articol preluat din Romania Libera

Monica Macovei (presedinte APADOR-CH)

"Miron Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie pentru grave infractiuni impotriva statului de drept. Gratierea lui Miron Cozma de catre presedintele Ion Iliescu, in ultimele zile ale mandatului sau, nu este un gest politic curat si indica faptul ca Ion Iliescu a incercat sa evite responsabilitatea politica in fata opiniei publice pentru aceasta decizie.

De asemenea, gestul lui Ion Iliescu trebuie privit si in contextul in care acesta a criticat decizia judecatoreasca de condamnare a lui Miron Cozma, incalcandu-si obligatia de neutralitate in raport cu Justitia.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca, in presa vremii, dlui Iliescu i-au fost atribuite diverse roluri in mineriada din 1991, precum si in celelalte mineriade - roluri, din pacate, neanchetate. In aceste imprejurari, decizia de gratiere a lui Miron Cozma nu pare deloc una de mila crestina, ci una politica.

Presedintele Romaniei are dreptul de gratiere individuala, dar acest drept trebuie exercitat cu buna-credinta si nu trebuie sa fie motivat de interese politice si personale."

Alina Mungiu (presedintele SAR)

"Gratierea lui Miron Cozma nu este o intamplare. Acest gest trebuie asociat cu decorarea lui Corneliu Vadim Tudor de catre Ion Iliescu. Iata ca locul lui Ion Iliescu nu este deloc in Europa. El va ramane in istorie ca un lider care s-a folosit de infractori precum Miron Cozma si Corneliu Vadim Tudor pentru a ramane la putere".

Dan Grigore (membru CNA)

"Este inca o dovada de dispret a lui Ion Iliescu fata de regulile democratice si fata de societatea romaneasca. Din 1990, domnul Ion Iliescu a sfidat aceste reguli democrtice si opinia publica. Nu a facut decat sa induca spaime, neincredere si conflicte in lumea romaneasca, spre paguba societatii romanesti. Ma simt jignit, ca roman, de aceasta decizie".

Horia-Roman Patapievici (membru in Colegiul CNSAS)

"Sunt indignat. Este ceva absolut iresponsabil. In ultima zi in care poti face ceva, sa gratiezi un infractor care a pus in pericol statul de drept. Este o dovada de iresponsabilitate".

Serban Pretor (membru CNA)

"O decizie surprinzatoare pentru ca a venit in ultimul moment, pentru ca se discuta mai de mult. Dar este in spiritul modului in care actioneaza Ion Iliescu. Nu pot sa nu remarc o similitudine sfidatoare cu cazul meu. La fel cum presedintele Ion Iliescu a zis ca batausii au avut motivele lor, la fel sustine ca si pentru mineriade au fost motive.

Ion Iliescu a aratat ca nu are respect fata de justitie".

Romania Libera - 17 decembrie 2004