articol preluat din Curentul

Dupa ce comisese un act iresponsabil, gratiindu-l pe Miron Cozma, Ion Iliescu a reusit ieri sa socheze din nou atat opinia publica din Romania, cat si cercurile politice europene.

In drum spre Bruxelles, daca ar fi sa-i credem pe unii dintre sfatuitorii sai, Iliescu s-a trezit ca revoca gratierea lui Cozma, desi la buza avionului prezenta inca o data argumentele sale de presupusa "clementa" si incerca sa imparta vina cu Adrian Nastase.

Al doilea gest necugetat al unui presedinte care da semne evidente de senilitate sau de diabolism greu de masurat in cuvinte a reusit sa desparta si mai mult taberele din PSD, o posibila scindare a partidului fiind acum aproape iminenta.

Colac peste pupaza, PUR si UDMR au dat semnale potrivit carora, in lumina ultimelor jonglerii ale lui Ion Iliescu, se gandesc foarte serios sa renunte la colaborarea cu PSD si sa formeze o majoritate parlamentara cu Alianta D.A. Degeaba s-au mai caznit ulterior liderii din Baneasa sa se delimiteze de gratiere si sa salute revocarea, sa dea semnale coerente sau sa tina aproape PUR si UDMR.

Cum a spus ieri si Marko Bela: "raul a fost facut". Si asa a ajuns Ion Iliescu sa nu mai imparta avionul spre Bruxelles cu Traian Basescu. Acesta a refuzat, pur si simplu, sa mai urce in aeronava prezidentiala, preferand o cursa de linie. Tot ieri, Adrian Nastase a incercat sa acrediteze ideea ca a semnat ca primarul actul de gratiere cerandu-si scuze pentru neatentie.

In "capitala" Uniunii Europene, cei trei reprezentanti ai Romaniei abia daca si-au vorbit. Unii analisti romani sustin chiar ca semnalul de revocare a gratierii lui Cozma ar fi venit dupa ce oficiali ai UE si-ar fi manifestat profundul dezacord cu astfel de gesturi. Pe acest fond de agitatie, C.V.

Tudor avertizeaza asupra posibilelor convulsii sociale in Valea Jiului, liderul PRM fiind cunoscut pentru sustinerea nemarturisita a mineriadelor de la Costesti si Stoenesti. Ca si Ion Iliescu, si C.V. Tudor se da in vant dupa situatiile tulburi pe care le-au si intretinut sub diverse forme in acesti 15 ani in care si-au batut joc de romani. Firul evenimentelor are insa si un element pozitiv.

Desi in ultimii patru ani Ion Iliescu a incercat sistematic sa-si cosmetizeze trecutul, readucerea in atentia publicului a temei mineriadelor ii face pe romani sa-si aminteasca ca el a chemat minerii la Bucuresti in incercarea de a arunca Romania in haos, asa cum se straduieste si acum.

Pentru PSD insa, ultimele evenimente vor avea, potrivit analistilor, un impact dezastruos, sansele de a-si reface fortele dupa pierderea prezidentialelor fiind reduse considerabil. De altfel, exista semnale ca aripa Nastase din PSD va forta in zilele urmatoare un Birou Executiv care sa analizeze situatia creata cu batranii partidului.

Astazi ar urma, de asemenea, ca cel putin doi din opt pesedisti importanti care nu-l mai vor pe Iliescu sef peste partid sa sara in ajutorul lui Mihai Tanasescu. Tot ieri s-a pronuntat asupra gratierii si Dan Ioan Popescu.

"Nu sunt de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma, precum si a celorlalte persoane acuzate de coruptie si reprimare a manifestantilor in decembrie 1989, chiar daca, din punct de vedere uman, pot accepta anumite motive care au stat la baza decretului de gratiere", a spus acesta, precizand totodata ca Ministerul Economiei a facut eforturi importante "ca Romania sa mearga

inainte, ca viata minerilor in Valea Jiului sa fie mai usoara, ca imaginea tarii noastre sa fie cea reala"

Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a decis, ieri, revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma. Hotararea a fost luata la Bruxelles, in urma consultarilor pe care seful statului le-a avut cu premierul Adrian Nastase, si a fost facuta publica, la orele pranzului, de purtatorul de cuvant al presedintelui, Corina Cretu.

Revocarea decretului ii readuce dupa gratii si pe cei 44 de infractori gratiati o data cu liderul minerilor.

"Domnul presedinte a urmarit cu mare atentie si ingrijorare reactiile opiniei publice din ultimele ore. S-a consultat cu premierul Adrian Nastase si a decis, si in urma observatiilor ministerului Justitiei, anularea decretului de gratiere", a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al sefului statului, Corina Cretu.

Potrivit acesteia, Iliescu s-a consultat cu premierul Nastase imediat ce a ajuns la Bruxelles, locul unde urma sa se desfasoare, in cursul zilei de ieri, lucrarile de final ale Consiliului European, la care a participat si viitorul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Conflictul Iliescu - Nastase ia amploare

Readucerea in atentie a cazului Cozma pare ca a agitat foarte tare spiritele in PSD si, mai ales, a adus aproape de ruptura relatiile dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Dupa ce Nastase a insistat in aceste zile sa formeze o majoritate parlamentara cu PUR, UDMR si minoritatile nationale, care sa investeasca un guvern al PSD, Iliescu a facut, miercuri, un gest de clementa fata de Miron Cozma, semnand pentru gratierea acestuia.

Decizia sa a dus, practic, PSD in opozitie, avand in vedere ca liderii UDMR si PUR au declarat ca decizia eliberarii celui care a fost numit "luceafarul huilei" ii determina sa se alieze cu PNL-PD. Pe de alta parte, organizarea alegerilor anticipate ar crea un adevarat haos in PSD, partidul nemaireusind sa se mobilizeze dupa esecul recentului scrutin.

Conflictul dintre Iliescu si Nastase a devenit evident cel putin la nivelul declaratiilor. Urmarind firul cronologic al evenimentelor, premierul a sustinut, a doua zi dupa ce presedintele a semnat decretul de gratiere, ca nu are cunostinta despre acest fapt. Totodata, el a declarat ca nu este de acord cu eliberarea lui Cozma. Cu toate acestea, pe document apare si semnatura primului-ministru.

Pregatindu-se sa se urce in avionul cu destinatia Bruxelles, Iliescu a tinut sa comenteze, ieri, cu privire la pozitia lui Nastase. Intrebat daca, joi la pranz, premierul stia despre decret, seful statului a raspuns cu nonsalanta: "Banuiesc ca stia ce a semnat".

"Probabil n-a fost atent, dar a semnat", a adaugat Ion Iliescu, dupa ce Adrian Nastase declarase ca nu are cunostinta despre gratierea lui Miron Cozma. De asemenea, seful statului a apreciat ca primul-ministru s-a pronuntat impotriva deciziei sale, pentru ca s-ar fi aflat "sub imperiul emotiilor".

Scuzandu-se, premierul sustine ca nu a citit decretul

De cealalta parte, seful executivului a recunoscut, ieri, la Bruxelles, ca a gresit in cazul lui Cozma pentru ca nu a citit cu atentie lista pe care a semnat-o, cerandu-si scuze pentru confuzia creata: "Eroarea mea a fost aceea ca, nefiind un act legat de o decizie a premierului, nu am citit cu atentie lista pe care am semnat-o, dupa ce decizia de gratiere fusese luata de presedintele Romaniei.

Acesta este motivul pentru care, la un interval de cateva ore, am dat declaratii contradictorii, generand confuzie in opinia publica si pentru care imi cer, acum, scuze".

Inainte de a afla ca si-a pus semnatura pe decretul de gratiere, Nastase declara la Bruxelles ca eliberarea liderului minerilor nu este un gest oportun si ar putea crea o anumita agitatie in plan intern si international, redeschizand o rana abia cicatrizata.

El a afirmat ca nu a participat la luarea deciziei si ca nu isi permite sa o comenteze sau sa o judece, in conditiile in care gratierea este, conform Constitutiei, apanajul exclusiv al presedintelui.

Presedintele: "Daca imi faceam calcule politice, nu semnam pentru gratiere"

Cu cateva ore inainte de a revoca decretul, Ion Iliescu declara ca gratierea este un act de clementa, fara incarcatura politica. "Regret ca se speculeaza politic un act firesc", a spus Iliescu, dupa care a adaugat: "Este un act umanitar. De fiecare data se tine cont de criterii umanitare. Gratierea nu inseamna disculpare.

Este un act de normalitate, care a fost intampinat cu ura, iar daca imi faceam calcule politice, nu o faceam".

PSD nu s-a asociat cu decizia iliesciana

Conflictul dintre Ion Iliescu si partidul condus inca de Adrian Nastase a fost ilustrat, ieri, si prin pozitia radicala exprimata de PSD. "PSD nu este si nici nu poate fi asociat cu gratierea lui Cozma", se arata intr-un comunicat remis presei de formatiunea politica.

Mai mult, pesedistii au cerut revocarea decretului de gratiere, fapt salutat ulterior de acestia prin purtatorul de cuvant, Titus Corlatean. "Aceasta decizie vine si pe fondul pozitiei critice a PSD pe aceasta tema", a tinut sa sublinieze Corlatean.

Basescu: "Raul s-a produs"

Presedintele ales Traian Basescu a declarat, ieri, ca revocarea decretului de gratiere a lui Cozma reprezinta un succes al societatii civile, al democratiilor europene si al Statelor Unite, dar a precizat ca nu poate sa accepte nici revenirea asupra decretului, deoarece raul s-a produs: "Nu voi accepta nici macar revenirea asupra decretului. Raul s-a produs", a aratat viitorul sef al statului.

"Presedintele Iliescu a intrat in istoria Romaniei cu Cozma de mana in ´90 si iese din istorie tot cu Cozma de mana, dar in 2004", a afirmat Traian Basescu. El a adaugat ca revocarea decretului reprezinta un succes al societatii civile, dar si al democratiilor europene si al Statelor Unite, care au avut reactii extrem de severe.

Traian Basescu a mai spus ca problema ramane deschisa, deoarece au fost gratiati mult mai multi infractori - oameni care au delapidat, care au omorat, care au schimbat cursul unor contracte comerciale contra unor sume, astfel ca ar trebui revizuita toata lista.

De asemenea, el a precizat ca in calitatea de presedinte ales al Romaniei nu vede in institutia gratierii decat un "act social", si nu "iertare de pacate pentru infractori de grad inalt", respectiv borfasi, criminali, delapidatori. Subliniind ca institutia gratierii este un act social, Traian Basescu a aratat ca una este sa gratiezi o mama care are copii acasa si alta infractori periculosi.

El a adaugat ca institutia gratierii este un act umanitar, nu o solutie pentru a scurta termenele de pedeapsa pentru infractori periculosi. Presedintele ales a mai spus ca Ion Iliescu si Adrian Nastase nu fac decat sa arate cat de jos au putut cobori ca demnitari ai statului.

Precizand ca revocarea gratierii este posibila prin decret, Traian Basescu a spus ca isi pune problema legalitatii, fara insa a fi studiat acest subiect, intrebandu-se: "Oare este posibil, dupa ce ai facut dintr-un infractor un om liber, sa-l arestezi prin decret?"

Mihai Iacob

Curentul