Alianta D.A. si-a asigurat majoritatea parlamentara cooptand si PUR in echipa guvernamentala, alaturi de UDMR. Umanistii lui Dan Voiculescu si-au lasat cu ochii in soare partenerii din PSD, cu explicatia uluitoare a presedintelui PUR, dupa negocierile cu liderii Aliantei: "Noi (PSD si PUR - n.red.

) am avut o uniune electorala, nu una politica, si, dupa cate stiu eu, campania electorala s-a incheiat". Ademenirea PUR in Executiv a inceput inca de la primele ore ale diminetii, cu o vizita la Palatul Cotroceni, a omului de afaceri George Copos, senator din partea formatiunii umaniste.

Conform unor surse, Copos s-a oferit sa-l impace pe Dan Voiculescu cu presedintele Traian Basescu, mai ales ca relatiile dintre cei doi nu erau tocmai amiabile, dupa ce, luni, seful statului a tinut PUR la consultarile de la Cotroceni doar cinci minute.

La doua ore dupa ce Copos a parasit resedinta prezidentiala, o delegatie la varf a PUR l-a vizitat pe Basescu, intrevederea intinzandu-se, de data aceasta, pe parcursul a un sfert de ceas. Umanistii s-au prezentat, apoi, la negocierile oficiale cu premierul desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, si cu liderul PD Emil Boc.

Ieri, cei doi copresedinti ai Aliantei au avut, succesiv, intalniri cu UDMR, grupul minoritatilor nationale si PUR. Dupa prima runda de negocieri, cu Marko Bela, s-a stabilit ca UDMR sa primeasca patru pozitii in viitorul Cabinet. Marko va fi ministru de stat, fara portofoliu, avand in coordonare integrarea europeana, invatamantul si cultura, dupa cum a anuntat Emil Boc.

Se pare ca presedintele UDMR va avea in coordonare si administratia publica. Surse din Alianta ne-au declarat ca UDMR il va trimite in Guvern pe deputatul Laszlo Borbely ca ministru delegat pentru Lucrari Publice si va mai avea doi ministri, unul al Comunicatiilor si altul, la Sanatate sau Agricultura.

Daca grupul minoritatilor nationale n-a avut pretentii la ministere, PUR a cerut, conform lui Dan Voiculescu, portofolii importante: "Am dori, daca s-ar putea, ministere care sunt din mediul de afaceri, de economie, si, daca s-ar putea, ceva structuri sau ministere care sa permita o activitate intensa pe zona coruptiei".

Potrivit liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, PUR, care are aceeasi pondere parlamentara ca si UDMR, va primi, in Cabinetul sau, acelasi numar de ministri ca si formatiunea maghiara, inclusiv un post de ministru de stat. Se pare ca umanistii vor primi Justitia si Agentia pentru I.M.M. Ramane acum ca PNL si PD sa-si imparta restul ministerelor.

Democratii vor avea si ei un post de ministru de stat, dar acesta va avea si portofoliu, cel mai probabil titular fiind Adriean Videanu. Singurele nume care par batute in cuie sunt, in acest moment, al Monei Musca, la Cultura, si al lui Andrei Marga, la Educatie. In rest, titularizarile se schimba de la o ora la alta, mai ales ca exista si un veto neoficial al lui Traian Basescu.

Seful statului urma sa aiba, aseara, o discutie cu Tariceanu, iar pe 26 decembrie, seara, premierul desemnat sa faca publica lista viitorului Guvern. Dupa acordurile cu UDMR, PUR si grupul minoritatilor, Cabinetul Tariceanu si-a asigurat majoritatea in cele doua Camere legislative. Coalitia din jurul Aliantei D.A.

are 242 de parlamentari, din totalul de 469, adica cu sapte senatori si deputati mai mult decat necesarul pentru votul de investitura - 50% plus unu.