Premierul desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, a demarat in tromba negocierile pentru formarea Guvernului, stabilind dupa intalnirile cu UDMR, PUR si Grupul minoritatilor nationale schita noului Executiv. Cabinetul va avea 24 de ministri.

UDMR va ocupa patru pozitii in viitorul Cabinet, dintre care una va fi de ministru de stat fara portofoliu, care va avea in coordonare trei ministere, a declarat ieri premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu, dupa consultarile cu presedintele UDMR Marko Bela.

Copresedintele Aliantei PNL-PD, Emil Boc, a mentionat ca ministrul de stat din partea UDMR va fi Markó Béla si ca acesta va coordona ministerele Educatiei, Culturii si Integrarii.

El a precizat ca celelalte posturi de ministri pe care le va ocupa UDMR vor fi decise cat mai repede. Potrivit lui Tariceanu, ministrul de stat de la UDMR "va forma impreuna cu un reprezentant al PD structura politica de coordonare a coalitiei la nivel guvernamental".

Tariceanu a afirmat ca discutiile cu UDMR sunt la final si s-a declarat multumit de aceste negocieri. El a mai spus ca este posibil sa se inscrie in calendarul anuntat miercuri, iar noul Guvern sa se instaleze la 28, cel tarziu la 29 decembrie. Markó Béla a spus ca, deocamdata, nu s-au stabilit celelalte trei functii guvernamentale care vor reveni UDMR.

El a mentionat ca negociatorii au lucrat la programul de guvernare al Aliantei care va fi elaborat pana vineri si care va include anumite deziderate ale UDMR.

Structura guvernamentala de 17 plus 7 ministri

La randul sau, copresedintele Aliantei D.A., Emil Boc, a declarat, dupa consultarile cu premierul desemnat, ca structura noului Guvern va avea 24 de ministri, adica

17 ministere si 7 ministri delegati. Boc a mai spus ca liderii Aliantei intentioneaza ca, pana la 1 ianuarie, noul Guvern sa intre in functiune si sa fie desemnati si prefectii.

El a mai spus ca doreste ca anul nou sa coincida cu aplicarea primei masuri importante, respectiv reforma fiscala, cota unica de impozitare si inceperea demersurilor pentru reasezarea sistemului de pensii. Copresedintele Aliantei a mai spus ca impartirea ministerelor intre PNL si PD se va face pe baza protocolului Aliantei. Conform acestui protocol, ponderea este de 1,3 la 1 in favoarea PNL.

Astfel, ar inseamna ca PNL sa primeasca 11 ministere, iar PD 9, in conditiile in care UDMR ar primi 4 portofolii. Aceste calcule au fost facute inainte ca PUR sa-si anunte intrarea la guvernare, motiv pentru care portofoliile vor trebui reimpartite.

PRM voteaza impotriva, PSD se mai gandeste

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a respins categoric posibilitatea de a sustine un guvern din care sa faca parte ministri UDMR, iar despre posibilitatea de a sprijini un Cabinet al Aliantei, fara reprezentanti ai Uniunii, a spus ca, mai intai, trebuie vazute programul si echipa. "In mai putin de doua saptamani, PRM a facut un presedinte de tara si doi presedinti de Parlament.

Nu-mi cereti sa fac si un prim-ministru. Puterea noastra se incheie aici", a afirmat Vadim Tudor. In ceea ce il priveste de Calin Popescu-Tariceanu, liderul PRM a aratat ca nu are prejudecati. "stiu ca el a plecat din primul Cabinet Victor Ciorbea in conditii nu tocmai onorabile.

Nu a dovedit virtuti deosebite care sa-l recomande nici pentru functia de ministru simplu, daramite pentru functia de prim-ministru", a spus Vadim Tudor. |n legatura cu prezenta UDMR in viitorul Executiv, liderul PRM a spus ca mai bine iese din politica decat sa bage cu mana lui in istoria noua a tarii ministri UDMR.

In schimb, PSD a adoptat o pozitie mai nuantata. Vicepresedintele PSD Bogdan Niculescu Duvaz a recunoscut ca Alianta a castigat negocierile la masa verde si a precizat ca partidul va adopta o pozitie oficiala doar dupa prezentarea echipei si a programului de guvernare. Duvaz a subliniat insa ca PSD va tine cont de faptul ca in acest moment Romania are nevoie de stabilitate politica.

Bomba cu PUR

Partidul Umanist va avea un post de vice-prim-ministru in viitorul Guvern al Aliantei, precum si posturi in ministere in functie de ponderea parlamentara, a anuntat, ieri, premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu, dupa o intalnire cu liderul umanist Dan Voiculescu.

Tariceanu a precizat ca PUR va fi cooptat in guvernul Aliantei DA si va primi un post de ministru de stat si alte trei pozitii in viitorul Executiv. "PUR va intra in coalitia ce va asigura majoritatea parlamentara a viitorului guvern.

Am discutat si despre participarea PUR la guvernare si acest partid ar fi reprezentat in guvern la fel ca UDMR, tinand cont de ponderea lor apropiata in Parlament", a precizat Tariceanu.

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca in timpul discutiilor cu liderii Aliantei s-a convenit o formula care sa asigure un guvern cu stabilitate politica si sustinere parlamentara. "Nu am hotarat inca ce ministere vom lua si cine le va ocupa.

Noi am dori ministere din mediul de afaceri, al economiei, precum si structuri care sa permita o activitate pe zona coruptiei", a afirmat Voiculescu. El a mai precizat ca PUR nu va semna un protocol cu Alianta D.A., asa cum va face UDMR.