Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu au fost alesi, ieri seara, presedinti ai Camerei si Senatului, cu ajutorul PRM si PUR si in absenta PNL si PD care au parasit lucrarile. In afara presedintilor, cele doua Camere nu au insa o conducere legal desemnata, Romania aflindu-se in fata unei crize parlamentare fara precedent.

Nastase a ajuns pina la urma presedinte, fie el si presedintele Camerei Deputatilor. La fel si Nicolae Vacaroiu, la Senat. In schimb nici una dintre Camere nu are o conducere completa, intrucit PNL si PD au parasit lucrarile fara sa-si nominalizeze reprezentantii in completarea schemelor Birourilor Permanente.

Ba mai mult, acestia vor contesta votul dat pentru Vacaroiu si Nastase la Curtea Constitutionala, ceea ce va prelungi provizoratul parlamentar, pentru ca in momentul de fata nu este clar cine conduce Parlamentul. PNL si PD au recurs la acest demers in semn de protest fata de nerespectarea secretului votului.

Astfel, in timp ce Alianta insista, la ambele Camere, ca parlamentarii sa-si exprime optiunea pentru presedinte pe buletinul de vot in cadru retras, nesupravegheati de sefii lor pe linie de partid, PSD cerea ca acestia sa voteze la vedere pentru a putea fi controlati.

Desi obtinuse inca de la amiaza sprijinul declarat al PRM si PUR pentru candidatii sai, PSD era nelinistit de posibilitatea ca sub anonimatul votului secret unii sa nu defecteze, in timp ce Alianta spera in aceasta posibilitate.

Vot secret pe fata

La Camera, unde Nastase concura cu Mona Musca, votul propriu-zis a inceput la ora 20:08 dupa trei ore de certuri pe procedura de votare. Deputatii PNL si PD s-au retras din sala dupa primele minute, vazind ca deputatii PSD, PRM si PUR nu respecta secretul votului si voteaza in banci, fiecare aratind colegului pe cine taie.

Liberalii si democratii au anuntat ca nu se vor mai prezenta la sedinta de alegere a vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor care alcatuiesc conducerea Camerei si ca vor contesta scrutinul de ieri la Curtea Constitutionala.

“S-a demonstrat clar ca s-a incalcat regulamentul, mai precis dreptul la vot secret al parlamentarilor, deci Curtea Constitutionala trebuie sa anuleze rezultatul votului”, a declarat Cozmin Gusa, liderul grupului parlamentar al PD. Votarea a continuat numai cu PSD, PUR, PRM si UDMR.

Viorel Hrebenciuc si Titus Corlatean supravegheau pe fata felul in care votau colegii lor, care le aratau buletinul inainte sa-l vire in urna. In graba lor de a vota, cei ramasi in sala nu au sesizat ca procesul se desfasura in ilegalitate.

Conform regulamentului Camerei, in conditii de interimat sedinta este legala numai in prezenta decanului de virsta si a patru secretari – cei mai tineri patru parlamentari. Or, prin retragerea PNL si PD sedinta a continuat numai cu doi secretari.

In incheiere, deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat de la microfonul Camerei ca a asistat la o zi neagra din istoria Parlamentului Romaniei. “Am asistat cu consternare la un circ parlamentar. Am asistat la un simulacru de votare, unde nu s-a respectat secretul votului. Astazi a iesit la iveala slabiciunea institutiei parlamentare”.

In schimb, liderul pesedistilor, Miron Mitrea, considera ca “s-a respectat foarte curat procedura”. “Votul secret il protejeaza pe cel care voteaza, dar el daca vrea, are dreptul sa-l prezinte si altora”, a explicat el.

Cimpeanu a uitat sedinta deschisa

La Senat scena s-a repetat cu unele variatiuni. Astfel, odata cu retragerea PNL, PD si, aici si a UDMR, presedintele interimar, decanul de virsta Radu Cimpeanu, a parasit sedinta si i-a lasat pe pesedisti in plina deruta. Sprijiniti puternic de PRM si Vadim, PSD si PUR au continuat sedinta intrucit s-a constatat pe stenograma ca presedintele Cimpeanu a plecat fara sa declare sedinta inchisa.

Constatind ca in sala sint prezenti mai mult de 50% dintre senatori, PSD si PRM au decis sa se treaca la vot, spre victoria finala a lui Vacaroiu, in defavoarea democratului Radu Berceanu. Nu au fost supravegheati toti senaotrii, ci numai aceia suspectati de insubordonare, care au aratat buletinele de vot liderilor de grup inainte sa le bage in urna.

Si grupurile parlamentare ale PNL si PD din Senat intentioneaza sa conteste la Curtea Constitutionala procedura prin care a fost ales Vacaroiu, a declarat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

Basescu schimba premierul

La orele 22.50, Traian Basescu a devenit in mod oficial presedintele Romaniei. Noul sef al statului a replicat la o ciudatenie procedurala - sedinta de investire a fost condusa de Adrian Nastase si nu de presedintele Senatului, cum ar fi fost normal.

El a aratat, in finalul discursului sau ca nu stie in ce calitate sa se adreseze liderului PSD, prim-ministru sau presedinte de Camera. “Sint acum presedinte in exercitiu si va atrag atentia ca din punctul de vedere al Constitutiei sinteti in incompatibilitate” a spus Basescu.

Nastase a recunoscut si a precizat ca in aceasta dimineata isi va da demisia din functia de premier. Basescu va numi un prim-ministru interimar din actualul Cabinet – zvonurile il indica pe Mircea Geoana - pina la formarea noului Cabinet.

Vizibil afectat de ceea ce s-a intimplat anterior in cele doua Camere, Basescu a declarat ca va fi presedintele tuturor romanilor si ca “nu exista mai multe Romanii, ci politicieni care impart Romania in functie de interesele lor de partid”. Basescu a refuzat sa comenteze modul in care s-au tinut alegerile din cele doua Camere.