articol preluat din Gardianul

Liderul UDMR Marko Bela s-a declarat, ieri, "extrem de dezamagit" din cauza gratierii lui Miron Cozma si a aratat ca prin acest gest presedintele Ion Iliescu ar vrea, "parca intentionat", impinga Uniunea de "partea cealalata a baricadei", transmite Mediafax. "In urma acestui act facut de domnul presedinte Ion Iliescu, parca intentionat ar vrea sa ne impinga pe partea cealalta a baricadei.

Va spun sincer acest lucru, fiindca noi nu ne putem regasi in aceeasi barca cu Miron Cozma si cu alte persoane asemanatoare", a spus Marko Bela.

Decizie amanata

El a precizat, insa, ca o decizie in privinta sustinerii unuia dintre cele doua blocuri politice Uniunea PSD+PUR sau Alianta PNL-PD nu va fi luata azi, in cursul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), reuniune la care se va face o analiza a alegerilor, a campaniei si a posibilitatilor privind formarea unei majoritati guvernamentale.

Deziderate pentru UDMR

"Nu vom lua o decizie privind formarea unei coalitii, pentru ca noi vom intra intr-o coalitie sau vom inchega o coalitie atunci cand vom vedea programe. Noi ne aliniem pe baza unor programe care sa includa si deziderate importante pentru UDMR si dupa aceea vom discuta si alte chestiuni legate de structuri sau alte probleme administrative. Dar deja vom defini directiile", a explicat Marko Bela.

Alta majoritate

Intrebat daca va veni in fata reprezentantilor UDMR cu un mesaj clar care sa vizeze formarea majoritatii alaturi de PSD si PUR Marko Bela a spus ca "eventual este posibila si alta majoritate", insa a precizat ca toate aceste concluzii vor fi formulate la reuniunea de azi.

De asemenea, intrebat daca decizia CRU poate fi influentata de gratierea lui Miron Cozma, Marko Bela a aratat, din nou, ca la aceasta intrunire nu va fi luata o decizie concreta ci vor fi trasate liniile si principiile pe care Uniunea se bazeaza in continuare si care sunt aceleasi cu cele formulate pana acum: o majoritate guvernamentala, o stabilitate politica in Romania "cat mai repede",

precum si un program adecvat in vederea integrarii in UE si corespunzator si pentru comunitatea maghiara din Romania.

Doar o balbaiala

Gestul presedintelui in functie Ion Iliescu de a revoca decretul de gratiere a lui Miron Cozma reprezinta doar o "balbaiala" si intervine dupa ce "raul a fost facut", considera liderul UDMR, Marko Bela, intr-o declaratie acordata, ieri, Mediafax. "Pentru mine personal ar fi imposibil sa ma aflu in aceeasi barca cu Miron Cozma sau cu persoane asemanatoare.

Cat priveste revocarea decretului de gratiere, dupa parerea mea raul a fost facut. Prin acest gest eu inteleg o balbaiala", a aratat Marko.

Intrebat in ce fel va influenta sprijinul acordat de UDMR unuia dintre cele doua blocuri politice - Alianta PNL-PD sau Uniunea PSD+PUR - revenirea asupra deciziei de gratiere a lui Miron Cozma, Marko a spus ca "orice se intampla in viata politica poate influenta deciziile care se iau", insa nu a dorit sa precizeze ce le va recomanda in acest sens reprezentantilor CRU, simbata, la Tirgu Mures.

El a precizat, totusi, ca, in discutiile care se vor purta in cadrul CRU, se vor face referiri si la cazul Miron Cozma. De asemenea, Marko a mai spus ca reprezentantii Uniunii au aflat "cu stupoare" de gestul gratierii lui Miron Cozma si, personal, considera ca acest lucru a fost "un act care influenteaza si deciziile Uniunii pentru zilele urmatoare". (A.M.)

Gardianul - 18 decembrie 2004