Presedintele Ion Iliescu, de comun acord cu premierul Adrian Nastase, a revocat ieri gratierea fostului lider al minerilor, Miron Cozma, si a celorlalti 45 de condamnati. Intre cele doua semnaturi capitale pentru condamnatii gratiati, s-au scurs mai putin de 48 de ore, iar intre publicarea decretelor in Monitorul Oficial numai o zi.

Razgandirea lui Ion Iliescu a creat o si mai mare harababura decat semnarea actului de clementa. Dupa anuntul facut chiar de la Bruxelles, politia romana a trecut la actiune.

Astfel ca, desi decretul de revocare nu fusese inca publicat in Monitorul Oficial, caz in care Miron Cozma, legal, era un om liber, "Luceafarul huilei" a fost saltat din strada, din fata vilei fiului sau, din Timisoara, in baza doar a unei "comunicari verbale de la IGP", dupa cum ne-a marturisit magistratul Emilian Stanisor, seful Directiei Generale a Penitenciarelor.

Generalul Sorescu, seful IGP, ne-a declarat insa ca politistii au avut acte. "Pentru ca exista riscul sa plece din tara, noi l-am retinut in baza unui mandat de aducere emis inca din data de 16 decembrie de Parchetul Inaltei Curti de Casatie.

Potrivit acestui mandat, in data de 17, la ora 10, Miron Cozma trebuia dus in fata procurorului pentru a fi audiat intr-un dosar de crima organizata, fiind urmarit penal pentru asociere cu fratii Balint si cu Ion Titisor, zis Fane Spoitoru, pentru comiterea de infractiuni prevazute in Legea de combatere a crimei organizate.

Totul a fost facut corect, politistii nu au facut nici un act necugetat", ne-a declarat generalul Sorescu. Cateva ore mai tarziu, pe la 15,30, in Monitorul Oficial nr. 1219 a fost publicat Decretul nr. 1173 din 17 decembrie a.c. Actul contine un articol unic prin care s-a dispus abrogarea decretului de gratiere si revocarea gratierii individuale pentru toti cei 46 de condamnati.

Ion Iliescu - de la "clementa de sarbatori" la "evaluarea consecintelor" Iata cum au evoluat, cronologic, declaratiile sefului statului: Pe 15 decembrie, Ion Iliescu a semnat decretul de gratiere a lui Miron Cozma. Deciza a fost luata in ciuda unui mai vechi aviz negativ dat de Ministerul Justitiei. O zi mai tarziu, pe 16 decembrie, Palatul Cotroceni s-a codit sa confirme actul prezidential.

Purtatorul de cuvant, Corina Cretu, precum si consilierul de stat pe probleme juridice, Marius Amzulescu, intai au declarat ca nu au cunostinta, iar apoi si-au inchis telefoanele mobile. Abia spre dupa-amiaza, dupa ce a participat la validarea lui Traian Basescu de catre Curtea Constitutionala, Ion Iliescu si-a justificat gestul.

"Am considerat ca este cazul sa apelam la gratiere, care nu inseamna disculpare. E un act de clementa. E o decizie de vointa politica, de clementa. Gratierea nu elimina cazierul, nu-l disculpa pe cel gratiat, e un act de clementa. In caz ca recidiveaza, toata condamnarea respectiva continua.

Nu am luat decizia inainte de alegeri ca sa se linisteasca lucrurile si sa fiu descarcat de orice", a raspuns presedintele in exercitiu. Ieri dimineata, 17 decembrie, la ora 9:00, pe Aeroportul Henri Coanda, inainte de a decola spre Bruxelles, Ion Iliescu a reluat tema clementei, negand ca el personal a avut un calcul politic. "Gratierea este un act de clementa, fara incarcatura politica.

Regret ca se speculeaza politic un act firesc. Este un act umanitar, de fiecare data se tine cont de criterii umanitare. Gratierea nu inseamna disculpare. Regret ca un act de normalitate a fost intampinat cu ura. Daca imi faceam calcule politice, nu o faceam", a sustinut Iliescu.

Dupa trei ore, ajuns deja la Bruxelles, presedintele a renuntat la umanitarism si, prin purtatorul sau de cuvant, anunta la ora 13,00 ca a anulat Decretul 1164/15.12.2004, prin care era gratiat si Miron Cozma.

Corina Cretu - Domnul presedinte Iliescu a urmarit cu mare atentie si cu ingrijorare reactiile opiniei publice, din ultimele ore, s-a consultat, astazi la Bruxelles, si cu primul-ministru Adrian Nastase si a decis anularea decretului de gratiere. Reporter - Deci putem considera ca oficiala aceasta decizie, cu tot ce incumba din ea? C.C. - Da, da, da.

Deci dansul a dispus anularea decretului de gratiere. R. - Si ce inseamna acest lucru? Cand intra in vigoare? Aceasta inseamna readucerea lui Miron Cozma inapoi, in penitenciar? C.C. - Eu nu sunt jurista sa va pot spune toate lucrurile acestea. R. - Aceasta masura a fost luata de presedintele Iliescu in urma consultarilor cu premierul Nastase si urmare a reactiilor... C.C. - ...

a reactiilor opiniei publice si luand in considerare, de asemenea, unele observatii ale Ministerului Justitiei. R. - Noi ne aducem aminte ca, in decizia sa de gratiere a lui Miron Cozma, dl. Ion Iliescu spunea ca a cumpanit indelung asupra acestei decizii si a luat-o in consecinta. C.C. - Dl. presedinte a spus foarte clar ca actul de gratiere este un act de clementa.

A cumpanit indelung, in sensul ca nu este o solicitare care a venit ieri. Este o solicitare si o presiune asupra caruia domnul presedinte a fost supus in ultimii patru ani, permanent si din punct de vedere intern si al unor organizatii internationale sindicale, asa cum s-a mai spus. In acest sens, dl.

presedinte considera acum ca nu a apreciat, probabil, la adevarata dimensiune consecintele unui asemenea decret de eliberare. Dansul a vrut, pur si simplu, sa faca un act de clementa, inainte de sarbatori si inainte de terminarea mandatului.

Potrivit comunicatului oficial difuzat la ora 13,15, decizia a fost luata "in urma consultarilor dintre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase -, luand in considerare observatiile Ministerului Justitiei si reactiile opiniei publice".

Violeta FOTACHE

Adevarul - 18 decembrie 2004