articol preluat din Cotidianul

Presedintii UDMR si PUR au fost dezorientati de decizia lui Ion Iliescu, despre care nu fusesera anuntati, mai ales in contextul in care acesta este de asteptat sa devina presedintele PSD. Tocmai de aceea, joi seara, Marko Bela si Dan Voiculescu se gaseau la negocieri cu Traian Basescu.

Ca urmare, desi ieri Calin Popescu Tariceanu nega ca s-ar fi ajuns la o intelegere, vicepresedintele PD Adriean Videanu declara pentru Cotidianul ca Alianta va face Guvernul cu PUR si UDMR. Videanu a explicat chiar cum vor fi impartite portofoliile si posturile de secretar de stat.

„Toate partidele care vor intra in arcul guvernamental, ma refer aici la PNL, PD, PUR si UDMR, vor primi posturi strict in functie de ponderea parlamentara. Acesta este criteriul principal de constituire a guvernului“, a mai declarat el. Probabil pentru a limita pretentiile aliatilor, Videanu a precizat ca Alianta PNL-PD va pastra structura actuala a guvernului cel putin pentru urmatorii doi ani.

„Nu vom mari sau micsora numarul de ministere. Orice modificare a structurii Guvernului nu este benefica in ceea ce priveste traseul integrarii“.

UDMR primeste un singur minister

Pentru UDMR, gratierea lui Cozma pare sa fi fost de mare ajutor in luarea unei hotariri. Presedintele Uniunii, Marko Bela, considera ca revocarea decretului nu mai schimba nimic. „Este o incercare disperata, care nu mai poate avea nici un efect“, a spus el. „Raul a fost facut si nu ma gindesc la efectele juridice. Ma refer la impactul politic“.

Liderul UDMR a adaugat ca a fost pus pe ginduri de gestul lui Ion Iliescu, intrucit nu se vede in aceeasi barca cu Miron Cozma si cu persoane asemanatoare lui.

Totusi, declara surse din UDMR, reuniunea Consiliului Reprezentantilor Unionali de astazi de la Tirgu Mures nu va aduce o clarificare oficiala a pozitiei Uniunii. Mai multe voci din conducerea Uniunii afirma ca optiunea va fi Alianta, fapt care nu va fi anuntat insa public decit dupa ce Traian Basescu il va nominaliza oficial pe Calin Popescu Tariceanu in functia de premier.

UDMR crede ca, in contextul negocierilor de forta pe care le-a impus Basescu, in final nu va primi decit un singur minister. Uniunea insista pe Ministerul Lucrarilor Publice, desprins din Ministerul Transporturilor, post rezervat vicepresedintelui Borbely Laszlo.

PUR si simplu confuz

Nici umanistii nu se grabesc sa anunte public decizia lor, Codrut Seres sustinind ca o pozitie oficiala a partidului ar urma sa apara duminica sau luni. Presedintele partidului, Dan Voiculescu, a admis ieri dimineata la Senat ca gestul lui Iliescu le da si umanistilor „un impuls“ de a merge spre Alianta. „Asta nu inseamna ca am hotarit ceva“, a adaugat el.

Ulterior, Voiculescu l-a trimis pe Seres la rampa, sa ceara in termeni duri o pozitie oficiala a PSD in urma demersului lui Iliescu si sa-l someze pe presedinte sa dea o motivatie gestului sau. Totodata, pentru a mai da un implus negocierilor, Seres a avansat ideea ca PUR ar putea ramine in opozitie, pentru ca nu-si propune sa fie „in guvern cu orice pret“.

Surse liberale sustin ca in partid s-a conturat o aripa pro-Alianta, formata in special din liderii din teritoriu, satui de colaborarea cu PSD, pe care conducerea partidului le-a impus-o dupa locale.

Lucian Gheorghiu, Mihaela Găneţ, Laura Ciobanu