intentiile PSD de a propune un prim-ministru propriu si a mentionat ca „prin discutiile cu reprezentatii Aliantei se poate evita aceasta contradictie”.

Desi declaratiile celor doi lideri au fost diplomatice, pe fetele tuturor celor care au participat la discutii se putea citi satisfactia.

Negocierile continua astazi. Tot astazi, liderii UDMR vor avea o intilnire si cu reprezentantii PSD. Aseara tirziu, si PUR, prin vocea vicepresedintelui Codrut Seres, a avansat posibilitatea de a negocia cu Alianta D.A., „avind in vedere situatia nou-creata”.

In cazul in care UDMR isi va da acordul pentru o colaborare guvernamentala cu PNL si PD, sansele pentru o alaturare a umanistilor cresc simtitor. Cum grupul parlamentar al celorlalte minoritati tinde sa se orienteze politic dupa UDMR, problema votului de incredere pentru un Cabinet Tariceanu pare rezolvabila.