articol preluat din Libertatea

Ion Iliescu a ales un mod urat si extrem de discutabil de a parasi functia de presedinte al Romaniei. El a recurs la doua gesturi foarte discutabile care provoaca reactii atat interne, cat si internationale.

Abuzand practic de prerogativele functiei prezidentiale, Iliescu l-a gratiat pe "luceafarul huilei" Miron Cozma care executa o pedeapsa de 18 ani de inchisoare pentru mineriadele din 1991, fiind condamnat si pentru cele din 1999 si l-a decorat pe C. V. Tudor cu una dintre cele mai inalte distinctii nationale: Steaua Romaniei in grad de cavaler.

Vestea gratierii lui Miron Cozma a cazut ca un fulger pe fondul agitatiei politice generate de negocierile pentru formarea Guvernului. Fara macar sa isi anunte colegii de partid, Iliescu l-a eliberat pe autorul mineriadelor din anii '90, condamnat de justitie la 18 ani de inchisoare. Cozma a apucat sa execute doar 5 ani.

Presedintele Ion Iliescu a confirmat joi ca l-a gratiat pe fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, apreciind ca aceasta decizie este una buna, un act de clementa. "Este o decizie buna, de clementa. Gratierea nu ii schimba cazierul, nu-l disculpa de cele facute", a declarat Ion Iliescu, care a precizat ca l-a gratiat pe Cozma "prin argumentele actului gratierii".

"Am primit numeroase solicitari si din partea celui inculpat si din partea unor organisme internationale si am lasat un timp de reflectie asupra acestui lucru. Am considerat ca este cazul sa apelam la acest act al gratierii, care nu inseamna disculpare. Gratierea este un act de clementa. A executat sapte ani (doar 5 n.n.

) din condamnarea respectiva, am primit si referinte de la Departamentul legislativ privind comportamentul sau la inchisoare", a explicat Ion Iliescu. intrebat fiind cum crede ca vor reactiona romanii la aflarea acestei decizii, Ion Iliescu a apreciat ca vor fi opinii diferite. "Tot romani au fost si cei care au facut demersul in sprijinul unei asemenea decizii", a adaugat presedintele.

"Se apropie finalul de mandat si am reflectat asupra unor chestiuni si am considerat utila o asemenea decizie. Este o decizie de clementa. in caz ca recidiveaza, toata condamnarea continua", a afirmat Ion Iliescu. seful statului a mentionat ca stie cat de greu a fost arestat Miron Cozma, dar ca a hotarat sa ia aceasta decizie dupa alegeri "ca sa se linisteasca putin lucrurile".

De mentionat ar fi ca discutiile pe marginea acestei gratieri au inceput de foarte mult timp, dar Ion Iliescu a evitat sa semneze decretul pentru a nu crea o reactie adversa in opinia electoratului. in mod paradoxal, desi apare in Monitorul Oficial ca ar fi contrasemnat decretul de gratiere, Adrian Nastase a declarat ca nu stie nimic de acest lucru.

Sa fi fost o ultima lovitura data de Iliescu principalului sau adversar din PSD? Miron Cozma a parasit ieri dupa-amiaza penitenciarul Jilava. A venit sa il ia finul sau, Fane Spoitoru. in afara de Miron Cozma, Iliescu a mai gratiat in ultima zi de mandat si alte cateva zeci de persoane care au suferit condamnari privative de libertate.

Printre acestea se afla si fostul magistrat Valentino Acatrinei, condamnat pentru trafic de influenta in favoarea unor reprezentanti "de marca" ai lumii interlope. Tot prin acelasi decret Iliescu l-a mai gratiat si pe consilierul guvernamental Petru Isac prins ca a luat mita in parcarea Guvernului. inainte de acest gest controversat Ion Iliescu a mai facut unul care la fel a starnit proteste.

Este vorba de decorarea lui Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, care a primit una din cele mai inalte distinctii ale Romaniei: Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler. in semn de protest, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Ellie Wiesel a inapoiat Romaniei ordinul similar primit cu ceva timp in urma afirmand ca "nu poate sa faca parte din acelasi grup cu C.V. Tudor".

Liderul PRM, in revistele caruia se scria despre Iliescu in anii trecuti ca este "o carpa kaghebista", a pastrat in schimb decoratia. in popor circula o vorba despre oamenii in varsta care fac gesturi necugetate: "Ioane, imbatranesti. Dar imbatranesti urat".

Tariceanu: "Iliescu a ramas acelasi bolsevic batran cu trecut comunist"

Senatorii au fost surprinsi sa afle despre decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma in ultima sa zi ca sef al statului. Parlamentarii PSD, in marea lor majoritate, au refuzat sa comenteze, dar Ion Solcanu, fost lider de grup al senatorilor puterii in legislatura trecuta, a recunoscut uimit: "Ma surprinde ceea ce imi spuneti.

Nu stiu cum va fi primita aceasta veste de catre bucuresteni in primul rand si de catre restul tarii". Nicolae Vacaroiu s-a spalat pe maini de orice fel de comentariu: "in primul rand, nu am vazut, nu cunosc. Cand o sa vad, atunci o sa comentez". Aceeasi reactie au avut-o si Mircea Geoana: "nu am auzit". Copresedintele Aliantei D.A.

a declarat, ieri, ca, in opinia sa, gratierea lui Miron Cozma este o decizie bazata exclusiv pe considerente politice. Tariceanu a sustinut ca prin acest act Iliescu dovedeste ca a ramas "acelasi bolsevic batran, marcat de tarele trecutului sau comunist".

Liderul Aliantei a spus ca Iliescu are pe constiinta mineriadele din 1990, 1991 si 1999, iar prin actul de gratiere "dispretuieste decizia justitiei si a institutiilor fundamentale ale statului". De asemenea Traian Basescu a declarat ca "cei care au semnat acest decret dovedesc cat de jos au coborat institutiile pe care le conduc."

Liderul minerilor, condamnat la 35 de ani de inchisoare

Miron Cozma, scandalagiu inrait si autor al mai multor revolte, are condamnari la activ insumand 35 de ani pentru mineriade si un an cu suspendare pentru un accident de circulatie..

* in procesul mineriadei de la Stoenesti care a avut loc in februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat in anul 2003 la sapte ani de inchisoare.

* Sentinta de sapte ani survine unei alte condamnari de zece ani de detentie aplicate liderului minerilor din Valea Jiului pentru mineriada de la Costesti, din ianuarie 1999.

* in ianuarie 1999, Miron Cozma a mai fost condamnat la 18 ani inchisoare pentru mineriada din 1991.

Potrivit rechizitoriului, Miron Cozma, dupa ce a aflat ca a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la 18 ani de detentie, pentru mineriada din septembrie 1991, a organizat, in calitate de presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, o actiune, astfel incat minerii sa-i impiedice pe politisti sa puna in executare mandatul de arestare emis pe numele liderului minerilor.

* Concret, in 15 februarie 1999, data la care Curtea Suprema a dat sentinta in cazul privind mineriada din 1991, Cozma i-a contactat telefonic pe liderii de la exploatarile miniere, solicitandu-le sa-i opreasca pe minerii din schimbul trei sa intre in subteran, si i-a indreptat spre Bucuresti cu speranta ca va rasturna guvernul si va scapa astfel de pedeapsa.

"Deplasarea organizata a unei mase de mineri compusa din aproximativ 2.

500 de persoane si numeroase autovehicule, cu dese opriri in cursul carora minerii aflati in mare proportie sub influenta bauturilor alcoolice si intr-o stare de agitatie crescuta, s-au manifestat prin strigate si scandari, a produs o perturbare importanta a traficului rutier si a creat un sentiment de panica si nesiguranta in randurile populatiei din localitatile prin care au trecut. (...

) Punctul culminant al acestor manifestari, care au tulburat grav ordinea si linistea publica, l-a constituit atacarea violenta a barajului organizat de catre fortele de ordine in localitatea Stoenesti-Olt", se arata in rechizitoriu.

* in 12 decembrie 2003, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Cozma la zece ani de detentie, iar liderii Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare, toti fiind acuzati pentru instigarea la subminarea puterii de stat in procesul privind mineriada de la Costesti, din ianuarie 1999.

Articol de: Mihai Valentin Neagu

Libertatea - 17 decembrie 2004