Alianta D.A. are de ieri majoritatea in Parlament, dupa ce PUR s-a alaturat, oficial, coalitiei PNL-PD-UDMR. Sprijinul lui Dan Voiculescu a fost obtinut cu greu in schimbul unui post de vicepremier si a trei ministri.

Mai straniu este ca, spre deosebire de UMDR, care va semna un protocol cu Alianta, si de minoritatile nationale care ar urma sa semneze un acord pe un an de zile, PUR nu va semna nici un protocol.

Primul pas spre formarea Guvernului a fost definitivarea algoritmului. Conducerea Aliantei a stabilit ca Executivul va ramane, in linii mari, in formula actuala, avand in componenta 24 de ministri Ð din care 17 ministri plini si sapte delegati. In faza initiala se discuta despre 11 pozitii pentru PNL. Noua pentru PD si patru pentru UDMR.

Ulterior, dupa ce s-a batut palma cu PUR, algoritmul s-a schimbat: noua posturi pentru PNL, sapte pentru PD si cate patru pentru UDMR si PUR.

Batalia pentru Finante

Inainte de a negocia cu UDMR si PUR, liberalii si democratii au mai discutat, pentru a cincea oara, imparteala ministerelor intre ei. Dintre portofoliile care le revin liberalilor, cel mai dificil de repartizat s-a dovedit a fi cel al Finantelor, in conditiile in care exista informatii potrivit carora Traian Basescu nu este de accord cu Dan Radu Rusanu, persoana dorita de Calin Popescu Tariceanu.

In aceste conditii, Tariceanu a avansat numele lui Ionut Popescu, dar exista si varianta Varujan Vosganian. La un moment dat, Cristian Iordanescu si Gheorghe Flutur erau "aproape sigur" ministri al Justitiei si, respectiv, al Agriculturii, dar dupa negocierile de ieri Justitia ar putea fi cedata PUR.

Andrei Marga urma sa fie ministrul Educatiei, Adrian Iorgulescu intrase "in carti" pentru Cultura, Mircea Cinteza era favorit la Sanatate, iar Mihai Voicu la Secretariatul General.

Pe langa un post de vicepremier in persoana lui Adriean Videanu, care ar urma sa coordoneze Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, democratii ar mai urma sa ocupe portofoliile Muncii, prin Gheorghe Barbu, al Comunicatiilor, prin Liviu Nistorian sau Cristian Ilie, Ministerul Administratiei si Internelor, prin Cezar Preda, precum si cel al Economiei si Comertului, prin Gheorghe

Pogea.

Marko Bela va fi ministru de stat

Ieri in jurul pranzului, liderii PNL si PD Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc au finalizat negocierile cu liderul UDMR Marko Bela. UDMR va ocupa patru pozitii in viitorul cabinet, dintre care una va fi de ministru de stat fara portofoliu, a anuntat premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu dupa consultarile cu presedintele UDMR, Marko Bela.

Potrivit lui Tariceanu, ministrul de stat de la UDMR "va forma impreuna cu un reprezentant al PD structura politica de coordonare a coalitiei la nivel guvernamental". Copresedintele Aliantei PNL-PD Emil Boc a mentionat ca ministrul de stat din partea UDMR va fi Marko Bela si ca acesta va coordona ministerele Educatiei, Culturii si Integrarii.

Marko Bela, a sustinut ca deocamdata, nu s-au stabilit celelalte trei functii guvernamentale care vor reveni UDMR. Totusi surse din Alianta sustin ca doleantele UDMR vizeaza infiintarea unui Minister al Dezvoltarii Regionale, postul de ministru delegat pentru Administratia Publica si un post de secretar de stat la Educatie.

Marko Bela a precizat ca va fi elaborat si un protocol de colaborare intre Alianta si UDMR in urmatoarele doua zile.

A urmat intalnirea cu reprezentantii minoritatilor nationale altele decat cea maghiara. Liderii Aliantei D.A. urmeaza sa semneze in urmatoarele zile un document politic de colaborare parlamentara intre PNL-PD si grupul minoritatilor nationale, a anuntat la final Calin Popescu Tariceanu.

Reprezentantii minoritatilor isi vor respecta angajamentul referitor la sprijinul parlamentar pentru viitorul guvern.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a precizat ca semnarea documentului se va face numai dupa consultarea grupului minoritatilor, care ar urma sa se pronunte prin vot asupra acestui subiect. Protocolul de colaborare ar urma sa fie valabil un an, a afirmat Pambuccian.

Voiculescu a negociat patru portofolii

Umanistii au negociat si ei la sange, in conditiile in care voturile lor erau esentiale pentru majoritate. Partidul Umanist va avea un post de viceprim-ministru in viitorul guvern al Aliantei, precum si trei pozitii in viitorul executiv. "PUR va intra in coalitia care va asigura majoritatea parlamentara a viitorului guvern.

Am discutat si despre participarea PUR la guvernare si acest partid ar fi reprezentat in guvern la fel ca UDMR, tinand cont de ponderea lor apropiata in Parlament. Astfel, PUR va avea un ministru de stat", a declarat Tariceanu.

Dan Voiculescu a promis ca va sprijini guvernul, dar a sustinut ca nu va semna un protocol in acest sens. In schimb, "noi am dori ministere din mediul de afaceri, al economiei, precum si structuri care sa permita o activitate pe zona coruptiei", a afirmat Voiculescu.

Potrivit unor surse din Alianta, PUR ar dori Ministerul Justitiei, reinfiintarea portofoliului IMM-urilor, precum si cel al Economiei si Comertului. Este posibil ca ministru de stat sa nu fie Codrut Seres, ci Eugen Ovidiu Chirovici.

Liderul PUR a mai spus ca ieri a purtat discutii si cu presedintele Traian Basescu, precum si cu o serie de membri ai Corpului Diplomatic. "Atat cu presedintele Basescu, cat si cu ceilalti am discutat despre nevoia ca in Romania sa existe o stabilitate politica si toti au recomandat o asemenea adeziune politica", a sustinut Voiculescu.

S-a format majoritatea

Dupa aceste negocieri, Alianta are sanse sa treaca guvernul prin Parlament contand pe voturile a 242 de parlamentari din totalul de 469. Alianta D.A. are in total 161 de senatori si deputati, UDMR vine cu o zestre de 33 de parlamentari, PUR are 30, iar minoritatile altele decat cea maghiara, 18.

PSD are 159 de senatori si deputati, iar PRM are 68, deci in total 227. Ceea ce inseamna ca majoritatea Aliantei va fi una fragila. Potrivit prevederilor constitutionale, "Parlamentul acorda incredere guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Guvernul PNL+PD+UDMR+PUR - ultima strigare

Calin Popescu Tariceanu - prim-ministru

Structura de coordonare politica

Adrian Videanu (PD) - ministru de stat, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului; Marko Bela (UDMR) - ministru de stat fara portofoliu, coordonator al ministerelor Educatiei, Culturii si Integrarii; Codrut Seres sau Eugen Ovidiu Chirovici (PUR) - ministru de stat din partea PUR fara portofliu.

Ministrii

- Gheorghe Pogea sau Radu Berceanu (PD) - Ministerul Economiei si Comertului ¥ Mihai Razvan Ungureanu - Ministerul de Externe ¥ Gyorgy Frunda (UDMR) - Ministerul Integrarii Europene ¥ Ionut Popescu, Dan Radu Rusanu (PNL) - Ministerul Finantelor Publice ¥ Sorin Frunzaverde (PD) - Ministerul Apararii Nationale ¥ Cristian Iordanescu (PNL) sau un reprezentant al PUR - Ministerul Justitei ¥ Gheorghe

Barbu (PD) - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familei - Andrei Marga (PNL) - Ministerul Educatiei ¥ Mircea Cinteza (PNL) sau un reprezentant al UDMR - Ministerul Sanatatii ¥ Adrian Iorgulescu (PNL) - Ministerul Culturii ¥ Gheorghe Flutur (PNL) - Agricultura ¥ Liviu Nistoran sau Cristian Ilie (PD) - Ministerul Comunicatiilor ¥ Mihai Voicu (PNL) - Secretariatul General al Guvernului ¥

Gheorghe Albu (PD) - Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Ministrii delegati

- Aurel Ciobanu Dordea - negociator-sef la Uniunea Europeana ¥ Seres Denes (UDMR) - ministru delegat pentru Administratia Publica ¥ UDMR - ministru delegat pentru Dezvoltare Regionala ¥ Reprezentant PUR - ministru delegat pentru IMM-uri ¥ Reprezentant PUR - ministru delegat coordonator al ANL.

Eugen Chirovici, omul lui Nastase - vicepremier in Guvernul Tariceanu

PUR intra la guvernare cu Alianta PNL-PD, obtinand un post de vicepremier si trei ministere, plus ANL.

Ministerele negociate ieri de catre Dan Voiculescu cu premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu sunt aceleasi pe care le solicitase si la negocierile cu PSD inaintea turului al doilea al prezidentialelor: Ministerul Justitiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Constructii si Locuinte.

Surpriza cea mare este insa faptul ca pe functia de ministru de stat pe care a primit-o PUR in schema Guvernului Tariceanu va fi numit Eugen Chirovici, unul dintre apropiatii lui Adrian Nastase, fost consilier al acestuia la Palatul Victoria.