articol preluat din Cotidianul

Dupa anuntul Corinei Cretu, autoritatile judiciare au inceput o cursa nebuna pentru a implini voia presedintelui, desi revocarea gratierii era la acea ora un simplu gind, exprimat prin intermediar si anuntat doar la televizor, nu si in Monitorul Oficial.

Miron Cozma a fost retinut de politistii de la Sectia 2 din Timisoara la ora 13.00. Acesta se afla intr-un Matiz galben, pe Calea Urseni, la mica distanta de vila fiului sau, imobil in care si-a petrecut noaptea. Politistii i-au spus ca trebuie sa mearga la sediu pentru „clarificarea unor aspecte“, iar in jurul orei 13.

30 Cozma a fost urcat intr-un microbuz al Politiei, desi initial a protestat si a incercat sa se opuna retinerii. „A fost retinut pentru clarificari si, in timp ce se afla in masina Politiei, am primit un document scris de la Bucuresti in care se spunea ca decretul de gratiere a fost revocat si devine valabil mandatul de executare a pedepsei.

De aceea se indreapta catre penitenciar“, a spus purtatorul de cuvint al Politiei Judetene, inspectorul Pavel Dumitru, la ora 14.00, imediat dupa retinere. La citeva minute, directorul Penitenciarului Timisoara, comandantul Ioan Bala, a refuzat preluarea lui Cozma, declarind ca nu are nici o baza legala pentru a face asta.

Retinut pentru ca nu avea buletin

Cozma a fost adus la sediul Politiei Judetene, de pe Bulevardul Take Ionescu, ajungind putin dupa ora 14.00. La scurt timp, si-a facut aparitia fratele acestuia, Tiberiu Cozma. „Am venit sa-mi vad fratele. Este retinut ilegal de Politie si am cerut asistenta juridica unui avocat de la Baroul Timis“, a declarat acesta inainte de a intra in sediul inspectoratului.

Ulterior, la Politie a ajuns si Arcadie Anastasescu, avocatul desemnat sa il apere pe Cozma. Dupa mai bine de o ora de discutii, purtatorul de cuvint al inspectoratului a facut o noua declaratie: „Politistii l-au oprit pentru a-l legitima. Pentru ca nu avea buletin la el, asa cum prevede legea, s-a luat masura administrativa sa fie dus la sectie, in vederea identificarii.

Exista si documente de la Bucuresti pentru retinerea lui“. Inspectorul Dumitru a refuzat sa spuna despre ce fel de documente este vorba. Surse din cadrul IJP Timis sustin ca ar fi vorba despre un ordin scris venit de la conducerea IGP.

Fratele lui Miron Cozma a iesit in fata sediului Politiei, spunind ca retinerea este ilegala: „Se afla in biroul comisarului-sef, unde este rugat sa stea inca jumatate de ora, pentru ca trebuie sa vina hirtia de la Bucuresti“.

Spre seara, apare si mandatul

„Politistii timisoreni l-au retinut pe Miron Cozma in baza unui mandat emis de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie“, ne-a declarat telefonic purtatorul de cuvint al Inspectoratului General al Politiei Romane, subcomisarul Catalin Popescu.

Masura luata de procurori este justificata de faptul ca Miron Cozma ar fi putut fugi din tara, mai ales ca era monitorizat impreuna cu Ion Titisor, zis Fane Spoitoru. Acesta din urma este cercetat pentru implicare in activitati de crima organizata, impreuna cu fratii Ion si Vasile Balint, cunoscuti in lumea interlopa sub numele „fratii Camataru“.

Revocarea gratierii, semnata prin teleportare

Ieri dupa-amiaza, la Monitorul Oficial a ajuns de la Secretariatul General al Camerei Deputatilor Decretul privind revocarea gratierilor dispuse de Ion Iliescu pe 16 decembrie. Surse din cadrul Monitorului Oficial ne-au declarat ca actul normativ respecta toate rigorile, adica este semnat olograf de presedintele Ion Iliescu si contrasemnat de prim-ministrul Adrian Nastase.

Imediat cum a sosit, actul a fost pregatit pentru tipar, iar in jurul orei 17.00 a fost publicat. Suspect este faptul ca Decretul de revocare a gratierii era semnat de Ion Iliescu si de Adrian Nastase, desi amindoi erau inca la Bruxelles.

In locul unei explicatii logice, Mihai Unghianu, secretarul general al Camerei Deputatilor, ne-a spus ca cel mai bine ar fi ca luni dimineata sa contactam Biroul de presa al Camerei, dupa care ne-a inchis telefonul in nas. Cancelarul Alin Teodorescu, aflat si el la Bruxelles, ne-a spus initial ca decretul a ajuns in tara prin fax.

La observatia ca documentul de la Monitorul Oficial este semnat olograf, cancelarul a oferit alta explicatie: decretul a sosit la Bucuresti prin DHL. Rugat sa precizeze, totusi, cum stau lucrurile, cancelarul a gasit raspunsul cel mai acoperitor: „A sosit si prin fax, si prin DHL“.

Bilbele autoritatilor privind modul in care cele doua semnaturi au fost teleportate de la Bruxelles la Bucuresti alimenteaza o ipoteza tulburatoare: decretul era semnat inca inainte ca seful statului si premierul sa fi plecat in Belgia si a fost trimis spre publicare in urma unui simplu telefon. (E.T., L.A.)

Comisia Europeana nu-si revine din surprindere

Oficialii Comisiei Europene (CE) s-au declarat surprinsi de decizia initiala a presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, dar au considerat ca tine de prerogativele presedintelui si ca doar romanii pot sa judece un astfel de gest.

Comisia a tinut sa reaminteasca insa, prin intermediul purtatorului de cuvint al Delegatiei CE la Bucuresti, Angela Filote, importanta respectarii valorilor europene fundamentale, democratia si statul de drept.

Ulterior, intrebat cum a primit decizia lui Iliescu de a revoca gratierea, seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a raspuns: „Sint la fel de surprins si de ultima decizie a presedintelui!“. (O.P.)

„Cozma a fost condamnat a doua oara“

Lucian Mihai, fost sef al Curtii Constitutionale a Romaniei, crede ca gestul revocarii gratierii lui Miron Cozma echivaleaza cu o noua condamnare pentru aceeasi fapta.(Claudiu Tarziu)

Lucian Mihai ne-a precizat ca nu exista nici o reglementare expresa a revocarii decretului de gratiere. Din aceasta cauza, am putea trage concluzia ca ceea ce nu este interzis este permis. „In dreptul public se prevede ca un act juridic individual - cum este decretul de gratiere - poate fi revocat doar cit timp nu a apucat sa produca efecte juridice.

In cazul acesta, efectul juridic al decretului de gratiere este punerea in libertate. Prin urmare, dupa eliberarea condamnatului, presedintele nu mai poate revoca actul de gratiere“, ne-a explicat profesorul Lucian Mihai. El a adaugat ca revocarea gratierii ar echivala cu o noua condamnare penala pentru aceeasi fapta, pe care nu o poate dicta nici instanta.

In legatura cu precedentul George Tanase din 2002, profesorul Mihai a fost transant: „Daca o data a fost incalcata legea, nu inseamna ca aceast fapt valideaza o noua incalcare a legii in viitor. Revocarea decretului de gratiere a fost ilegala atunci si este ilegala si acum“.

Marius Amzulescu, consilier de stat la Departamentul Constitutional-Legislativ al Presedintiei Romaniei, sustine ca Ion Iliescu are dreptul sa revoce o gratiere. „Decretul de gratiere doar suspenda executarea pedepsei. Este ca atunci cind instanta hotaraste suspendarea executarii pedepsei cuiva pe motive de boala.

Revocarea gratierii poate fi facuta de presedinte si nu trebuie motivata“, ne-a declarat Amzulescu.

Insa Legea privind regimul gratierilor prevede expres ca actul gratierii individuale se da neconditionat, pe cind suspendarea executarii pedepsei dispuse de instanta se acorda intotdeauna in anumite conditii. Marius Amzulescu ne-a mai spus ca presedintele Iliescu urma sa semneze decretul de revocare a gratierii lui Miron Cozma aseara, la intoarcerea de la Bruxelles.

Miron Cozma, adus la Parchetul General

Ieri seara, in jurul orei 19.40, Miron Cozma a fost adus la Bucuresti de o echipa a Serviciului Urmariri din cadrul IGPR. Miron Cozma, imbracat cu aceeasi geaca din piele neagra pe care a purtat-o cind a parasit Penitenciarul Rahova, a intrat in incinta aeroportului „gardat“ de doi politisti imbracati civil.

El le-a spus ziaristilor ca nu ii cunoaste pe fratii Camataru si ca nu depinde de el daca poate sa dea sau nu interviuri. La iesirea din aeroport, Cozma a fost urcat intr-un Mercedes Vito al Politiei, care l-a dus la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru audieri.

De la Parchet, el va fi dus la Judecatoria sectorului 5 pentru confirmarea mandatului de arestare, apoi se va intoarce in Penitenciarul Rahova. (Elena Tomulescu)

Cotidianul - 18 decembrie 2004