Traian Basescu, presedintele ales al Romaniei, a anuntat ieri ca este decis sa declanseze procedura pentru alegeri anticipate, daca partidele nu se inteleg ca Alianta PNL-PD sa formeze Guvernul. "In cazul in care partidele nu inteleg sau nu traduc corect votul electoratului pentru turul al doilea la prezidentiale, ne vom intoarce inapoi la popor.

Coabitarea inseamna instabilitate sau lipsa de responsabilitate. Majoritatea parlamentara se poate constitui in jurul Aliantei D.A.", a declarat Basescu. Avertismentul a fost dat in prezenta actualului presedinte, Ion Iliescu. El considera ca ar fi fost o aberatie ca PSD sa fie insarcinat sa raspunda de aplicarea angajamentelor Aliantei din campanie.

"Cred ca presedintele ales prin vot direct are dreptul sa stabileasca cu ce partid vrea sa colaboreze pentru ca programul din campanie sa devina realitate", a mai spus Basescu.

Aflat alaturi de Basescu, Iliescu a declarat ca cea mai buna alternativa ar fi o majoritate parlamentara stabila. care sa asigure o guvernare stabila. "Eu ma si abtin sa spun si sa pledez pentru ceva anume. Eu zic ca tatonarile, negocierile sunt utile ca sa se lamureasca ce variante pot fi antamate, care ar fi cea mai convenabila", a declarat Iliescu.

Ulterior, Iliescu a atras atentia ca problema alegerilor anticipate trebuie bine gandita, fiindca urmeaza "doi ani grei" pentru integrare, in care este nevoie de stabilitate si de un Guvern "cu o puternica sustinere parlamentara".

Dizolvarea Parlamentului

Potrivit articolului 103 al Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Parlamentul poate fi dizolvat in conditiile prevazute de articolul 109: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari".